Przepisy na pyszne ciasta.
napisał/a:
Madzinka1
2009-08-31 19:34
Zrobiłam ciasto Doni, pychotka
napisał/a:
mala29
2009-08-31 21:25
Iria,
mimo ze miałam opory i nie byłam przekonana do tej sypanej szarlotki to teraz jestem jej wielka fanka
PRZEPYSZNA wyszla a rodzinka nie mogla sie nachwalic
mimo ze miałam opory i nie byłam przekonana do tej sypanej szarlotki to teraz jestem jej wielka fanka
PRZEPYSZNA wyszla a rodzinka nie mogla sie nachwalic
napisał/a:
Karolinka_U
2009-09-01 16:41
Madzinka, miałaś racje ciasto jest rewelacyjne
Donia
Donia
napisał/a:
Iria
2009-09-01 21:06
mala29, bardzo się cieszę!!! :) Chyba też ją niedługo zrobię :D
napisał/a:
Karolinka_U
2009-09-02 15:06
Jeszcze nie robiłam ale znalazłam i nie chce żeby mi gdzieś zaginęło
Leniwe kremówki, czyli kremówki na krakersach
Składniki:
2 opakowania prostokątnych krakersów (nie zostaną całe wykorzystane)
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1/4 kostki masła
1 cukier waniliowy (16 g)
4 jaja
4 czubate łyżki mąki pszennej
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
Jedną warstwę krakersów ułożyć na blaszce (około 20 krakersów, jak na zdjęciu).
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostała szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do goracego mleka. Pogotować 1 - 2 min, cały czas energicznie mieszając, by nie porobiły się grudki. Odstawić z palnika, ochłodzić, poczekać aż troszkę zgęstnieje (ale nie za bardzo), wylać na krakersy.
Na wierzch wyłożyć drugą warstwę krakersów, odczekać by przestygło i zgęstniało do końca, posypać cukrem pudrem.
Leniwe kremówki, czyli kremówki na krakersach
Składniki:
2 opakowania prostokątnych krakersów (nie zostaną całe wykorzystane)
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1/4 kostki masła
1 cukier waniliowy (16 g)
4 jaja
4 czubate łyżki mąki pszennej
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
Jedną warstwę krakersów ułożyć na blaszce (około 20 krakersów, jak na zdjęciu).
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostała szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do goracego mleka. Pogotować 1 - 2 min, cały czas energicznie mieszając, by nie porobiły się grudki. Odstawić z palnika, ochłodzić, poczekać aż troszkę zgęstnieje (ale nie za bardzo), wylać na krakersy.
Na wierzch wyłożyć drugą warstwę krakersów, odczekać by przestygło i zgęstniało do końca, posypać cukrem pudrem.
napisał/a:
margaret3
2009-09-05 14:00
Karolinka_U, uwielbiam to ciasto A krakersy mimo że słone nie gryzą się z masą i świetnie smakują bo robią się takie wilgotnawe
napisał/a:
Madzinka1
2009-09-05 21:31
To ja podaję przepis na babkę z jabłkami
1 szkl. mąki, niepełna szkl. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek wody, 6 łyżek oleju, 3 jajka, łyżka kakao, cukier puder do posypania, 3 jabłka(pokrojone w kostkę i obsypane cynamonem)
jakja oddzielić białko , potem ubić białko osobno, do żółtek dodawać stopniowo ubijając cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę , olej
do tego dodać ubite białko i wymieszać łyżką....ciasto odlać w 1/3 do innego naczynka,zeby je połączyć mikserem z kakao ...bedzie drugi kolorek
i wylewasz na blachę jak chcesz,ale tak żeby powrzucać kosteczki jabłek i nakryć je ciastem....
pieczesz to w temp. 190-200 w piekarniku przez około godzinkę.... (według mnie można krócej ok.40 minut) najlepiej nastawiać czasem na pieczenie dolne....żeby nie było surowe...jabłaka wytopią sie troszke ale mają sie zapiec.
Smacznego
1 szkl. mąki, niepełna szkl. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek wody, 6 łyżek oleju, 3 jajka, łyżka kakao, cukier puder do posypania, 3 jabłka(pokrojone w kostkę i obsypane cynamonem)
jakja oddzielić białko , potem ubić białko osobno, do żółtek dodawać stopniowo ubijając cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę , olej
do tego dodać ubite białko i wymieszać łyżką....ciasto odlać w 1/3 do innego naczynka,zeby je połączyć mikserem z kakao ...bedzie drugi kolorek
i wylewasz na blachę jak chcesz,ale tak żeby powrzucać kosteczki jabłek i nakryć je ciastem....
pieczesz to w temp. 190-200 w piekarniku przez około godzinkę.... (według mnie można krócej ok.40 minut) najlepiej nastawiać czasem na pieczenie dolne....żeby nie było surowe...jabłaka wytopią sie troszke ale mają sie zapiec.
Smacznego
napisał/a:
Misiaq
2009-09-05 21:36
Madzinka, brzmi pysznie, mój Marcin i tata lubią wszelkie ciasta z jabłkami, więc ja na pewno wypróbuję Tylko na pewno użyję więcej jabłek
napisał/a:
Madzinka1
2009-09-06 11:06
Zależy jaką masz foremkę, bo na tradycyjną keksówkę 3 jabłka (jedno duże i 2 średnie) okazało się za dużo i musiałam je zjeść na kolacje
Karolinka_U, na pewno wypróbuje
napisał/a:
Karolinka_U
2009-09-08 11:28
koniecznie
Dzisiaj zrobiłam znów leniwe kremówki, powód mężowi tak zasmakowały juz mam drugie ciasto na święta a do tego bardzo szybko sie je robi
Dzisiaj zrobiłam znów leniwe kremówki, powód mężowi tak zasmakowały juz mam drugie ciasto na święta a do tego bardzo szybko sie je robi
napisał/a:
~gość
2009-09-08 11:50
Karolinka_U, jesteś genialna :D :D :D ten przepis na leniwe kremówki jak znalazł dla mnie :P może w końcu jakieś dobrocie mężowi zrobię