- 25 dag grillowanego schabu środkowego
- główka sałaty lub mieszanka sałat
- ząbek czosnku
- oliwa
- sok z cytryny
- grzanki
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Grillowany schab pokroić w cienkie paski. Sałatę opłukać, dokładnie osuszyć (najlepiej w wirówce do sałaty, jeżeli nie mamy to osuszyć liście papierowym ręcznikiem lub rozłożyć na ściereczce) porwać na mniejsze kawałki.
Salaterkę, w której przygotujemy sałatkę, przetrzeć ząbkiem czosnku.
2. Przygotować sos winegret: łyżeczkę soli wymieszać z 4 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny lub octu winnego (jeszcze lepszy i szlachetniejszy w smaku jest ocet balsamiczny). Kiedy sól się rozpuści dodać świeżo mielony pieprz do smaku i nie przerywając ucierania powoli dodawać oliwę z oliwek (ok. 1/3 szklanki) najlepiej z pierwszego tłoczenia. Ucierać do momentu, aż składniki dokładnie się połączą.
3. Do salaterki włożyć osuszone i porwane liście sałaty, pokrojone mięso. Polać przygotowanym sosem winegret. Przed podaniem posypać grzankami. Najlepiej zrobić je z pokrojonej bułki, posmarowanej masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami: bazylią i oregano. Następnie wstawić do piekarnika na kilka minut.
Rada!
Do sosu winegret można dodać posiekane świeże lub suszone ulubione zioła i drobniutko posiekany czosnek lub musztardę francuską.
Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>