Grilowana wątróbka cielęca w sosie z jasnoty z sałatką z żywokostu

Olej lniany zbawiennie wpływa na zdrowie układu pokarmowego: wspomaga procesy trawienne i regeneruje błonę śluzową w przewodzie pokarmowym. W sałatkach z powodzeniem zastąpi oliwę, może tworzyć bazę do sosów i dressingów.
/ 04.10.2013 12:49

Sałatka

Składniki:

  • 4–6 wątróbek cielęcych
  • 1 kg żywokostu (roślina dziko rosnąca)
  • 100 g jasnoty (roślina dziko rosnąca)
  • 20 g szczawiu (roślina dziko rosnąca)
  • 1 l rosołu
  • 3–4 łyżki oleju lnianego
  • 400 g kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Z wcześniej umytych liści żywokostu wyciąć grubą środkową żyłkę i blanszować je przez 4–5 minut w rosole, a następnie pokroić je w duże paski. Jasnotę i szczaw umyć, drobno posiekać i krótko podgotować w śmietanie. Wątróbki posmarować olejem lnianym, upiec na grillu, a następnie podawać z sosem i sałatką z żywokostu.

Fragment książki Cud oleju lnianego. Wydawnictwo Studio Astropsychologii. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.

Zobacz także: Pstrąg z letnimi ziołami i olejem lnianym

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)