Pomysły na szybkie dania obiadowe?

marteczka67
napisał/a: marteczka67 2014-11-20 16:48
Ja często robię frytki z piekarnika do tego kurczaka w marynacie z masą ziółek do tego Czosnkowe tzatziki i moje pociechy są super zadowolone.
napisał/a: pjerunr 2015-01-14 13:58
Kurczaka się szybko robi. Ja w sytuacjach krytycznych, gdy na szybko muszę coś upichcić zawsze wybieram skrzydełka. Ostatnio teściowa sprzedała mi super patent na glazurę do skrzydełek. ;D Trzeba wymieszać paprykę w proszku, majonez i dżem brzoskwiniowy (ja wybieram Stovit - pasuje idealnie). Skrzydełka są chrupiące, mają ładny kolor i smak powala nawet tych najbardziej wybrednych. ;)
napisał/a: trisz 2015-02-03 15:45
Szybki obiad to dla mnie makaron aglio e olio, czyli z oliwą, czosnkiem i przyprawami :)
napisał/a: albert7000 2015-02-10 16:29
Jak szybko to tylko i wyłącznie gofry z tego przepisu : )
Gofry:

Składniki:
* 2 szklanki mąki
* 2 szklanki mleka
* 2 jaja
* 6 łyżek oleju
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielić od jaj. Zmiksować żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej i sól na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno i wymieszać z ciastem. Piec w rozgrzanej gofrownicy do osiągnięcia pożądanego koloru (na rumiano: 2-3 minuty) i podawać z ulubionymi dodatkami.

Mniam
napisał/a: stanos 2015-02-16 17:46
najlepsze moje spaggety : DD
* 2 ząbki czosnku
* obrana cebula pokrojona w talarki
* makaron typu spaghetti
* sos pomidorowy (może być z kartonika - taki luźniejszy koncentrat)
* 20 dag mięsa mielonego
* przyprawy
* sól i pieprz

Przygotuj sos do spaghetti: na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wsyp pokrojony w plasterki czosnek i cebulkę posiekaną w talarki. Czekasz aż się zeszklą. Potem dokładasz mięso mielone i lekko je obsmażasz, mieszając łopatką, żeby nie przywarło. Na koniec wlewasz do tego sos pomidorowy z kartonika. Możesz dodać ulubione przyprawy np. bazylię czy oregano, trochę soli, pieprzu i szczypta cukru też nie zaszkodzą.
Ugotuj makaron spaghetti: do garnka z osolonym wrzątkiem wstaw garść makaronu. Nie łam go na mniejsze kawałki - po chwili sam zacznie mięknąć i sam się zatopi w wodzie. Po 2 minutach możesz podziubać widelcem, żeby nitki się ze sobą nie skleiły. Gotuj tyle, ile jest napisane na opakowaniu - będzie wtedy al dente, czyli sprężysty.
Parujący makaron układasz na talerzach w gniazda, a potem polewasz gorącym sosem. Możesz posypać spaghetti tartym parmezanem lub dowolnym żółtym serem jaki znajdziesz w lodówce
napisał/a: susziab 2015-02-19 10:52
Piersi kurczaka z gorgonzolą
pierś kurczaka 2 pojedyncze
gorgonzola 100g
sezam 5-6 łyżek
sól i pieprz
Panierka z sezamu, orzechów lub migdałów to miła odmiana po monotonnej tartej bułce.

Piersi umyć, osuszyć, naciąć z dłuższej strony i lekko rozbić. Na środku ułożyć kawałki gorgonzoli i złożyć pierś, zamykając ser w środku. Ser nie powinien nigdzie wystawać poza mięso. Dokładnie obtoczyć piersi w sezamie. Usmażyć na patelni z nieprzywierającym dnem bez tłuszczu (10-15 minut) lub upiec w piekarniku nagrzanym do 200C (20-30 minut). Podawać na lekko zblanszowanym szpinaku lub z dodatkiem warzyw na parze.
napisał/a: kappka 2015-02-23 10:58
Frittata (włoski omlet) z warzywami
Frittata to włoska wersja omletu, który w swojej jajecznej masie ukrywa wszelkie dodane do niego składniki.

