kilka przepisow na kolacje!!!

napisał/a: iza19821 2007-02-14 12:18
[glow=darkred:b448480df4]Pomysl na resztki[/glow:b448480df4]

Rzesztki wędlin(kiełbaska, parówki, szynka i inne) jakie mam w lodówce zesmażam razem z pieczarkami i cebulką, dodaje pieprz, sól i przyprawę do pizzy, dodaję tez trochę stratego żółtego sera, aby tak fajnie się rozpóścił razem z tymi składnikami.
Gotowy blat do pizzy smaruję przecierem pomidorowym, i kłade na niego ten farsz posypuję serem i zapiekam w piekarniku, az do ser się rozpuści.

[glow=red:b448480df4]Zapiekanka ziemniaczanna[/glow:b448480df4]

ok. 8 ziemniakow,
2 jajka,
kukurydza z puszki,
marchewka,
kilka pieczarek,
chuda kielbaska,
1 cebula,
ser zolty, smietana, sol, pieprz.
Ziemniaki ugotowac. Cebule, pieczarki, pokrojona marchewke i osobno kielbaske przyrumienic na patelni. Cebule z pieczarkami wymieszac z dwiema lyzkami smietany i poddusic. Ugotowane ziemniaki pokroic w talarki i ulozyc jedna warstwe na dnie naczynia zaroodpornego. Posypac polowa marchewki, polowa pieczarek z cebulka, obsypac kukurydza z puszki. Na to polozyc warstwe ziemniakow i znowu dodatki, na wierzch ziemniaki. Jajka rozbeltac i polac potrawe rownomiernie po wierzchu. Wierzch posypac grubo serem zoltym. Zapiekac az ser sie zacznie rumienic ( ok 40 min.). SMACZNEGO
Wychodzi duuużo, można śmiało robić z 1/2

[glow=brown:b448480df4]Pita z gyrosem[/glow:b448480df4]

Składniki
1 kg mąki pszennej
1 łyżeczka soli
30 g drożdży
1 łyżka oliwy
tłuszcz na blachę do pieczenia
Drożdże rozmieszać z małą ilością mąki i 100 ml (mniej niż pół szkl) ciepłej wody, odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Z mąki, soli, drożdzy i 400 ml (niecałe dwie szkl)wody wyrobić ciasto, aż nie będzie się kleić i będzie odstwać od miski. Uformować kulę, nasmarować oliwą, odstawić na 45-50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz wygnieść, podzielić na 12 porcji i na wymączonej desce rozwałkować na 0,5 cm grube placki. Placki połoyć na natłuszczonej blasze i raz jeszcze 30 minut zostawić do wyrośnięcia. Piec 10 minut w nagrzanym piekarniku (225°) po jednej stronie, odwrócić i piec jeszcze 5 minut. Ostudzić. Często pita jest posypywana sezamem albo czarnuszką (czarnym kminkiem). Można też trochę ponakłuwać widelcem, wtedy robią się lepsze bąble.

a do tego gyrosik

60 dag szynki wieprzowej
1 duża cebula
2 serki homogenizowane (lepsze niż jogurt)
1 ogórek sałatkowy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżek oleju
sól, pieprz, biały pieprz, słodka papryka,
rozmaryn, tymianek,czosnek granulowany
Umyć i osuszyć mięso, pokroić w cienkie paski. Doprawić olej do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, rozmarynem, tymiankiem i odrobiną czosnku granulowanego. Wymieszać z mięsem i wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki.
Ogórka obrać, zetrzeć na tarce (kto chce może usunąć pestki), przełożyć na sitko i poczekać, aż sok spłynie czy też odpłynie - można sobie pomóc łyżką. Wymieszać serki z oliwą, sokiem z cytryny, wyciśniętym czosnkiem i startym ogórkiem. Sos doprawić na pikantnie solą i białym pieprzem i przełożyć do miseczki. Można udekorować np. oliwkami lub papryczką pepperoni.
Mięso wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię. Smażyć na brązowy kolor. Czas bywa różny ale ok. 10 minut wystarczy. Cebulę pokroić w cieniutkie krążki, wrzucić w pewnym momencie do mięsa tak mniej więcej w połowie czasu smażenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem jeśli się uważa, że tego jest za mało. Usmażone mięso posypać posiekaną natką pietruszki i natychmiast podawać, najlepiej z chlebkiem pita

albo taka wersja

50 dag schabu bez kości
5 łyżek oleju
sól, pieprz, słodka papryka,rozmaryn, tymianek, czosnek granulowany
1 duża cebula
2 średnie pomidory
1 duży ogórek
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
6 chlebków pita
Umyte i osuszone mięso pokroić w cienkie paski. W misce wymieszać olej z przyprawami, dodać mięso, wymieszać i marynować minimum 3 godziny. Po tym czasie wrzucić oczywiście na rozgrzaną mocno patelnię i mieszając smażyć równomiernie ze wszystkich stron. Gdy mięso będzie rumiane dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Smażyć do momentu, aż cebula zmięknie. Wyłączyć ogień .
W tym czasie obrać pomidory i ogórka. Z pomidorów usunąć pestki i całość pokroić w jednakową mniej więcej kostkę. Dodać do mięsa razem z natką pietruszki i wymieszać.
Majonez wymieszać z jogurtem, dodać do mięsa. Chlebki naciąć wzdłuż z jednej stroby tworząc kieszonki i nadziać gorącym jeszcze mięsem. Podawać.

a jak się ktoś nie chce bawić w przyprawianie to kupić gotową miesznke gyros i po kłopocie


[glow=blue:b448480df4]Pierś kurczaka z warzywami[/glow:b448480df4]


Pierś z kurczaczka
Słonecznik łuskany
Papryczka kolorowa
Ogórek świeży Pomidor
Czerwona cebulka
Pekińska kapusta

