POLECAMY

Sałatka pikantna z pieczarkami

Wypróbuj połączenie włoskiej cykorii radicchio z pieczarkami!

Przygotowanie 30 min * 1 porcja – ok. 80 kcal

Składniki na 4 osoby:
- radicchio (włoska cykoria, ale może być sałata karbowana)
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- pół strąka żółtej papryki
- 4–5 pomidorków
- 10 dag pieczarek
- sok z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- papryka w proszku

Sposób wykonania:
1. Opłucz liście sałaty, dokładnie osusz, wyłóż na półmisek lub duży talerz.

2. Pieczarki umyj, przekrój na pół, skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, posyp papryką. Połóż pokrojoną paprykę, cząstki pomidorów, posiekany szczypiorek.

3. Sól rozpuść w soku z cytryny, dodaj oliwę i pieprz, wymieszaj.

4. Sałatkę polej sosem, odstaw w chłodne miejsce, przed podaniem wymieszaj.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)