Pomocy - poczatki gotowania

napisał/a: ajszus 2007-09-22 09:50
Kto dokladnie wyjasni początkującej kucharce jak robi się schabowe z piersi kurczaka? :) Czekam na szybką odpowiedz, bo za 2h chce zaczac :)
napisał/a: Kinia 2007-09-22 13:42
Kroisz pierś na plasterki i je rozbijasz.
Następnie robisz panierkę.
Ja robię tak:
do 1 talerza daję mąkę, do drugiego jajko z pieprzem i solą, a do trzeciego bułkę tartą.
Biorę kotleta i obtaczam najpierw w mące, później w jajku i na końcu w bułce i można smażyć!
napisał/a: Asieńka 2007-09-22 19:17
Kinia napisal(a):Kroisz pierś na plasterki i je rozbijasz.

Kinia kroisz pierść kurczaka na kawałki i dopiero rozbijasz
napisał/a: Kinia 2007-09-22 22:56
No, bo przecież one są grube, jak by się ją rozbiło w całości to jaki wielki kotlet by wyszedł
napisał/a: Itzal 2007-09-22 22:57
ja smaże bez rozbijania, ale kroje
napisał/a: H2O 2007-09-22 23:00
Pelliroja napisal(a):ja smaże bez rozbijania, ale kroje
ja tak samo...
napisał/a: Kinia 2007-09-22 23:04
To może kiedyś tak spróbuję, żeby tylko pokroić.
napisał/a: Iria 2007-09-23 10:24
Ja też kurczaka nie rozbijam, bo to bardzo delikatne mięso.

A jeśli chodzi o panierkę to czasem po prostu obtaczam w samej mące z pierwszego przemiału (mąka BIO). Jajko, mąka, jajko, mąka. Tak podwójnie obtoczone kotleciki smażę na patelni z dużą ilością margaryny (inaczej się przypalają).

Bardzo lubię też zamiast panierki zrobić ciasto, wtedy mięsa się nie obtacza tylko moczy w cieście i można od razu smażyć. A przepis jest prosty: do rozbitego jajka (lub dwóch) dodajesz mąkę i przyprawy, dobrze mieszasz i wychodzi gęste ciasto, w którym juz możesz moczyć kotlety :)