Kurczaka usmażyć na łyżce oliwy z oliwek razem ze słonecznikiem. Resztę składników pokroić i warstwami przekładać. Dodać sos: Oliwa z oliwek, cytryna, sól, pieprz


CDN.
napisał/a: samsam 2007-02-14 14:51
izabela1982, próbowałaś tych przepisów??
napisał/a: iza19821 2007-02-14 17:20
Tak ale nie wszystkich
napisał/a: Patka2 2007-10-04 08:42
Składniki:
parówki (ile chcecie), cebula, czerwona papryka, 2 pomidory, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz,

Jak przyrządzić?
Parówki pokroić na kawałki długości 1-1,5 cm. Pomidory sparzyć,obrać, pokroić na cząstki. Cebulę i paprykę pokroić i usmażyć, połączyć z pomidorami, parówkami i przyprawami,chwilę poddusić. Podawać razem z pieczywem :)

Wczoraj se pichciłam, pycha :)
napisał/a: Butterfly1 2007-10-07 12:34
Skoro o parówkach to prosze bardzo"

Parówki zapiekane z żółtym serem:

Parówki( dowolna liczba, zależy od tego ile osób je)
Żółty ser- pokrojony na grubsze paski
tłuszcz(raczej olej)
wykałaczki/ zapałki

Parówki kroimi wzdłuż parę centymetrów-około połowa parówki, do rozciecia wkładamy pasek sera żółtego, w oba brzegi, pomiedzy którymi jest ser wkładamy wykałaczkę, aby ser nie wypadł.
Kładziemy parówki na blaszkę polaną tuszczem- zapiekamy do czasu gdy serek łądnie sie stopi a parówki beda opieczone. W trakcie smażenia przewracamy parówki.

Jest moze i kaloryczne ale za to pyszne!!!!!
napisał/a: chorera 2007-10-07 16:09
Parówki zapiekane z żółtym serem są rewelacyjne:) sama często robię jak chce zjeść coś innego szybkiego i smacznego:)
napisał/a: ~gość 2007-11-07 21:45
Proponuję bakłażana pokroić w plastry o grubości ok pół centymetra i opruszyc lekko swieżo zmielonym pieprzem (mozna też w ten sam sposób przygotowac paprykę kolorową) i smazyc na dośc silnym ogniu z obu stron.
Nie nalezy sie przejmowac tym ze bakłażan natychmiast "wypije" olej z patelni, smazyc dalej mimo dymku
Jak juz sie zarumieni z obu stron sciagnąc z patelni i podawać z:
1) sosem czosnkowym (2 łyzki majonezu i 2 łyzki śmietany + jedna łyżka sosu tzatziki z torebki) LUB
2) pastellla lisnera sródziemnomorską z suszonymi pomidorami
3) ziemniakami gotowanymi i potem podsmazonymi na patelni.

Bardzo bardzo niezdrowe, ale pyszne i dość szybkie.
Jak to zobiłam, ludzie sie pytali czy to danie z restauracji. Oczywiście nie zdradziłam jak zrobiłam sosy

Smacznego!!!!
napisał/a: ~gość 2008-08-06 20:32
Butterfly, mój facet czasami mi to robi jest pyszneee:)
napisał/a: MaMi 2008-08-07 14:26
Butterfly napisal(a):Parówki zapiekane z żółtym serem:

pychota!
zrobilabym nawet na obiad ale moj M. mnie wyprzedzil z pomyslem
playa
napisał/a: playa 2008-11-20 17:51
1. mozarella z pomidorami, bazylia i swiezym pieprzem
2. Carpaccio z lososia z lampka
3. swiezy chleb z dobrym serem i z zielonym ogorkiem.

Do kazdego z tych zestawow pasuje kieliszek badz dwa bialego, schlodzonego wina:)
napisał/a: daffodil1 2010-11-26 00:20
chorera napisal(a):Parówki zapiekane z żółtym serem są rewelacyjne:) sama często robię jak chce zjeść coś innego szybkiego i smacznego:)
dokładnie! :)

ja miałam akurat dużo szynki która została, wiec dokupiłam kapustę pekińską, dodałam kukurydzę, 4 jajka na twardo, 5 ogórków kiszonych, majonez i wyszła superprosta i superpyszna sałatka :)

a kiedy zostają nam parówki lub jakaś szynka to mój M uwielbia kiedy robię zwykłe naleśniki i kładę na wierzch własnie jakieś mięsko, cebule, paprykę, pieczarki (zależy co mam) + ser :) polać tylko ketchupem i pyszna, prosta kolacja na ciepło :)
napisał/a: ~gość 2010-12-03 18:28
Zapiekanka z mięsem mielonym i ryżem

Składniki:
mięso mielone (mieszane lub wieprzowe), 1 kg
ryż biały, 4 woreczki
ser zółty ( w plastrach lub straty ), 30 dkg
cebula, 1 średnia
czosnek, 3 ząbki
Ketchup PIkantny, 1 średni słoiczek
sól, pieprz, papryka ostra, do smaku

Ryż gotujemy. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostke cebule. Dodajemy mieso. Wciskamy do mięsa czosnek i przyprawiamy na ostro ( jak kto lubi ). Do dużego naczynia żaroodpornego wkładamy połowę ( najlepiej jak jeszcze jest cieply ) na to wykładamy całe mięso, polewamy ketchupem, kładziemy na to trochę sera. Przykrywamy resztą ryżu, kładziemy na to ser, przykrywamy i zapiekamy w piekarniku ok 30 min pod przykryciem ( ok 160 stopni ) Przed podaniem polewamy ketchupem...Pychaaaaaaaaaa. Smak naprawdę zaskakuje!!! Nam aż się uszy trzęsły