Przepis na tani-szybki obiad

napisał/a: ~gość 2010-04-22 13:15
Witam

Chciałabym się z wami podzielić przepisami na dobry, tani i szybki obiad. Wiadomo, że z finansami różnie bywa, podobnie, jak z czasem.
Zapraszam wiec na dyskusję tanio- szybko- kulinarną. Taki przepis zawsze w cenie.

Proponuję: spaghetti hamburger ...

* jedno opakowanie, lub więcej, jak kto woli: hamburgerów meksykańskich (1,50 zł)- dostępne w Lidlu.
* jedna duża cebula- 0,50 gr
* koncentrat pomidorowy- 1, 50 zł
* makaron Tiradelli- 1,10 zł- dostępne w Lidlu
* troszkę mąki, lub bułki tartej, lub kukurydzianej do zagęszczenia sosu

Można jeszcze dodać puszkę groszku konserwowego Dawtona, tanie i dobre,( ok. 1, 60 puszka. Chyba nawet są jeszcze dostępne w Tesco 2 puszki za 2 zł) i troszkę zółtego sera do posypania.


Przygotowanie: jak tradycyjne spaghetti, ale pozwolę sobie dodac, że hamburgery kroimy w kosteczkę i wrzucamy do podsmazenia na patelnię.

Sos starcza na 2 dni ;) ;) ;) Trzymany w pojemniku w lodówce, gdy się przegryzie staje się jeszcze lepszy.

Pychotka :)


2. Ryż mleczno- czekoladowy:

* Ryż - Tesco- 1, 29 zł- pudełko, do przepisu paczka lub dwie
* 2x Budyń czekoladowy- 0,70 zł
* Cukier
* Mleko
* wnilia, lub cukier waniliowy

Zagotowujemy w osobnym garnku ryż. Przyrządzamy roztwór na budyń tradycyjną metodą.
Zagotowujemy pół litra mleka, z drugiego pół robimy roztwór-rozpuszczamy w zimnym mleku budyń. Do mleka które się gotuje wrzucamy gotowy, suchy ryż, następnie roztwór budyniowy., cukier, wanilię.
Mieszamy, czekamy aż zgęstnieje, jak budyń.

Przelewamy do miseczek, można czymś polać, sosem owocowym, lub dodać konfitury. Pyszne, szybkie i tanie.

Mozna spróbować oczywiscie w innych smakach i posypać cynamonem, np. budyń waniliowy.

[ Dodano: 2010-04-22, 13:33 ]
* Oczywiście do przepisu na spaghetti- przyprawy.

Dodam jeszcze jeden przepis równie szybki i smaczny.

Ryż w sosie curry wg własnego pomysłu:

* ryż tesco
* przyprawa curry ok 1-2.00 zalezy jaka firma.
* kg skrzydełek OK 4,80 to jest 8-12 skrzydełek
* jogurt naturalny, lub śmietana, mozna dostać duze za ok. 1,10-1,20 w tesco lub Lidlu
* czosnek, ale niekoniecznie, wystarczy cebula
* cebula
* przyprawy- różne, przyprawa do kurczaka, pieprz, sól lub tylko pieprz i sól

Danie starcza na 2-4 dni, cena ok 10 zł na dwie osoby. Poprzednie przepisy też na dwie osoby.
Dla większej liczby trzeba zwiekszyc proporcje.

Przygotowanie.

Gotujemy ryż.
Sos- do jogurtu naturalnego, lub śmietany wrzucamy łyzeczkę curry i przyprawy, można też czosnek wyciśnięty. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas usmazenia skrzydelek.

Skrzydełka smażymy z cebulką. Po usmażeniu zostawiamy je tak, lub rozrywamy i wydobywamy tylko miesko. Dodajemy sosik curry i mieszamy zostawiając na godzinkę az się wszystko przegryzie.

Potem dajemy na talerz z ryzem lub co też jest fajne. Mieszamy przedtem cały ryż z sosem (wersja skrzydełek bez kości i chrząstek, samo mięsko) i dajemy porcje na talerz. Schowane nawet na kilka dni danie w lodówce nawet staje się jeszcze lepsze. Jest syte, szybkie i dobre.

Polecam.

