Ryż
napisał/a:
Patka2
2007-01-17 15:15
Uwielbiam jeść ryż z kurczakiem i z warzywami. Jak mam okazję wyjść do restauracji to wybieram właśnie kuchnię chińską.
Macie jakieś przepisy może uda mi sie cos upichcic na obiad dla mnie i dla babci i Wiki
Macie jakieś przepisy może uda mi sie cos upichcic na obiad dla mnie i dla babci i Wiki
napisał/a:
iza19821
2007-01-17 17:57
http://www.kuchniachinska.pl/old/przepisy/ryz/smazzkurcz.htm
Moze to wpadnie ci do gustu
Kotlety z ryżu
3 szklanki ryżu (najlepiej ciemnego), 2 duże cebule, 2 czubate łyżki wyłuskanych nasion słonecznika, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki sosu sojowego, 3 ząbki czosnku, sproszkowany imbir i kolendra, pieprz, sól. Panierka: 3 łyżki mąki, łyżka otrąb pszennych, olej do smażenia
Ryż wypłukać, zalać sześcioma szklankami wody i ugotować (powinien się lekko rozkleić). Czosnek rozetrzeć z solą, cebulę pokroić w kostkę. Ryż, cebulę, czosnek oraz nasiona słonecznika i natkę dokładnie zmiksować, wymieszać z sosem sojowym, przyprawić do smaku kolendrą, imbirem, solą i pieprzem. Z masy formować nieduże kotlety, obtaczać je w mące wymieszanej z otrębami. Smażyć na gorącym tłuszczu. Podawać z sosem jogurtowo-koperkowym lub serowym i sezonowymi surówkami. 100 g - 165 kcal.
Moze to wpadnie ci do gustu
Kotlety z ryżu
3 szklanki ryżu (najlepiej ciemnego), 2 duże cebule, 2 czubate łyżki wyłuskanych nasion słonecznika, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki sosu sojowego, 3 ząbki czosnku, sproszkowany imbir i kolendra, pieprz, sól. Panierka: 3 łyżki mąki, łyżka otrąb pszennych, olej do smażenia
Ryż wypłukać, zalać sześcioma szklankami wody i ugotować (powinien się lekko rozkleić). Czosnek rozetrzeć z solą, cebulę pokroić w kostkę. Ryż, cebulę, czosnek oraz nasiona słonecznika i natkę dokładnie zmiksować, wymieszać z sosem sojowym, przyprawić do smaku kolendrą, imbirem, solą i pieprzem. Z masy formować nieduże kotlety, obtaczać je w mące wymieszanej z otrębami. Smażyć na gorącym tłuszczu. Podawać z sosem jogurtowo-koperkowym lub serowym i sezonowymi surówkami. 100 g - 165 kcal.
napisał/a:
Patka2
2007-01-20 09:34
dziękuję
napisał/a:
iza19821
2007-01-20 09:51
Prosze.
napisał/a:
Parcinka
2007-03-09 17:54
Mmm ja też kocham ryż i chińskie, najlepiej ostre potrawy
A oto przepis, mm aż się głodna zrobiłam
Ryż z kiełbasą i warzywami
Składniki:- 50 dag długoziarnistego białego ryżu
- 25 dag zielonych warzyw (por papryka brokuły)
- 20 dag białej kiełbasy
- sól
- szczypta vegety albo bulionu w proszku
- 2 łyżki oleju (np. sojowego lub słonecznikowego)
- 1.2 l wody
Sposób przyrządzania:
Pokrój w cienkie paseczki warzywa i kiełbasę. W rondlu rozgrzej olej, obsmaż najpierw kiełbasę, potem warzywa. Wsyp ryż, przypraw solą i vegetą, wymieszaj. Zalej wodą, zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę.
Smacznego
A oto przepis, mm aż się głodna zrobiłam
Ryż z kiełbasą i warzywami
Składniki:- 50 dag długoziarnistego białego ryżu
- 25 dag zielonych warzyw (por papryka brokuły)
- 20 dag białej kiełbasy
- sól
- szczypta vegety albo bulionu w proszku
- 2 łyżki oleju (np. sojowego lub słonecznikowego)
- 1.2 l wody
Sposób przyrządzania:
Pokrój w cienkie paseczki warzywa i kiełbasę. W rondlu rozgrzej olej, obsmaż najpierw kiełbasę, potem warzywa. Wsyp ryż, przypraw solą i vegetą, wymieszaj. Zalej wodą, zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę.
