Przetwory

cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-30 19:06
Dżem Marchwiowo-cytrynowy

1 kg marchwi
1 kg cytryn
2 kg cukru
wanilia
"""""""""""""""""""""""""""""

Marchew obrać.
Cytryny sparzyć,wyszorować ,.pokroić i wyjąć pestki.
Marchew i cytryny (razem ze skórką)zmielić maszynką do mięsa.
Do masy dodac cukier i gotować około 40 minut.(mieszać)
Pod koniec gotowania dodać wanilię.(Ja dałam całą laskę wanilii)
Gorącym dżemem napełniać słoiki,zakręcić i postawić do góry dnem.
Dżem ma lekki posmak goryczki owoców cytrusowych.

Jest dobry do ciastek,rogali.
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-30 19:09
Ocet, z jabłek

Obierki z jabłek
1 litr wody
4 łyżki cukru
Zakrywamy gazą i odstawiamy na 4 do 6 tygodni, późmniej zlewamy do butelek.
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-30 19:12
Dżem Z żurawin

1 kg żurawin
60 dag cukru
Do dżemu z żurawin który ma być jako dodatek do mięsa, trzeba dodać mniej cukru.


Żurawiny umyć i przebrać, następnie oddzielić 1/3 częśc owoców
mniej wyrośniętych i przetrzeć przez sito.
Do przecieru dodać cukier i zagotować syrop. Do syropu dodać
pozostałe owoce i gotować aż owoce staną się szkliste i będą
opadać na dno naczynia, a syrop będzie wykazywał oznaki krzepliwości.
Gorący dżem nakładać do słoików i uszczelnić.
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-30 19:13
Dżem żurawinowy

Owoce żurawiny są teraz łatwo dostępne i warto coś z nich przygotować-oto szybki dżemik. icon_smile.gif
0.5 kg świeżych owoców żurawiny
0.5 kg cukru
1 czerwona galaretka w proszku

Żurawinę zmiksować,przelać do garnka,dodać cukier i przesmażyć około 10 minut.Zgasić gaz ,wsypać suchą galaretkę i wymieszać.Przelać do słoiczka i przechowywać w chłodnym miejscu.
Dżem jest doskonały do bułeczki z masełkiem czy gofrów z bitą śmietaną.Jednak nie nadaje się on do pieczenia-galaretka nadaje mu konsystencji.
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-30 19:14
Dżem Z Cukinii Z Galaretką

Dżem z cukinii z galaretką
2.5 kg obranej i wydrążonej cukinii
1 kg cukru
2 galaretki w proszku-ja użyłam pomarańczowej
2-3 łyżeczki kwasku cytrynowego
olejek pomarańczowy do ciast

Cukinie pokroić w drobną kostkę-ja starłam na grubej tarce jarzynowej-zasypać cukrem z kwaskiem i odstawić na około 12 godzin.
Smażyć bez odlewania soku do miękkości,dodać olejek.Po wyłączeniu gazu wsypać galaretki,dobrze wymieszać i gorący nakładać do słoiczków.
Ja dodałam jeszcze kilka gożdzików dla aromatu.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-07-30 19:15
Czereśnie Marynowane

Składniki:

1kg czereśni
0,4l wody
0,4kg cukru
o,1l (setka)octu
ziele angielskie
pieprz w ziarnkach
goździki
gorczyca.

Przygotowanie:

Czereśnie umyć z ogonkami,ułożyć w słoikach,wkładając na dno przyprawy.Odmierzoną ilość wody zagotować z cukrem i octem.Gorącą zalewą zalać czereśnie w słoikach,zamknąć i wstawić do pasteryzacji.Słoki poniżej 0,5l pasteryzować 20min. większe 25min.

Należy pamiętać o tym że przy większej ilości czereśni trzeba zwiększyć ilość gotowanej zalewy i składników.
Czereśnie te doskonale dekorują ciasta oraz potrawy mięsne.
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-08-04 20:02
Dziś zrobiłam sok jabłkowo - malinowy :)
bajaderka
napisał/a: bajaderka 2009-08-05 10:53
to i a wrzucę przepis który znalazłam na stronie kulinarnej
https://gotujmy.pl/marmolada-pomaranczowo---grejpfrutowa,przepisy,45496.html
i bardzo mnie ten przepis zaciekawił, muszę koniecznie zrobić taką marmoladę

Marmolada pomarańczowo - grejpfrutowa
Składniki

* 5 pomarańczy
* 2 duże grejpfruty
* 5 kropli Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
* 1 Żelfix 3:1 Dr. Oetkera
* 350 g cukru

Opis przygotowania
Sposób przygotowania: Pomarańcze i grejpfruty umyć, obrać ze skórki, ostrym nożem wyciąć cząstki, tak aby nie było białych błonek. Owoce przełożyć do garnka, dodać Żelfix i zagotować. Wsypać cukier, zagotować i gotować jeszcze 2 minuty. Gorącą marmoladę wlewać do wyparzonych słoików (do pełna), szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem do wystudzenia
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-08-05 17:56
To może być ciekawe w smaku :)
bajaderka
napisał/a: bajaderka 2009-08-18 14:14
to jest ciekawy przepis:

Kwaśny chutney z porzeczek i cebuli

Składniki:

1000 g czerwonej porzeczki
300 g czerwonej cebuli
1 cytryna
1 pomarańcza
50 ml czerwonego octu winnego
150 ml wytrawnego wina czerwonego
150 ml soku jabłkowego
1 Żelfix 3:1 Dr. Oetkera
350 g cukru
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Porzeczki umyć, oczyścić, usunąć szypułki, przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek i pestek, odważyć 700 g miąższu.
Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać.
Cytrynę i pomarańczę umyć, sparzyć, otrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach.
Z owoców wycisnąć sok.
Żelfix wymieszać z cukrem.
Wszystkie składniki przełożyć do rondla doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 min. Doprawić solą i pieprzem.
Chutney zdjąć z ognia, napełnić słoiczki po brzegi, szczelnie zakręcić pokrywki i postawić na ok. 5 min do góry dnem.

cohenna
napisał/a: cohenna 2009-09-09 10:59
Porzeczki i cebula....hhmmmmm lubię eksperymenty ale tego raczej nie wypróbuje...
miki24
napisał/a: miki24 2009-09-10 18:52
ja jutro będę robić sałatkę z cukinii pycha:)