[ Dodano: 2010-04-22, 13:41 ]
P.S Wszystkie przepisy są z głowy, ale smaczne. >
napisał/a: ~gość 2010-04-22 14:27
dawaj jeszcze :)

chińszczyzna
1 opakowanie ryżu - 1,70
1 opakowanie warzyw z biedronki - najlepsze ;) - ok. 7 zł
1 sos chiński pudliszki - 4.50
1 podwojna pierś z kury - 6 zeta
1 opakowanie curry - ok.1.20
1 torebka przypraw do chinskiego - ok.2 zeta

wystarcza na dwa dni dla dwóch osób, dzienny koszt uzależniony od tego w pobliżu jakiego sklepu sie mieszka ale będzie koło dychy
przygotowanie to jakieś pół godziny.
napisał/a: ~gość 2010-04-22 15:37
Jest jakaś odpowiedź! :) Super. Mniam ...

Pomysły, które tu zamieszczam, kiedy lodówka mówiła nie ... a trzeba było coś wymyślić, bo i ta się zdarza, takie przysłowiowe coś z niczego, o ;)

Co by tam jeszcze...

rybka w sosie serowo-ziołowym

* rybka z nadzieniem serowym, 2-4 ok. 4-5 zł (takie w kostkach sa w rybnym ;) )
* śmietana- 1,10 zł
* 20 dag żółtego sera - ok 3, 00 zł
*sos serowo-ziołowy - 2-3 zł
* cebula

Do formy kładziemy nasze rybki. Posypujemy pokrojoną w krążki cebulą. Zalewamy przygotowanym wg przepisu sosem( dlatego potrzebna smietana) Posypujemy żóltym, startym serem. I jeszcze raz trochę sosem i następnie zasypujemy jeszcze raz serem.

Czyli dobrze lać sosu i sypać sera po pól.

Czas przygotowania 30 min. Jeśli nie macie rybki z serem moze byc inna bez sera.

[ Dodano: 2010-04-22, 15:40 ]
Starcza na 2 osoby i 2 dni. ;)
napisał/a: ~gość 2010-04-22 15:56
super masz te przepisy, właśnie czegoś takiego szukałam - taniego, szybkiego, dobrego
napisał/a: ~gość 2010-04-24 10:31
you're welcome
napisał/a: KarolciaK 2010-04-24 11:18
a jadlyscie zapiekanke z ryzu i gyrosa? w sumie to szybkie i tanie
http://www.wielkiezarcie.com/recipe42595.html
napisał/a: MARLENUSZ 2010-04-24 14:43
Moje szybkie i tanie danie, zmienne wedlug tego jest jest w lodowce:
MAKARON Z TUNCZYKIEMc

-Dowolny makaron, taki jak najbardziej lubicie, ugotowac,
-Sos: dwie cebule, obrac i zeszklic na patelni, do nich dorzucic 2 pokrojone w kostke cukinie i duscic az cukinie beda miekkie. NAstepnie dodac koncenrat pomidorowy i puszke tunczyka. Podusic jeszcze ok 5-10 min, doprawic sola, pieprzem. Polaczyc z makaronem i posypac startym serem. i gotowe
napisał/a: camille 2010-04-24 17:05
moje najszybsze danie : jakąkolwiek szynkę pokroić w paseczki i poddusić na maśle (tylko koniecznie prawdziwym bo daje specyficzny smak), do tego ugotować makaron, wymieszać z szynką-koniec. Pyszne i proste jak konstrukcja cepa :)
mozna do szynki dodać cebulkę, można posypać tarym żółtym serem albo użyć do szynki sosu do spagetii carbonara (najlepszy jest w tesco, marki tratoria verdi - 1zł)ale bez żadnych dodatków i tak smakuje wyśmienicie (i nawet każdy mężczyzna może to zrobić na obiad jak zony nie ma w domu )
napisał/a: Marteczka76 2010-04-24 17:09
camille a na jakim Ty maśle podduszasz?
napisał/a: camille 2010-04-24 17:14
Marteczka76 napisal(a):camille a na jakim Ty maśle podduszasz?
ja zazwyczaj kupuję osełkę, jest jak dla mnie najbardziej prawdziwa!! i daje ten specyficzny smaczek , nie żałuję go do makaronu, bo tomasełko oblepia makaronik i jest w takim jakby pachnącym maślano-szynkowym sosiku
napisał/a: Marteczka76 2010-04-24 17:17
dziękuję:)
napisał/a: camille 2010-04-24 17:23
Marteczka76, smacznego :) i jeszcze dodam że taki los spotyka każdą moją szynkę której nie zjem od razu albo na drugi dzień bo juz mi się wtedy wydaje jakas taka nie bardzo. Jak akurat mam coś innego do jedzenia to wrzucam ją do zamrażarki podsmazoną na maśle, a później jeszcze szybciej przyrządzam to danko.