Papryka nadziewana miesem

napisał/a: Vaneska1 2006-09-29 13:15
Mam zamiar zrobic taka papryczke. Znalazlam kilka przepisow, i nie wiem ktory najlepszy, a moze wy macie swoje sposoby Ja jeszcze tego nie robilam, to kazda porada sie przyda. Czy ta papryka se nie rozleci I czy mieso ma byc surowe bo tu nie pisza o przygotowaniu go

PAPRYKA NADZIEWANA MIĘSEM I RYŻEM
Składniki: Wykonanie:
4 duże papryki żółte lub czerwone okrągłe
mała cebulka
olej
ok. 15 dag mięsa wieprzowego mielonego
2 czubate łyżki ryżu na wpół ugotowanego
pół jajka
natka pietruszki
sól, pieprz
Sos:
15-20 dag pomidorów
bulion
masło
mąka
śmietana
sól, cukier, pieprz
koperek
Paprykę umyć, wyciąć piętkę wraz z szypułką i usunąć nasiona. Drobno pokrojoną cebulę poddusić na patelni. Mięso wymieszać z ryżem, cebulą, jajkiem, solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Nadzieniem tym wypełnić owoce papryki, ułożyć ciasno w szerokim, niskim garnku, podlać bulionem (ok. 1 szklanki), dodać łyżkę masła, sól i pieprz i dusić pod przykryciem do miękkości ok. 25 min., dolewając w miarę potrzeby wody.
Sos. Pomidory pokroić w ósemki, rozgotować w małej ilości wody i przetrzeć. Masło rozetrzeć z mąką, rozprowadzić z gorącymi, przetartymi pomidorami i wywarem z ugotowanej papryki, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Zalać sosem ugotowane papryki i razem podgotować 3-4 min.






Papryka nadziewana mięsem i ryżem
Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1106 razy.


8-12 owoców papryki,
1/2 szklanki ryżu,
20-25 dag mielonego mięsa,
łyżka zielonej pietruszki,
sól, pieprz,
jajko
5 dag tłuszczu,
3-4 pomidory,
cebula

Paprykę krótko obgotować, przelać zimną wodą, usunąć nasiona. Ryż ugotowany na sypko, mięso mielone, jajko i posiekaną zieleninę wyrobić, przyprawić solą i pieprzem. Nadzienie rozłożyć ciasno do przygotowanej papryki. Stopić tłuszcz w naczyniu, dodać drobno pokrojoną cebulę podsmażyć. Ułożyć nadziana paprykę, podlać małą ilością wody, dodać kostkę bulionowa, dusić pod przykryciem około 30 min. Mniej więcej po 20 min dodać obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Podając posypać zieleniną.

From Z.Wodecki
napisał/a: iza19821 2006-09-29 13:49
hmm fajne propozycje ja bym chyba skorzystalam z pierwszego przepisu.

moze kiedys wyprobuje.
napisał/a: samsam 2006-09-29 14:22
Hmmmm.... musi być pyszne
napisał/a: ~gość 2006-10-28 10:50
Mieso powino być soruwe ale najlepiej 2 razy przemielone aby lepiej wiązało się z reszta składników :)
A papryka sie nie rozleci :) Tylko ważne jest aby były ciasno ulozone w rondlu bo inaczej jak zmiękną to moga się zrobić troche rozlazłe ;)
napisał/a: fiona831 2006-11-16 11:01
Parprykę nadziewaną mięsem i ryżem robimy w mojej rodzinie już od kilku pokoleń :D
Pycha - naprawdę polecam (szczególnie teraz, jesienno-ziomową porą).
Można serwować i na obiad, i w ramach gorącej kolacji :D
napisał/a: atka83 2006-11-16 23:54
Fajne przepisy,tylko ja niezbyt przepadam za papryką
napisał/a: fiona831 2006-11-17 19:41
Atko - zawsze możesz to nadzienie w gołąbki wpakować (w kapustę się znaczy :D)
napisał/a: atka83 2006-11-17 20:34
fiona83 napisal(a):Atko - zawsze możesz to nadzienie w gołąbki wpakować (w kapustę się znaczy
A faktycznie,o tym nie pomyślałam. A gołąbki to ja uwielbiam