Sałatka z orzechami i gruszką

Nietypowo-anyżkowo...
/ 29.09.2008 14:44
Składniki:
- 1/4 główki kapusty
- 2 gruszki
- słoiczek wiśni w kompocie
- sól i pieprz
- 4 gwiazdki anyżku
- pół szklanki orzechów włoskich bez skórki
- kilka łyżek octu winnego lub soku z cytryny
- zielenina

Kapustę dokładnie opłukać, dość drobno poszatkować, wrzucić na 7 minut na posolony i zakwaszony wrzątek, odcedzić, ostudzić. Gruszki obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić, od razu połączyć z kapustą, aby nie ściemniał miąższ. Dodać wiśnie z kompotu, lekko posolić sałatkę i oprószyć pieprzem, polać 1-2 łyżkami kompotu z wiśni, wymieszać, schłodzić. Rozłożyć sałatkę na talerzyki, dodać orzechy, na każdej porcji położyć gwiazdę anyżu, ozdobić listkiem zieleniny.
Tagi: sałatka