Sałatka z tuńczykiem i ogórkiem - przepis

Jeśli nie przepadasz za rybami, możesz tę sałatkę przyrządzić w wersji z wędzonym kurczakiem
/ 25.07.2013 10:39

Przygotowanie: 15 min 
Porcja: 280 kcal

Składniki na 4 porcje:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • puszka groszku konserwowego
  • 3 ogórki kiszone
  • czerwona cebula
  • mały strąk czerwonej papryki
  • duże winne jabłko
  • pęczek szczypiorku
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:

  1. Groszek osącz z zalewy. Ogórki pokrój w plasterki. Cebulę obierz, potnij w talarki. Oczyść paprykę, pokrój w cienkie paseczki. Jabłko rozetnij na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a resztę pokrój w drobną kosteczkę (natychmiast skrop sokiem z cytryny, aby miąższ nie ściemniał nieapetycznie).
  2. Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki. Do sałatki dodaj osączonego z zalewy rozdrobnionego tuńczyka. Posyp połową posiekanego szczypiorku.
  3. Przygotuj sos: majonez wymieszaj z jogurtem. Dodaj resztę szczypiorku. Sos dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Polej sałatkę. Podawaj z pieczywem.

Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)