Ja przyrządziłam warzywną wersję tego dania.
Użyłam różnokolorowych składników, bo wygląda wówczas bardzo ładnie i apetycznie. :)



Moja frittata doprawiona została świeżymi ziołami takimi jak bazylia i melisa. Dodatek melisy pewnie Was zaskoczy. Najczęściej zaparzam ją i piję w postaci uspokajającej herbatki. Okazuje się jednak, że jej lekko cytrynowy aromat, nadał daniu innego, interesującego smaku.

Składniki dla 3 osób:

1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
100 g pieczarek
100 g zielonego groszku (może być mrożony)
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka bazylii
1/2 pęczka melisy
odrobina białego wina
biały pieprz mielony
gałka muszkatołowa
sól do smaku
6 jaj – po 2 jaja na 1 omlet

Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodaj papryki, które wcześniej pokrój w nieduże, cienkie paski. Wszystko razem krótko podduś.

Następnie dodaj pieczarki w plasterkach i zielony groszek. Całość podlej odrobiną białego wina. Przykryj i pozostaw na małym ogniu przez 5 minut. Przypraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i utartą gałką muszkatołową. Zdejmij z ognia i wystudź.

Bazylię i melisę drobno posiekaj i wmieszaj do chłodnej masy warzywnej.

W miseczce rozmąć2 jajka, dorzuć do nich 1/3 część jarzyn.

Na patelni rozgrzej oliwę. Wlej masę jajeczną. Smaż (możesz lekko zamieszać) aż jajka zaczną się ścinać. Kiedy spód omletu mocno się podpiecze, frittatę trzeba przewrócić na drugą stronę i dokładnie dosmażyć.

Ja robię to przy użyciu drugiej patelki. Zsuwam na nią omlet, następnie przykładam od góry pierwszą patelnię i energicznym ruchem przewracam. Omlet z powrotem musi znaleźć się na pierwotnej patelni, niewysmażoną stroną do dołu.

Gotową frittatę połóż na talerzu i złóż na pół. Ozdób świeżymi gałązkami ziół.

Danie to możesz robić wykorzystując inne składniki, takie jak np. sery, mięso, wędlinę czy makaron. Możesz je też aromatyzować dodając inne, ulubione zioła.

Zjesz go ze smakiem na obiad, ale może to być również fajne danie na ciepłą kolację.
napisał/a: smerfetkaaa8 2015-02-24 18:56
Makaron z pesto z rukoli - czas zrobienia obiadu to dosłownie czas ugotowania makaronu. Prosto, szybko i pysznie.
napisał/a: wio081la 2015-03-18 16:11
W pełni popieram taki makaron to tylko go ugotować w gotującej się wodzie : ) bo jeśli o mnie chodzi to ja wczoraj sobie zrobiłam makaron z serem i po prostu byłam bardzo mocno zadowolona bo akurat musiałam coś na szybko zjeść bo bym nie zdążyła na mój trening ; ) makaron lub spaghetti to te 2 dania, które w ekspresowym tempie się robi
napisał/a: smerfetkaaa8 2015-03-25 21:25
Jeszcze spaghetti carbonara jest takim błyskawicznym daniem, które bardzo często przygotowuję.
napisał/a: mioskoska 2015-04-30 10:43
Szybko nie zawsze oznacza zdrowo..Ja to właśnie tak na szybki obiad proponuję zrobić jakieś makarony ze szpinakiem w środku czy coś w tym stylu. Nie zajmuję to wcale dużo czasu i tylko trzeba zaczekać jak się makaron skończy gotować i nic więcej :) Do szybkich dań jeszcze należy odgrzanie czegoś w mikrofalówce.
napisał/a: doris88 2015-06-25 10:48
Kurczak w ryżu
Składniki:
- 40 dag piersi z kurczaka,
- 1/2 brokuła,
- 20 dag ryżu 3 kolory,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- olej,
- sól, pieprz,
- ostra papryka
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na plastry, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Mięso odstawić do lodówki. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę. Dodać ryż i chwilę go przesmażyć. Zalać wodą w proporcji 1 część ryżu do 2 części wody, posolić, ugotować. Brokuła podzielić na różyczki i sparzyć go w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju przesmażyć plastry mięsa, połączyć z ryżem i brokułami. Po kilku minutach smażenia podawać. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.