Napoleonki na krakersach

napisał/a: palika 2006-09-16 22:35
Deser jest naprawde pyszny

Napoleonki na krakersach

5 szklanek mleka
1 -II- cukru
1 -II- mąki
1 kostka masła
2 budynie śmietankowe (małe)
4 żółtka
cukier waniliowy
2 duze paczki krakersów niesolonych (prostokątnych)


4 szkl. ,mleka zagotować z cukrem,masłem.
W 1 szklance zimnego mleka przelanego do większego naczynia wymieszać następujące składniki: budynie, cukier waniliowy, mąkę, żółtka i wlać do gotującego się mleka.
Mieszać aż się zagotuje i chwilę pogotować.
Następnie przygotować blaszkę, którą należy wysmarować masłem i posypać tartą bułką.
Na tak przygotowane podłoże ułożyć w rzędach krakersy jeden obok drugiego.
Pierwszą warstwę krakersów zalewa się ciepłą,ugotowaną masą, następnie układamy krakersy w taki sam sposób jak na spodzi blaszki.
Wszystko posypać cukrem pudrem i najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin lub odłożyć w chłodne miejsce.
napisał/a: samsam 2006-09-17 10:28
Znam ten przepis i często go stosuję (podobnie jak rafaello na krakersach). Jest bardzo dobry. Ciasto wychodzi naprawdę pyszne. A prawdziwą zaletą jest to, że robi się je bardzo szybko.
napisał/a: jente8 2006-09-17 10:56
A możesz podać przepis na rafaello na krakersach? Dostałam kiedyś ten przepis, ale zanim zdążyłam go wypróbować pożyczyłam go koleżance i kartka już do mnie nie wróciła A bardzo chciałabym wypróbować oba te przepisy!
napisał/a: iza19821 2006-09-17 12:03
Napewno skorzystam z tego przepisu.wielkie dzieki
napisał/a: atka83 2006-09-17 14:13
sylwia napisal(a):Znam ten przepis i często go stosuję (podobnie jak rafaello na krakersach). Jest bardzo dobry. Ciasto wychodzi naprawdę pyszne. A prawdziwą zaletą jest to, że robi się je bardzo szybko
O to ja też poprosze o przepis na te ciasto.MMM pysznie brzmi :)
napisał/a: samsam 2006-09-17 17:57
Rafaello na krakersach to bardzo proste w wykonaniu ciasto.
Oto przepis:
1/2 litra mleka (3,2%) zagotować z 1 szklanką cukru i 1 cukrem waniliowym. W drugim 1/2 l mleka rozrobić 3 łyżki mąki ziemniaczanej i 3 łyżki mąki pszennej. Wlać do gotującego się mleka i wsypać 100 g wiórek kokosowych. Mieszać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Po wystudzeniu wsypać 100 g wiórek i utrzeć z 1,5 kostki margaryny.
Masą przekładać krakersy, tzn. ułożyć na blaszce krakersy (tak aby do sibie przylegały), na to nałożyć 1/3 masy, przykryć krakersami, znów 1/3 masy, przykryć krakersami i 1/3 masy. Ostatnią warstwę posypać wiórkami zrumienionymi na patelni z cukrem pudrem.

Mam na dzieję, że wszystko jasne.
Smacznego
napisał/a: jente8 2006-09-17 18:23
Dzięki sylwia i dzięki palika - wypróbuję przy najbliższej okazji, bo rzeczywiście wydają się bardzo proste w wykonaniu. A czy zamiast krakersów można użyć herbatników?
napisał/a: samsam 2006-09-17 18:35
Można, ale hebatniki są słodkie, wiec ciasto może być trochę za słodkie. Natomiast ze słonymi kersami bardzo dobrze współgra ta masa.
napisał/a: jente8 2006-09-17 18:45
Aha, czyli mają być słone? Bo w przepisie na napoleonki było że "krakersy niesolone". Chociaż one chyba nawet jak są niesolone to mają lekko słonawy smak? Nie wiem, bo nie jadam krakersów
napisał/a: samsam 2006-09-17 19:09
Mają słony smak. Ja nie spotkałam się z wersją niesoloną.
Ale zobaczysz, że słonego smaku w ogóle nie poczujesz.
napisał/a: atka83 2006-09-18 21:42
sylwia, dzięki za przepis,zaraz sobie go wydrukuje i przy najbliższej okazji zrobie Raffaello na krakersach.Zrobie na weekend jak moje kochanie przyjedzie.Przez żołądek do serca Mmmmm napewno pyszne
napisał/a: samsam 2006-09-19 09:25
Myślę, że będzie mu smakowało. Mój mąż np. nie cierpi żadnych ciast z kremami, babek itp. Uwielbia tylko serniki i szarlotkę. Ale z Rafaello jest wyjątek. Bardzo lubi to ciasto.