semolina typu durum

mali_lali
napisał/a: mali_lali 2017-02-21 14:19
O co chodzi z semoliną z mąki typu durum? Czytałam, że jest zdrowa. Wiecie coś na ten temat? Kierujecie się tym kryterium przy zakupie makaronu? Wiem, że z niej właśnie korzysta firma Primo Gusto, ich makarony są smaczne, bardzo je lubię.
nowikowa_d
napisał/a: nowikowa_d 2017-03-28 10:13
Semolina to inaczej mąka durum. To jeden z najlepszych i najzdrowszych gatunków mąki pszennej, uzyskiwana z mielenia tak zwanej twardej pszenicy. Rzeczywiście robi się z niej najwyższej jakości włoskie makarony.
aga_0987
napisał/a: aga_0987 2017-09-08 11:19
Ja zawsze zwracam uwagę, by makaron był robiony z semoliny. Taki makaron nie rozgotowuje się, idealnie nadaje się do dań kuchni włoskiej. Jest też mniej kaloryczny od tych zwykłych makaronów. Makaron z mąki durum można kupić wszędzie, wystarczy zobaczyć skład. Nawet w Lidlu i Biedronce te makarony są z semoliny. Ja są promocje to ja lubię kupować Barillę.