Jak zrobić dobre ogórki konserwowe?

napisał/a: shee 2014-11-26 14:47
Będe wyprawiać imprezę i chciałam bym do zagryzania podać ogorki konserwowe. Szczerze mowiac to na co dzien nie jem takich rzeczy i nie mam pojecia, ktore sa najlepsze, takie zeby nie byly za miekkie. Ktore wam najbardziej smakuja?
napisał/a: e-w-a 2014-11-27 12:18
Najlepsze są domowe ogórki konserwowe. Jak nie robisz latem to poproś mamę babcię kogoś z rodziny znajomych - ktoś z nich na pewno ma domowe ogórki konserwowe. N co dzień można kupne ale na taką imprezę jak Andrzejki warto mieć domowe goście to docenią, szczególnie faceci gdy będą zagryzać po kieliszku.
napisał/a: malvia 2014-12-02 10:37
Ja ogórki konserwowe robię sama.
Wybieram zawsze do sloików takie mniejsze,zgrabne,bo sa bardziej chrupkie.
A ich wykonanie jest naprawde bardzo proste :)
napisał/a: macjenty 2014-12-02 14:03
Ja też polecam domowe, sam nie robię ale zamawiam sobie na allegro:P.

p.s. Do zagryzania lepsze są ogórki kiszone, zarówno jeśli chodzi o smak jak i zbawienne działanie na kaca(bardzo dużo witaminy C).
napisał/a: malvia 2014-12-03 10:20
Macjenty ogórki przez allegro zamawiać :confused:
Nie wiem ale wydaje mi sie to co najmniej troche dziwne.
Nie prościej iśc do najbliższego sklepu i kupić albo zrobić samemu,toż to 10 min. roboty :D
napisał/a: nisia876 2015-01-17 17:52
SUPER OGÓRKI KONSERWOWE


Składniki
świeże ogórki
sól
cukier
ocet 10%
ziele angielskie
liść laurowy
koper do przetworów
czosnek
gorczyca
Podane proporcje są na słoik ok 1L

Super ogórki konserwowe - najlepszy przepis na ogórki jaki kiedykolwiek miałam.Smak ogórków idealny!



Etapy przygotowania

Ogórki konserwowe :

Ten przepis na ogórki konserwowe jest o tyle idealny,że nie musisz przygotowywać wcześniej zalewy, ponieważ wszystkie przyprawy wsypujesz bezpośrednio do słoika.W związku z czym robisz tyle słoików na ile masz ogórków.

PRZYGOTOWANIE OGÓRKÓW KONSERWOWYCH :

ogórki umyj i obetnij końcówki.

PRZYGOTOWANIE PRZETWORU:

Na dno słoika wsyp po trochę: ziela angielskiego,liścia laurowego,kopru,czosnku i gorczycy. Poukładaj w miarę możliwości ciasno ogórki. Do słoika dodaj: 1 łyżeczkę soli,1 łyżkę cukru,4 duże łyżki octu. Zalej zimną wodą.Zakręć słoik. Gotuj ok 10 minut.

UWAGI: Jeśli nie chce Ci się bawić z tymi przyprawami wsypywanymi na dno słoika to wsyp po prostu trochę gotowej przyprawy do ogórków konserwowych .
napisał/a: susannka 2015-01-20 00:11
Podaję proporcje na 1 kg ogórków

1 kg ogórków
majeranek suszony - duża szczypta na słoik 1 litrowy
biała gorczyca - duża szczypta na słoik 1 litrowy
550 ml wody
15 g soli do przetworów
1/2 szklanki octu 10 %
25 g cukru
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka listków liścia laurowego
4 ząbki czosnku
mały strąk papryczki chili
5 -6 cm kawałek korzenia chrzanu
kilka baldaszków kopru razem z kawałkiem łodygi
Przygotowanie :

ogórki dokładnie myję i osączam
czosnek obieram z łupki i kroję w plasterki
korzeń chrzanu obieram i kroję go w paseczki
papryczkę chili myję i kroję razem z nasionami w kawałki około 1 cm

Teraz przygotowuję zalewę , do garnka wlewam wodę dodaję ocet , sól i cukier wszystko razem zagotowuję i gorącą zalewą będę zalewała ogórki w słoikach

