Szparagi

napisał/a: eska1 2012-02-15 13:21
Mogłybyście napisać dziewczyny jak przyrządza się szparagi z głębokiego oleju? Nigdy nie jadłam. Zawsze tylko z bułką, ale i tak uwielbiam.
napisał/a: Karola_Gl 2012-03-20 12:19
Nigdy nie próbowałam szparagów, trzeba będzie spisać przepis i czekać na sezon. Z pewnością są zdrowe i pyszne- zwłaszcza że przepadam za warzywami.
napisał/a: ruruszka 2012-04-30 12:37
Wstyd przyznać, ale nie mam bladego pojęcia jak smakują szparagi ;)
napisał/a: syllllwia 2014-12-10 07:59
Składniki na 2 porcje kremu ze szparagów:
pęczek białych szparagów (ew. ze słoiczka)
1 szkl. bulionu
1 szkl. kremówki
łyżka masła
2 żółtka
mała cebula
sok z cytryny
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Sposób wykonania kremu ze szparagów:

Szparagom odetnij zdrewniałe końce, pędy obierz.
Obrane wkładaj do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby nie pociemniały.
W rondlu na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj osączone szparagi, zalej bulionem i duś 15 minut.
Z wywaru wyjmij 2–3 szparagi, pokrój je.
Szparagi w rondlu zmiksuj na gładki krem, dolewając śmietankę roztrzepaną z żółtkami.
Zagotuj. Przypraw.
Rozlej do miseczek, do każdej włóż po kilka kawałów szparagów.
Dorees
napisał/a: Dorees 2019-04-04 11:06
Ja najbardziej lubie grillowane szparagi z oliwą. Doprawione sola i pepperem oczywiscie.
Gioza
napisał/a: Gioza 2019-06-04 09:55
Ja zawsze grillowalam szparagi, pierwsze lsysze o wersji z glebokiego oleju
napisał/a: Cordianka 2019-08-06 14:43
Ja lubie grillowane szparagi, są super oddatkiem :)