Omlet Francuski

napisał/a: CrAzYMaRiOlKa16 2008-03-26 18:36
Postanowiłam podzielić się z wami przepisem na mój przepyszny i ulubiony deser Nie zajmuje długo czasu a wychodzi naprawdę pyszny

Omlet Francuski

Składniki:

2 jajka
2 szczypty soli
2 płaskie łyżeczki cukru
2 płaskie łyżki mąki
olej do smażenia
bita śmietana (może być też w sprayu)
owoce: (maliny, borówki, brzoskwinie, ananas i inne)
czekolada (najlepiej Milka albo Wedla)

Przygotowanie:
Jajko umyć i oddzielić białko od żółtka.
Żółtko włożyć do miseczki, dodać odrobinę soli i cukru do smaku i wymieszać.
Z białka ubić sztywną pianę (za pomocą trzepaczki najlepiej), dodać do niej żółtko, mąkę i delikatnie wymieszać widelcem a następnie trzepaczką.
Na małej patelni rozgrzać olej, włożyć przygotowaną masę i smażyć na słabym ogniu pod przykryciem.
Odwrócić na drugą stronę, gdy jest rumiany.
Gotowy omlet wyłożyć na talerz, położyć na nim owocę, nałożyć bitą śmietanę.
Czekoladę roztopić na malutkim ogniu, kiedy już będzie roztopiona, polać omlet.

Smacznego!