Sałatka z dzikiego ryżu i sera pleśniowego

Lubisz dziki ryż i ser pleśniowy? Dziki ryż, ser niebieski lazur połączone z egzotycznym smakiem krewetek w towarzystwie słodkich pomarańczy. Zdrowo, pysznie i lekko.
/ 14.02.2013 13:35

Sałatka

Składniki:

  • 200 g dzikiego ryżu (np. Kupiec)
  • 2 pomarańcze
  • 200 g obranych gotowanych krewetek
  • ¼  czerwonej cebuli
  • sól i pieprz

Sos:

  • 50 g  niebieskiego sera pleśniowego
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Dziki ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie pomarańcze obrać ze skórki i białej błonki. Następnie wyciąć fileciki. Cebulę posiekać w piórka. Ryż wystudzić, wymieszać z filecikami pomarańczy, krewetkami i cebulą.

Sos:

Ser dokładnie pokruszyć i wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.

Źródło: Materiały prasowe CRUSO Public Relations.

Zobacz także: Rodzaje krewetek

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)