Sałatka z tuńczyka. Jakie znacie najlepsze przepisy

ulmich
napisał/a: ulmich 2009-11-16 16:18
Pyszna sałatka z tuńczyka warstwowa ! Palce lizać !:)
3 łyżki majonezu Winiary
3 Łyżki jogurtu naturalnego
1łyżeczka muszczardy
5 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka zielonego groszku pudliszki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
200 gram startego żółtego sera
1 puszka kukurydzy konserwowej
cebulka ze szczypiorkiem drobno posiekana
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól pieprz

Majonez połączyć z jogurtem i muszczardą ,doprawić solą i pieprzem.
Białka jajek oddzielic od żółtek . Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach a żółtka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach .
W przeźroczystej misce układać kolejno;
Białka jajek,groszek ,tuńczyk,szczypiorek,kukurydza ,ser żółty ,sos majonezowy ,żółtka , natka pietruszki .
Smacznego!!!!
napisał/a: ~Moon 2009-11-16 16:46
Moje sałatki są dość nietypowe,ale bardzo je lubię i polecam gorąco

SAŁATKA Z TYŃCZYKIEM,KUKURYDZĄ,POMIDORAMI ORAZ BIAŁYM SEREM

SKŁADNIKI

1/2Kg małych buraków
15 dag białego sera
puszka tuńczyka w sosie własnym
2 jabłka
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
cebula
sok z 1 cytryny
cukier
sól i pieprz

Buraki umyj,zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości.Obierz ze skóry i pokrój w plastry.
Jablka i cebulę obierz.Jabłka pokrój w kostkę a cebulę w piórka.Buraki wymieszać z odsączonym tuńczykiem,jabłkiem i cebulą.Posypać pokruszonym serem i odstawić na godzinę do lodówki

SAŁATKA Z TUŃCZYKA Z PAPRYKĄ,BAZYLIĄ I ZIEMNIAKAMI

SKŁADNIKI

60 dag ziemniaków
10 małych cebulek
czerwona,żółta i zielona papryka
2-3 ząbki czosnku
tuńczyk w sosie własnym
2 łyżki oleju
szklanka białego wytrawnego wina
2 łyżki soku z cytryny
pęczek bazylii
sól i pieprz do smaku

Ziemniaki ugotować w łupinach,a gdy przestygną obrać i porkoić w grubą kostkę.
Czosnek obrać,drobno posiekać.Cebulki pokroić w piórka.
Na oleju zrumienić cebulę i czosnek.Dodać ziemniaki i wszystko przesmażyć.
Wlać wino,dusić na małym ogniu przez 15 minut po przykryciem.

Paprykę obrać,usunąć pestki a miąższ pokroić w dużą kostkę i wymieszać z ziemniakami i tuńczykiem.Na koniec polać sokiem z cytryny i posypać do smaku pieprzem
napisał/a: tekla_j 2009-11-16 23:32
Maja02 napisal(a):Przecież gotować trzeba , właśnie mając dzieci. Kupujesz gotowe dania ?? A taka sałatka to 20minut roboty, nie wierzę , że jesteś aż tak zabiegana , żeby nawet tyle czasu nie znaleźć. Zawsze można zachęcić dzieci , żeby Ci pomogły (no chyba , że są za małe). Ja mam dwójkę dzieci i jakoś na gotowanie zawsze znajduję czas.


oj niestety nie jest tak latwo, jak sobie wyobrazasz. meza nie ma 20dni w miesiacu, dzieci maluchy, ja pracuje intensywnie. nie jest lekko.dlatego np takie slataki gotowe jak neptuna ratuja mi czasem posilek. pozdrawiam ;)
napisał/a: antalis 2009-11-17 07:22
Jako ze jestem fanka tunczyka wcinam go przynajmniej raz w tygodniu.Moja ulubiona salatka to :

* 2 torebki ryzu
* puszka tunczyka w oleju
* 2 lyzki kapar
* 2 ogorki konserwowe
* kawalek czerwonej papryki
* kilka kawalkow ananasa
* kukurydza z puszki
* majonez ok 2 lyzki
* sol i pieprz do smaku

Co do pokrojenia to kroimy - puszkowe skladniki odsaczamy z zalewy. Wszystko mieszamy, doprawiamy i odstawiamy do lodowki.


Polecam rowniez uzywanie tynczyka do innych potraw niz salatka. Np. koperty z nadzienie tunczykowym mojego pomyslu i wykonania :)

opakowanie ciasta francuskiego
puszka tunczyka w oleju lub sosie własnym
pol swieżej papryki
4 ogorki konserwowe
opcjonalnie kapary
mała cebula
dwie łyżeczki musztardy
jajko
pieprz

Ciasto rozkładamy na blasze i kroimy w kwadraty. Tunczyka odsaczamy z zalewy, łaczymy z musztarda, pieprzem, pokrojona w kosteczke papryka i ogorkami oraz cebula. Farsz nakladamy na kwadraciki i składamy w kopertki. Gotowe "pakuneczki" smarujemy rozmąconym jajkiem. Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut.



