Ryż

napisał/a: Patka2 2007-01-17 15:15
Uwielbiam jeść ryż z kurczakiem i z warzywami. Jak mam okazję wyjść do restauracji to wybieram właśnie kuchnię chińską.
Macie jakieś przepisy może uda mi sie cos upichcic na obiad dla mnie i dla babci i Wiki
napisał/a: iza19821 2007-01-17 17:57
http://www.kuchniachinska.pl/old/przepisy/ryz/smazzkurcz.htm


Moze to wpadnie ci do gustu



Kotlety z ryżu

3 szklanki ryżu (najlepiej ciemnego), 2 duże cebule, 2 czubate łyżki wyłuskanych nasion słonecznika, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki sosu sojowego, 3 ząbki czosnku, sproszkowany imbir i kolendra, pieprz, sól. Panierka: 3 łyżki mąki, łyżka otrąb pszennych, olej do smażenia

Ryż wypłukać, zalać sześcioma szklankami wody i ugotować (powinien się lekko rozkleić). Czosnek rozetrzeć z solą, cebulę pokroić w kostkę. Ryż, cebulę, czosnek oraz nasiona słonecznika i natkę dokładnie zmiksować, wymieszać z sosem sojowym, przyprawić do smaku kolendrą, imbirem, solą i pieprzem. Z masy formować nieduże kotlety, obtaczać je w mące wymieszanej z otrębami. Smażyć na gorącym tłuszczu. Podawać z sosem jogurtowo-koperkowym lub serowym i sezonowymi surówkami. 100 g - 165 kcal.
napisał/a: Patka2 2007-01-20 09:34
dziękuję
napisał/a: iza19821 2007-01-20 09:51
Prosze.
napisał/a: Parcinka 2007-03-09 17:54
Mmm ja też kocham ryż i chińskie, najlepiej ostre potrawy
A oto przepis, mm aż się głodna zrobiłam
Ryż z kiełbasą i warzywami
Składniki:- 50 dag długoziarnistego białego ryżu
- 25 dag zielonych warzyw (por papryka brokuły)
- 20 dag białej kiełbasy
- sól
- szczypta vegety albo bulionu w proszku
- 2 łyżki oleju (np. sojowego lub słonecznikowego)
- 1.2 l wody

Sposób przyrządzania:
Pokrój w cienkie paseczki warzywa i kiełbasę. W rondlu rozgrzej olej, obsmaż najpierw kiełbasę, potem warzywa. Wsyp ryż, przypraw solą i vegetą, wymieszaj. Zalej wodą, zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę.
Smacznego
napisał/a: Kalia 2007-10-20 17:12
hmmm parcinka pyszotka ten twoj przepis...
napisał/a: ~gość 2007-11-15 01:05
Patka, dokladnie jaka ja to moje glowne danie w Chinskiej.Kiedys M. namowil mnie na kuraczka po Wietnamsku i bylm tak na niego zla,poniewaz tak mi nie smakowalo ze szok..a tak to byl zamowila tradycyjnie mojego kurczaka z warzywami i bylo by pysznie

Wiecie co dzis ugotowalam "ciemny ryz' kupilam go pierwszy raz bo cos mi sie obilo o uszy,ze jest mniej kaloryczny (czy jakos tak)i efekt taki,ze nikt go prawie nie chcial jesc,faktycznie nie dobry jakby nadmuchany..jak go jadlam to tak jakbym miala piasek na zebach
napisał/a: marteczka3 2007-11-15 18:14
ja też uwielbiam ryż... z reguly coś "improwizuję", risotto z prawdziwego zdarzenia nigdy nie chce mi się robić, bo to sporo zachodu (ryż ma być gotowany w rosole, jakieś straszne czary), więc robię gotowany ryż na przykład z cukinią, marchewką, groszkiem i kukurydzą, czasem z kurczakiem, innymi warzywami - co mam to wsypuję, i na patelnię. z reguly wychodzi pyszne :)
napisał/a: Iwona 81 2009-04-28 21:51
marteczka,
tez tak robie i smakuje wysmienicie
Czasami ide na prostote i robie tylko ryz z marchewka (przepis od kolezanki z Ukrainy)
rowniez smakuje nam.
Gotuje ryz, marchewke trze na wiorki i smaze na oleju dodaje cebulke i wszystko brunace lekko na koniec daje ryz i mieszam gotowe proste a syci
napisał/a: Anika_111 2009-05-01 14:56
Przpisy wygladaja apetycznie. Musze ktoregos dnia sprobowac.
napisał/a: amalinka 2009-05-19 08:03
Ja lubię słodkości :) Ryż z jabłuszkiem...yhm... pychotka ;)
napisał/a: Misia7 2009-05-19 08:18
Ja robię ryż z piersiami z kurczaka i sosem słodko- kwaśnym Pudliszki. Jest naprawde pyszne.
A robi się tak:
piersi z kurczaka kroję na małe kawałeczki i podsmażam. W czasie smażenia dodaję przyprawy: curry, oregano, bazylię i trochę wegety. Na osobnej patelni przygrzewam sos słodko- kwaśny. Ugotowany ryż wykłądam na talerz w środek daję piersi z kurczaka w tych wszystkich przyprawach (pięknie to pachnie), i polewam tym sosem.
To danie robi się bardzo szybko i jest naprawde pyszne.