Sałatka z kuskusem i czerwoną cebulą

Bardzo orzeźwiająca – z miętą i sokiem cytrynowym
/ 28.06.2011 12:03

Przygotowanie: 10 min
Moczenie kuskusu: ok. 15 min
Porcja: ok. 250 kcal

Przepis na 6 porcji:
- 25 dag kaszki kuskus
- pęczek natki
- 1/2 pęczka mięty
- 4 duże pomidory
- 2 średnie czerwone cebule
- 20 czarnych oliwek
- 1/3 szklanki oliwy
- sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn
- sól

Sposób wykonania:

1. Kuskus przygotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Gdy napęcznieje, spulchnij go widelcem.

2. Pomidory przekrój na pół, usuń pestki, a miąższ pokrój w średnią kostkę. Cebule pokrój w kosteczkę. Opłukane zioła posiekaj. Oliwki pokrój w plasterki. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj, dolej oliwę i sok z cytryny. Dopraw solą. Podawaj z sosem na bazie jogurtu z ogórkiem.

Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>