Sałatka z tuńczykiem w winnym sosie

Grzanki można podać osobno. Świetnie pasują też zapiekane z serem pokrojone na kromki kajzerki.
/ 02.08.2011 08:49

Przygotowanie: 20 min 

Składniki na 6 porcji:
- zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 ogórek
- 3 pomidory
- 1 cebula szalotka
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżki kaparów

Na sos:
- 3 łyżki białego octu winnego
- 4 łyżki bulionu warzywnego z kostki
- 6–8 łyżek oliwy
- tymianek
- sól, pieprz

Na grzanki:

- 6 kromek chleba pszennego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy

Sposób wykonania:
1. Warzywa umyj, oczyść, pokrój w kostkę i włóż do miski. Dodaj tuńczyka rozdrobnionego widelcem na kawałki oraz kapary.

2. Na sos wymieszaj ocet winny z bulionem warzywnym i oliwą. Dodaj sporą szczyptę tymianku oraz sól i pieprz do smaku. Przygotowanym sosem skrop

Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >> sałatkę.

3. Kromki czerstwego chleba natrzyj przekrojonymi ząbkami czosnku, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć grzanki. Usmaż na złoty kolor. Po ostudzeniu posyp sałatkę.