Sałatka szpinakowa z ciecierzycą

Jeżeli lubisz nieco pikantniejsze smaki, dodaj trochę ostrego curry
/ 02.09.2011 06:28

Przygotowanie: 20 min

Składniki na 6 porcji:
- 2 garści (20 dag) młodych listków szpinaku
- 1 puszka albo szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 20 dag dobrze odciśniętego i sprasowanego twarogu
- 30 dag pomidorków koktajlowych
- kilka listków kolendry

Na sos curry:
- 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
- sok z 1 cytryny
- 1–2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/2 łyżeczki łagodnego curry
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Liście szpinaku opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Większe porozrywaj na kawałki, mniejsze pozostaw w całości. Na sitku najpierw przelej wrzątkiem, potem zimną wodą. Starannie osącz.

2. Ciecierzycę odcedź z zalewy. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. Ser pokrój w kostkę.

3. Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, curry, imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Składniki sałatki przełóż do miski. Polej sosem curry i delikatnie wymieszaj. Posyp listkami umytej i osuszonej kolendry.

Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)