Wszystko na tlusty czwartek!
napisał/a:
Małgosia23
2010-02-11 07:33
Moniś pytałaś o mój przepis na oponki, więc tutaj wrzucam: :)
I dodatkowo oponki i pączki.
OPONKI
- 0,5kg białego sera
- 2 jajka
- 0,5 szkl cukru
- 2 szkl mąki
- 1 łyżeczka sodki
- 2 łyżki śmietany
Wszystko zagnieść jak na kruche ciasto, rozwałkować, wycinać formę szklanką i kieliszkiem. Piec na smalcu do lekkiego zarumienienia.
FAWORKI (chrust)
- 0,5 kg mąki
- 6 żółtek
- 200ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka wódki lub octu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- zapach waniliowy
Wszystko zagnieść jak na kruche ciasto, rozwałkować, rozciąć ciasto na paski szerokości3-4cm, poprzecinać pod skosem i każdy powstały równoległobok naciąć na środku i wywinąć przez otwór wstęgę, by uzyskać odpowiedni kształt. Piec na smalcu.
PĄCZKI
- 1 kg mąki
- 6 żółtek
- 1 margaryna
- 1 kieliszek wódki
- 0,5 l mleka
- 10 dkg drożdży
- 0,5 szkl cukru
- zapach (np:waniliowy)
SMACZNEGO!!!
I dodatkowo oponki i pączki.
OPONKI
- 0,5kg białego sera
- 2 jajka
- 0,5 szkl cukru
- 2 szkl mąki
- 1 łyżeczka sodki
- 2 łyżki śmietany
Wszystko zagnieść jak na kruche ciasto, rozwałkować, wycinać formę szklanką i kieliszkiem. Piec na smalcu do lekkiego zarumienienia.
FAWORKI (chrust)
- 0,5 kg mąki
- 6 żółtek
- 200ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka wódki lub octu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- zapach waniliowy
Wszystko zagnieść jak na kruche ciasto, rozwałkować, rozciąć ciasto na paski szerokości3-4cm, poprzecinać pod skosem i każdy powstały równoległobok naciąć na środku i wywinąć przez otwór wstęgę, by uzyskać odpowiedni kształt. Piec na smalcu.
PĄCZKI
- 1 kg mąki
- 6 żółtek
- 1 margaryna
- 1 kieliszek wódki
- 0,5 l mleka
- 10 dkg drożdży
- 0,5 szkl cukru
- zapach (np:waniliowy)
SMACZNEGO!!!