Lub tunczykowe kotleciki:
* ugotowane i pogniecione ziemniaki
* puszka tunczyka
* zest z cytryny
* jajko
* sol i pieprz

oraz do panierki
jajko i bulka tarta


Ziemniaki laczymy z odsaczonym tunczykiem,jajkiem i skorka cytrynowa, doprawiamy - porzadnie mieszamy i dajemy do lodowki na ok pol godzinki. Pozniej z zimnej masy formujemy kotleciki, panierujemy i smazymy na masle z dodatkiem oliwy. Gdyby calosc byla zbyt zadka mozna dodac troche maki. Jesli ktos lubi do calosci mozna dodac troche natki pietruszki.
napisał/a: ~Moon 2009-11-17 08:24
Ile ludzi,tyle sałatek a wszystkie napewno warte spróbowania.
napisał/a: ~Moon 2009-11-17 08:27
antalis ja tez czasem korzystam z tej strony,ale tutaj chyba mamy napisać własne przepisy

http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/ryby/koperty-z-farszem-tu%F1czykowym.html
napisał/a: antalis 2009-11-17 09:29
Moon alez oczywiscie ze swoje i to tez zrobilam.To moj przepis ,zreszta napisalam ze to moj przepis i wykonanie.Mialam tu nawet nick Goplana ale niestety po migracji nie umialam sie dostac do konta. Na mamacafe mozna zobaczyc ze mam tam przepisy pod nickiem Goplana .

Moje przepisy mozna znalezc rowniez tutaj : www.klub.mojegotowanie.pl/Goplana

Wiec zanim kogos posadzisz o plagiat ( a to jest swego rodzaju oczernianie ) moze lepiej zapytaj bo nie ukrywam ze zrobilo mi sie przykro.
bluangel
napisał/a: bluangel 2009-11-17 12:47
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym, puszka kukurydzy, 2 ogórki kiszone, biała część pora, pół papryki czerwonej świeżej, sól, pieprz, majonez

Jak przyrządzić?
Odcedzić tuńczyka i kukurydzę, paprykę i ogórki pokroić w kostkę, a pora cienko w półplasterki, wymieszać składniki i doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać majonez.

Jak podawać?
Podawać do pieczywa z masłem lub samą.


Uwagi:
Można dodać ugotowane na twardo jajka, a kukurydzę zastąpić groszkiem konserwowym. Smacznego.
bluangel
napisał/a: bluangel 2009-11-17 12:48
Kobietki wypróbujcie ! naprawdę warto :)
napisał/a: antalis 2009-11-17 13:16
Tak mi sie o porze spomnialo :)

To ja podam jeszcze jeden przepis:

* 3-4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
* 2 jaja na twardo
* 3 ogorki konserwowe
* pol sloika papryki konserwowej
* 1 por
* puszka kukurydzy
* puszka groszku
* puszka fasoli czerwonej
* 2 puszki tunczyka
* pol peczka pietruszki
* 2 ugotowane marchewki
* sol i pieprz
* 2 lyzki musztardy
* maly sloik majonezu

Marchew, ziemniaki, ogorki,papryke i jajka kroimy w kostke, skladniki puszkowe odsaczamy z zalewy,pietruszke drobno siekamy,por kroimy w pólplastry ,wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku.
bluangel
napisał/a: bluangel 2009-11-17 14:08
Poniżej przepis który ostatnio wypróbowałam naprawdę pyszny :)
pomidor - 1 sztuka
świeży ogórek - 1 sztuka
marchew - 1/2 sztuki
puszka fasoli Red Kidney - 1/2 sztuki
puszka kukurydzy - 1/2 sztuki
główka sałaty lodowej - 1 sztuka
ser żółty - 10 gramów
szynka lub wędlina drobiowa - 150 gramów
puszka tuńczyka w sosie własnym - 1 sztuka
jajka na twardo - 4 sztuki
oliwa - 2 łyżki
jogurt - 4 łyżki
Przyprawa w mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka
sposób przygotowania:
1.Pokrój pomidora w kostkę, ogórka w cienkie plasterki. Odcedź fasolę oraz kukurydzę, marchewkę zetrzyj na tarce.
2.Wymieszaj umytą i porwaną na kawałki sałatę z warzywami.
3.Pokrój ser i wędlinę w kostkę. Odcedź tuńczyka, jajka pokrój na ćwiartki.
4.Zrób z oliwy i jogurtu sos, wkrusz mini kostkę Pietruszka Knorr. Polej sałatę, wymieszaj, na wierzchu ułóż tuńczyka, szynkę, ser i jajka.
napisał/a: antalis 2009-11-17 14:36
Bluangel - mi zwrocono uwage wiec i ja pilnowac tego bede - przepis ktory wlasnie wkleilas jest skopiowany ze strony Knorr i jest autorstwa Knorr
http://www.knorr.pl/przepisy-kulinarne/przepisy/salatka-warzywna-z-tunczykiem

Poprzedni przepis jak pisalam na PRV tez jest dokladnie spisany ze innej strony lacznie ze zwrotami "Jak przyrzadzic" oraz UWAGA

Na prv nie chcialas sie do tego ustosunkowac wiec moze tutaj ?