Pomidory-co z nich zrobic

napisał/a: Belay 2007-04-08 09:28
A ja polecam bruschettę

Pokroić obrane ze skórki pomidory w kosteczkę, pokroić w kosteczkę mozzarellę i całość delikatnie wymieszać. Zrobić sos włoski - ja kupuję taki maleńki w torebeczce i rozrabiam tak jak napisano na opakowaniu. Polewam wszystko sosem i delikatnie mieszam, a potem na trochę do lodówki, żeby się przegryzło.

Kapitalnie smakuje, jeśli jest podana na jeszcze ciepłych grzankach (można je natrzeć czosnkiem jak ktoś lubi).

Można to zrobić również w nieco innej wersji. Pomidory pokroić grube plastry i poukładać obok siebie na talerzu. Na każdy plasterek pomidora położyć plasterek mozzarelli i całość polać sosem włoski - pałaszować widelcem czy jak komu wygodnie :)
napisał/a: Kinia 2007-04-08 16:59
To taka mozarella biała nie taka żółta na pizzę??
napisał/a: Belay 2007-04-08 19:37
Tak, zdecydowanie biała mozzarella (ma konsystencję twarogu, czy sera feta) - generalnie, wolę to "danie" z fetą - chyba dlatego, że mozzarella sama w sobie nie ma wyrazistego smaku.
napisał/a: Kinia 2007-04-08 19:38
No to jadłam coś takiego i pomidry były pokrojone w plasterki i na zmianę ułożone z mozarellą
napisał/a: suzi414 2007-04-13 21:09
ja zas robie pomidory ze szczypiorkiem kroje w kostke dodaje troche sera białego troche papryki konserwowej troche ogórka konserwowego oraz tre na tarce ser zółty i dodaje smietany i przyprawiam sola i pieprzem dobra jest jako przekaska albo do drugiego dania
napisał/a: malgosia_1 2008-02-19 22:23
a ja proponuję suszone pomidory, np. z makaronem i innymi warzywami....jakiś czas temu jadłam taka fajną mieszankę makaron pesto roso i ściągnęłam przepis....zawsze jem z jakimś mięskiem, tylko musi być dużo pomidorów...pychota
napisał/a: Anula22.12 2008-02-20 10:10
moja prababcia pomidorki smażyła na patelni nawet to dobre było
napisał/a: Cubanita 2008-02-20 10:50
pomidorki z mazzarelą, bazylia i oliwa z oliwek.... szybko i pysznie