zupy u babci i zupki z proszku

napisał/a: papetta 2007-05-21 15:46
kocham zupy, ale dobre czasy u mojej babci i jej obiadki się skończyły. Pozostało mi gotowanie, ale za nic nie mam na to czasu. gotuje wiec zupy gotowe: w kartonie i w proszku. wychodzą całkiem nieźle, niektóre są pyszne. Może macie jakieś przepisy na dobry obiad z tych zup?
napisał/a: samsam 2007-05-21 16:22
Ja staram sie nie gotować tych zup, ze względu na konserwanty.
Ale mam sposób na szybką zupę pomidorową, nie w proszku.
Zagotować wodę, wrzucić kostkę rosołową, marchewkę, pietruszkę, kawałek selerka. Pogotować 20 minut, dodać makaron (lub ryż) i dużo koncentratu pomidorowego, by zupka była dość gęsta. Do smaku przyprawić solą, cukrem, jak kto lubi
szybko i smacznie
napisał/a: iza19821 2007-05-21 17:40
Tak zupki z puszki sa dobre ale jak samemu zrobisz ....beda smaczniejsze .
Wiem ze trudno .z czasem ale ...czasami wystarczy chwilka zeby przyrzadzic zupe
napisał/a: ciXgleXgXodna 2007-05-22 11:24
jakbym czytała o sobie :) ja też nie mam na tyle czasu. Od rana do wieczora w pracy, potem trening i nie mam kiedy gotować . a co do konserwantów - teraz nie dodają do zupek, bo to niezgodne z prawem konsumenckim. Jadam więc zupki z błonnikiem i warzywami i nie jest źle - może też spróbujesz gwiazdka?
napisał/a: papetta 2007-05-22 11:58
pomidorowa całkiem smacznie brzmi, spróbuję Twojego przepisu Sylwio:) a skoro mówimy o zupkach z torebki - jadłam wczoraj zupke 80% warzyw knorra- jarzynową i w 5 minut była gotowa. zastanawiam sie tylko, jak urozmaicić przepis, bo one są dość gęste. I rzeczywiście na opakowaniu pisze, ze nie ma konserwantów
napisał/a: reni123 2007-05-22 12:38
sylwia napisal(a):Zagotować wodę, wrzucić kostkę rosołową, marchewkę, pietruszkę, kawałek selerka. Pogotować 20 minut, dodać makaron (lub ryż) i dużo koncentratu pomidorowego, by zupka była dość gęsta. Do smaku przyprawić solą, cukrem, jak kto lubi

ja dodaję jeszcze ząbek czosnku
mniam mniam
napisał/a: samsam 2007-05-22 18:46
gwiazdkaznieba napisal(a):pomidorowa całkiem smacznie brzmi, spróbuję Twojego przepisu Sylwio:)

Na pewno nie będzie taka, jak u babci, ale może będzie Ci smakować

reni123 napisal(a):ja dodaję jeszcze ząbek czosnku

O, to muszę wypróbować. Można też dodać ulubione zioła
napisał/a: marionette 2007-05-22 21:45
ja kiedyś je jadłam, bo szybko się robi ale są strasznie słone

ale akurat zupę to można zrobić samemu dość szybko, teraz jak już będę miała więcej czasu na gotowanie, to pewnie da się ugotować dobrą zupkę w 30 minut.
ona się właściwie sama gotuje, trzeba tylko włożyć do gara ;)
napisał/a: marteczka3 2007-05-22 22:17
marionette, trzeba jeszcze wiedziec CO wlozyc do tego gara )
napisał/a: reni123 2007-05-23 15:24
jeszcze jeden prosty przepis:
zagotować wodę z kostkami rosołowymi, wrzucić dużo cebuli pokrojonej w piórka i gotować
ew. doprawić jak kto lubi, np. sól, pieprz, gałka muszkatołowa
odstawić z ognia, posypać serem żółtym startym na tarce (ma się roztopić)

w przepisie oryginalnym jest jeszcze zapieczenie zupy w piekarniku, żeby ser się troszkę przypalił i stworzył chrupiącą skórkę

można podawać z grzankami

można też zupę gotować na wodzie, nie na "rosole"
napisał/a: kwiatuszek;) 2007-05-24 16:59
mmmm

ale tutaj smacznie
a co do zupek w proszku to są smaczne, ale przynajmniej mnie szybko się znudziły, jednak nirmalne zupy mają w sobie to coś ...