Makaronowa sałatka ze szparagami fot. STOCKFOOD/FREE

Makaronowa sałatka ze szparagami - przepis

Sałatkę udekoruj listkami bazylii i prażonym sezamem
/ 06.05.2012 10:02
Makaronowa sałatka ze szparagami fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie 30 min * 1 porcja – ok. 360 kcal

Składniki na 4 porcje:
- opakowanie makaronu rurki
- 2 pomidory
- sok z cytryny
- pęczek zielonych szparagów
- pęczek dymki ze szczypiorem
- 10 dag wędliny dojrzewającej
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- łyżeczka nasionek sezamu
- sól
- biały pieprz
- bazylia

Sposób wykonania:
1. Makaron ugotuj w posolonej wodzie, odcedź, przestudź. 

2. Oczyść szparagi i dymkę. Oba warzywa pokrój na kawałki o długości 6 cm.

3. Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Na tłuszczu smaż ok. 5 min szparagi i dymkę.

4. W tym czasie pokrój na ćwiartki pomidory, usuń gniazda nasienne, a miąższ potnij w kosteczkę.

5. Makaron wymieszaj z pomidorami i duszonymi składnikami.  Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

6. Wszystkie plasterki wędliny zwiń w rulon, pokrój w talarki, ułóż na sałatce. Sezam upraż na patelni bez tłuszczu, posyp sałatkę. Udekoruj listkami bazylii, zaraz podawaj.

Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)