Oponki twarogowe
napisał/a:
MonikaDaria
2008-06-26 12:33
Mam do Was pytanie. Kiedyś robilam oponki, nie mam przepisu, ale znalazłam w necie kilka podobnych tylko zastanawiam się czy nie było to robione jak ciasto drożdżowe? Możliwe że coś mi się ubzdurało, a może któraś ma jakiś inny przepis
Najczęściej powtarzający sie to taki:
Składniki:
- 1/2 kg twarogu,
- 50 dkg mąki,
- 1/2 kostki margaryny,
- 3 jajka,
- cukier waniliowy,
- łyżeczka sody oczyszczonej.
Drugie pytanie, czy da się je zrobić jakoś tak, żeby na drugi dzień nie były takie twarde? Pamiętam że zaraz po upieczeniu były miękkie puszyste, a na drugi dzień prawie jak oponki, ale te samochodowe, szyby szło tym wybijać
Najczęściej powtarzający sie to taki:
Składniki:
- 1/2 kg twarogu,
- 50 dkg mąki,
- 1/2 kostki margaryny,
- 3 jajka,
- cukier waniliowy,
- łyżeczka sody oczyszczonej.
Drugie pytanie, czy da się je zrobić jakoś tak, żeby na drugi dzień nie były takie twarde? Pamiętam że zaraz po upieczeniu były miękkie puszyste, a na drugi dzień prawie jak oponki, ale te samochodowe, szyby szło tym wybijać
napisał/a:
Iria
2008-06-26 17:20
Moniś, ja robiłam oponki twarogowe wiele razy, ale to było parę lat temu.
Nie miałam żadnego ciasta drożdżowego, a przepis był bardzo podobny do tego, który znalazłaś. Moje oponki robiło się jak pączki - w oleju.
Fakt, na drugi dzień są już trochę twardawe, dlatego najlepiej je jeść świeże.
Nie miałam żadnego ciasta drożdżowego, a przepis był bardzo podobny do tego, który znalazłaś. Moje oponki robiło się jak pączki - w oleju.
Fakt, na drugi dzień są już trochę twardawe, dlatego najlepiej je jeść świeże.
napisał/a:
MonikaDaria
2008-06-26 17:34
No dzięki Iria
Trzeba będzie zjeść wszystkie
Trzeba będzie zjeść wszystkie
napisał/a:
eska1
2008-07-04 18:12
Moniś i jak wyszły? :)
napisał/a:
MonikaDaria
2008-07-05 09:11
Ja nie wiem kto ten przepis robił, ale jak wymieszałam skladniki to mogłam z ciasta co najwyżej kluski lane zrobić takie było rzadkie Oczywiście dosypywałam mąki tak długo az otrzymałam odpowiednią konsystencję. Zamiast 50 dkg wyszło prawie pół kilo
No ale na szczęście udały się po moich modyfikacjach i były przepyszne :)
napisał/a:
Klusia
2008-07-06 19:15
Moniś, żeby nie były twarde najlepiej je polukruj