Dietetyczne sałatki z ziolami i owocami fot. Fotolia

Dietetyczne sałatki z owocami i ziołami - 7 przepisów

Oryginalne połączenie smaków zachwyci każdego. Poznaj najciekawsze przepisy na pyszne, lekkie, dietetyczne dania na lato.
/ 21.06.2018 16:53
Dietetyczne sałatki z ziolami i owocami fot. Fotolia

Sprawdź nasze ulubione przepisy!

Sałatka z truskawkami na szynce

Składniki:

  • 2 garści rukoli
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • garść prażonych orzeszków pinii
  • 250 g truskawek
  • wiórki parmezanu

Sos do sałatki z truskawkami:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania sałatki z truskawkami:

  • Wymieszaj składniki sosu.
  • Rukolę wyłóż na talerz, dodaj pokrojone w plastry truskawki.
  • Na to rozłóż plastry szynki parmeńskiej.
  • Polej sosem sałatkę, udekoruj wiórkami parmezanu i prażonymi orzeszkami pinii.

Dietetyczna sałatka ze szparagów i rukoli

Składniki:

  • 200 g zielonych szparagów
  • 200 g świeżego groszku
  • 100 g rukoli
  • mała cukinia
  • szczypta cukru
  • świeże zioła

Sos do sałatki ze szparagów i rukoli:

  • posiekana szalotka
  • 6 łyżek oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • sól
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj szparagi i groszek w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru.
  2. Odcedź i włóż na chwilę do zimnej wody.
  3. Cukinię pokrój w plasterki ułóż na talerzu, a na niej pokrojone szparagi, groszek i rukolę.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki na sos, polej nim sałatkę i posyp ją posiekanymi ziołami.

Orzeźwiająca sałatka z arbuzem i miętą


Składniki:

  • ćwiartka arbuza bez pestek
  • 100 g sera feta lub 50 g parmezanu
  • świeże zioła np. mięta, rukola, roszponka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  1. Arbuza umieść w lodówce na ok. 5-6 godzin przed przyrządzaniem sałatki.
  2. Potem obierz go ze skórki, wyjmij wszystkie pestki, pokrój na niewielkie części i wyłóż na talerz.
  3. Posyp pokruszoną fetą lub tartym parmezanem.
  4. Posyp świeżymi ziołami, w tym koniecznie miętą.
  5. Sałatkę polej sosem z cytryny i miodu.
  6. Podawaj schłodzoną, jako przystawkę w upalne dni.

Dietetyczna sałatka z borówkami amerykańskimi

Składniki:

  • garść świeżego szpinaku
  • 2 garści borówki amerykańskiej
  • 50 g sera brie
  • kilka prażonych orzechów włoskich
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Umyty szpinak wyłóż na talerz. Posyp borówkami.
  2. Ser brie pokrój w kostkę i dodaj do sałatki. Całość skrop oliwą i octem balsamicznym.
  3. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i prażonymi chwilę na suchej patelni orzechami włoskimi.
  4. Podawaj z razowym chlebem.

Dietetyczna sałatka z pomarańczą i serem pleśniowym

Składniki:

  • mała sałata rzymska
  • duża pomarańcza
  • 100 g sera pleśniowego np. Lazur
  • garść orzechów włoskich

Sos do sałatki z pomarańczą:

  • 4 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 4 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj składniki sosu, odstaw.
  2. Umytą sałatę porwij na mniejsze kawałki i ułóż na talerzu.
  3. Obierz pomarańczę, pokrój w plastry i dodaj do sałaty.
  4. Posyp pokruszonym serem.
  5. Sałatkę polej sosem i posyp posiekanymi orzechami.

Lekka sałatka gruszkowo-serowa

Składniki:

  • 2 dojrzałe, twarde gruszki
  • 250 ml wody
  • łyżka cukru
  • 100 g sera pleśniowego
  • garść rukoli
  • kolorowy pieprz
  • kilka orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki obierz, przekrój na połówki i wydrąż gniazda nasienne.
  2. Zagotuj wodę z cukrem, włóż gruszki i gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Ser pleśniowy wymieszaj z pieprzem.
  4. Zimne połówki gruszek napełnij serem.
  5. Każdą gruszkę udekoruj połówką orzecha włoskiego.
  6. Podawaj na talerzu z rukolą.

Dietetyczna sałatka z cukinią i bazylią cytrynową


Składniki:

  • średnia cukinia
  • ząbek czosnku
  • sól
  • czarny pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g sera typu feta
  • świeża bazylia cytrynowa

Sos do sałatki z cukinią i bazylią cytrynową:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kolorowy pieprz (młotkowany)

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię pokrój wzdłuż na plastry, natrzyj ząbkiem czosnku, posyp solą i pieprzem.
  2. Posmaruj oliwą i odstaw na godzinę.
  3. Przygotuj sos.
  4. Cukinię grilluj przez ok. 4 minuty z każdej strony. Następnie wyłóż na talerz, posyp pokrojoną w kostkę fetą.
  5. Całość polej sosem i udekoruj bazylią.