Smacznego
napisał/a:
Kalia
2007-10-20 17:12
hmmm parcinka pyszotka ten twoj przepis...
napisał/a:
~gość
2007-11-15 01:05
Patka, dokladnie jaka ja to moje glowne danie w Chinskiej.Kiedys M. namowil mnie na kuraczka po Wietnamsku i bylm tak na niego zla,poniewaz tak mi nie smakowalo ze szok..a tak to byl zamowila tradycyjnie mojego kurczaka z warzywami i bylo by pysznie
Wiecie co dzis ugotowalam "ciemny ryz' kupilam go pierwszy raz bo cos mi sie obilo o uszy,ze jest mniej kaloryczny (czy jakos tak)i efekt taki,ze nikt go prawie nie chcial jesc,faktycznie nie dobry jakby nadmuchany..jak go jadlam to tak jakbym miala piasek na zebach
Wiecie co dzis ugotowalam "ciemny ryz' kupilam go pierwszy raz bo cos mi sie obilo o uszy,ze jest mniej kaloryczny (czy jakos tak)i efekt taki,ze nikt go prawie nie chcial jesc,faktycznie nie dobry jakby nadmuchany..jak go jadlam to tak jakbym miala piasek na zebach
napisał/a:
marteczka3
2007-11-15 18:14
ja też uwielbiam ryż... z reguly coś "improwizuję", risotto z prawdziwego zdarzenia nigdy nie chce mi się robić, bo to sporo zachodu (ryż ma być gotowany w rosole, jakieś straszne czary), więc robię gotowany ryż na przykład z cukinią, marchewką, groszkiem i kukurydzą, czasem z kurczakiem, innymi warzywami - co mam to wsypuję, i na patelnię. z reguly wychodzi pyszne :)
napisał/a:
Iwona 81
2009-04-28 21:51
marteczka,
tez tak robie i smakuje wysmienicie
Czasami ide na prostote i robie tylko ryz z marchewka (przepis od kolezanki z Ukrainy)
rowniez smakuje nam.
Gotuje ryz, marchewke trze na wiorki i smaze na oleju dodaje cebulke i wszystko brunace lekko na koniec daje ryz i mieszam gotowe proste a syci
tez tak robie i smakuje wysmienicie
Czasami ide na prostote i robie tylko ryz z marchewka (przepis od kolezanki z Ukrainy)
rowniez smakuje nam.
Gotuje ryz, marchewke trze na wiorki i smaze na oleju dodaje cebulke i wszystko brunace lekko na koniec daje ryz i mieszam gotowe proste a syci
napisał/a:
Anika_111
2009-05-01 14:56
Przpisy wygladaja apetycznie. Musze ktoregos dnia sprobowac.
napisał/a:
amalinka
2009-05-19 08:03
Ja lubię słodkości :) Ryż z jabłuszkiem...yhm... pychotka ;)
napisał/a:
Misia7
2009-05-19 08:18
Ja robię ryż z piersiami z kurczaka i sosem słodko- kwaśnym Pudliszki. Jest naprawde pyszne.
A robi się tak:
piersi z kurczaka kroję na małe kawałeczki i podsmażam. W czasie smażenia dodaję przyprawy: curry, oregano, bazylię i trochę wegety. Na osobnej patelni przygrzewam sos słodko- kwaśny. Ugotowany ryż wykłądam na talerz w środek daję piersi z kurczaka w tych wszystkich przyprawach (pięknie to pachnie), i polewam tym sosem.
To danie robi się bardzo szybko i jest naprawde pyszne.
A robi się tak:
piersi z kurczaka kroję na małe kawałeczki i podsmażam. W czasie smażenia dodaję przyprawy: curry, oregano, bazylię i trochę wegety. Na osobnej patelni przygrzewam sos słodko- kwaśny. Ugotowany ryż wykłądam na talerz w środek daję piersi z kurczaka w tych wszystkich przyprawach (pięknie to pachnie), i polewam tym sosem.
To danie robi się bardzo szybko i jest naprawde pyszne.