Po nastawieniu zalewy , będę układała ogórki do słoików , najczęściej do konserwowania ogórków używam jedno litrowych słoików łatwiej jest w takich słoikach układać i mieszczą się dwie warstwy ogórków
na dno słoika wkładam dużą szczyptę gorczycy , 3-4 ziarnka ziela angielskiego , listek laurowy , dużą szczyptę majeranku , kawałek papryczki chili, kawałki chrzanu i kilka plasterków czosnku
i układam pierwszą warstwę ogórków , ogórki stawiam jeden koło drugiego tak żeby ściśle do siebie przylegały ( ale żeby ich nie zgniatać ) , ogórki układam całe bez nacinania
pomiędzy warstwy daję jeszcze kilka wiórek chrzanu i kilka plasterków czosnku
ogórki układam tak aby pozostawić około 2 centymetrów luzu od wieczka
na górę słoika kładę dwa baldaszki kopru z kawałkiem gałązki (albo jeden duży )
i zalewam gorącą zalewą , zalewy wlewam tyle żeby pozostawić luz między wieczkiem a zalewą około 1 centymetra
i zakręcam mocno wieczka
Tak przygotowane słoiki będę pasteryzować
na dno garnka kładę ściereczkę , żeby słoiki nie dotykały bezpośrednio garnka
każdy ze słoików przedzielam ściereczką żeby słoiki się nie stykały ( bo podczas pasteryzowania mogły by pęknąć )
teraz zalewam słoiki ciepłą wodą , woda sięga tak do 4 centymetrów od wieczka słoika
garnek stawiam na gaz i od momentu zagotowania się wody , gotuję jeszcze przez 15 minut na wolnym ogniu
następnie wyjmuję słoiki z garnka , ustawiam je do góry dnem na ściereczce drugą ściereczką nakrywam słoiki i pozostawiam je tak do wystygnięcia
napisał/a: januska 2015-01-21 23:34
Bardzo smaczne, słodko-kwaśne, ogórki konserwowe

czas przygotowania : ok. 30 minut
składniki na 6 słoików 0,9l :
ok. 2 kg ogórków gruntowych
1,5-2,5 szkl. octu spirytusowego 10%
8 szkl. wody
160 g zwykłego cukru
50 g soli kamiennej
6 liści laurowych
10 sztuk kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
6 łyżeczek ziaren białej gorczycy
1 duża marchewka
2 ząbki czosnku
kawałek korzenia chrzanu
kilka łodyg kopru z baldachami nasion
sposób przygotowania : ogórki do marynowania w całości najlepiej wybierać nieduże. Powinny być świeżutkie, jędrne i bez uszkodzeń. Odmiany są różne, z jaśniejszą lub ciemniejszą skórką, ale to nie ma znaczenia.

ZALEWA - wodę zagotowałam z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Kiedy zawrzała dodałam sól, cukier i gotowałam ok. 15 minut. Dolałam ocet i odstawiłam do ostudzenia.

Ogórki dokładnie umyłam i osączyłam. Naszykowałam wyparzone słoiki. Na dno każdego wsypałam po 1/3-1/2 łyżeczki gorczycy. Wrzuciłam po 2-3 plasterki ząbka czosnku, kilka plasterków surowej marchewki, kilka wiórków obranego korzenia chrzanu i pociętą na małe kawałki łodygę kopru razem z baldachem nasion. Słoje wypełniłam ogórkami i zalałam zalewą. Ogórki ułożyłam ciasno, ale bez ugniatania na siłę.

Słoiki zakręciłam zakrętkami i wstawiłam do dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką żeby się nie obijały. Wlałam ciepłą wodę - tyle żeby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Podgrzewałam aż woda zaczęła wrzeć i gotowałam, pasteryzowałam, 2-3 minuty licząc od zagotowania. Po tym czasie wyjęłam słoje, sprawdziłam czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawiłam je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości ogórków - im mniejsze tym krótszego czasu potrzebują. Podczas gotowania zmieniają kolor na zielonożółte i kiedy już prawie całe są takie to można wyciągać.

Jak widać na liście składników podałam ilość octu w dwóch wersjach. Jeśli ktoś woli tak jak ja ogórki nie za ostre to lepsza będzie wersja pierwsza - wychodzą wtedy takie dość łagodne, słodko-kwaśne. Ja zawsze próbuję marynaty i doprawiam wedle własnego gustu.

Po zapasteryzowaniu ogórki powinny postać i marynować się przynajmniej kilka dni więc próbować możemy najwcześniej po tygodniu a najlepiej dopiero po dwóch.