Jak zrobić tartę

napisał/a: kawi 2012-06-26 20:59
Ostatnio pierwszy raz zrobiłam tartę z truskawkami. Niestety całość była tak krucha, że nie dało się ukroić ani kawałka, a chciałabym któregoś razu zrobić tartę z mięsem i warzywami.

Proszę o porady na temat drobiazgów, o które należy zadbać, aby ciasto wyszło tak, jak powinno. Niedługo planuję kolejne podejście :)
napisał/a: casandras 2012-09-06 10:53
Ja też bardzo lubię tartę z owocami. Robię ją w/g przepisu z bloga pani Tereski
wkleję jej przepis, który mi bardzo odpowiada a tarta wychodzi wyśmienita

Tarta z masą budyniową i malinami

Ciasto:
260g mąki krupczatki
¼ łyżeczki soli
60g cukru
100g masła
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody

Masa:
otarta skórka z ½ cytryny
1 łyżka soku z cytryny
250 ml śmietanki 30%
3 żółtka
50g masła
½ szklanki cukru
2 opakowania Budyniu Śmietankowego Dr. Oetkera
400g malin

Przygotowanie:
Do mąki dodaję sól, cukier oraz zimne masło. Następnie siekam nożem wszystkie składniki aż utworzy się kruszonka. Do żółtek dolewam 3 łyżki zimnej wody i lekko rozbijam widelcem. Masę dodaję do kruszonki, po czym szybko zagniatam ciasto. Owijam je folią spożywczą i wkładam do lodówki, aby się schłodziło. Formę do tarty o średnicy 25 cm smaruję dość grubo masłem i wylepiam ją schłodzonym ciastem. Kiedy będzie gotowe, nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 190C. Piekę około 30 minut.

Do miseczki ścieram skórkę z jednej cytryny, dodaję 1 łyżkę soku z cytryny, wlewam śmietankę i roztopione schłodzone masło, wsypuję cukier i na koniec dodaję dwa budynie śmietankowe Dr. Oetkera. Masę mieszam mikserem aż masa się dokładnie połączy i będzie jednolita.

Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika, czekam trochę aż wystygnie. Wylewam na wierzch masę budyniową, układamy na niej maliny wstawiam z powrotem do piekarnika i piekę około 30-35 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto pachnie tak smakowicie, że ciężko się powstrzymać, żeby go nie spróbować, ale uważajcie – gorące maliny i krem budyniowy potrafią być niebezpieczne Radzę chwilę odczekać, a później delektować się jej pysznym smakiem. Gdy tarta lekko przestygnie, należy podważyć boki nożem, by później łatwiej wykrawać porcje z formy.
napisał/a: pychota 2012-12-31 16:11
Tu jest sprawdzony przepis na tartę - http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/pomidory/tarta_z_pomidorami_krewetkami/przepis.html, z tym, że proponuję dodać trochę mniejszą ilość soli. I jak dla mnie najlepsza jest ze szpinakiem i gruszkami.
napisał/a: Kiwi111 2013-01-28 15:34
Jeśli masz ochotę na tartę to mam cudny przepis, każdemu posmakuje i wychodzi idealnie, kiedyś go wynalazłam i teraz jest to jedno z moich ulubionych ciast:

Tarta Jabłkowa na spodzie z muesli

Składniki:

25 dag muesli
10 dag mielonych orzechów laskowych
3 łyżki mąki
1 kostka masła
pół szklanki cukru
3 żółtka
sól

Na nadzienie
1 kg kwaśnych jabłek
10 dag rodzynek
3 łyżki masła
cytryna
1 szklanka cukru trzcinowego
50 ml rumu
cynamon
polewa czekoladowa i orzechy do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. muesli rozgnieść wałkiem, wymieszaj z orzechami i mąką, a następnie dodaj posiekane masło, cukier, żółtka i szczyptę soli. szybko zagnieć ciasto.

2. Formę do tarty ( ja robię w tortownicy) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wylep ciastem. Spód ponakuwaj widelcem. Piecz ok 20 min ( ja piekę 25) w temp. 180st.

3 Rodzynki namocz w rumie. Jabłka obierz,oczyśc,pokrój w plastry,skrop sokiem z cytryny. jabłka podsmaż na maśle. Wymieszaj z cukrem i z cynamonem. Część podsmażonych jabłek odłóż do dekoracji, a pozostałe podlej odrobiną wody, przykryj i duś, aż się rozpadną. Dodaj rodzynki. tuż przed podaniem nałuż do tarty masę jabłkową. Udekaruj polewą jabłkami i orzechami.

ja jabłka biorę takie ze słoiczka z domowych przetworów (i nie dodaje rodzynek bo nie przepadam) więc nie wiem dokładnie jak to nadzienie smakuje, ale z samymi jabłkami jest i tak przepyszna.

Smacznego!!!!
koniczynka4
napisał/a: koniczynka4 2013-02-08 12:48
Kolejny przepis:

Tarta potrójnie czekoladowa w orzechach i płatkach migdałowych

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej z kakao i solą. Dodaj pokrojone masło i posiekaj na grudki. Dodaj cukier, żółtka, płynną czekoladę i śmietanę. Posiekaj i zagnieć ciasto, rozwałkuj i wyłóż na wysmarowaną masłem i posypaną bułką formę do tarty o średnicy 26 cm. Ciasto przykryj pergaminem, obsyp grochem piecz 15 min (200 st.). Zdejmij papier z grochem i piecz jeszcze 10 min. Ostudź.
Orzechy i migdały upraż, wsyp na spód. Kremówkę podgrzej, dodaj połamaną czekoladę, rozpuść. Wlej likier, wymieszaj. Masą zalej migdały i orzechy. Ostudź.
Czekoladę mleczną i deserową oddzielnie roztop, dodając do każdej po 2 łyżki kremówki. Wylej na wierzch tarty, zamieszaj, tworząc marmurkowy wzór. Udekoruj orzechami. Odstaw na 2 godz.

Polecam, pycha! :) Całość tutaj:

http://polki.com.pl/kuchnia_przepisy_lista_ciasta_i_ciasteczka_przepis.html?cbr_id=9256
napisał/a: majusia90 2013-05-08 18:39
wejdź tutaj http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/desery/tarta-z-mieszanka-koktajlowa/ :)
to mój przepis na tartę, który odkryłam jakiś czas temu :)
polkadots
napisał/a: polkadots 2014-06-17 15:27
Kiwi111 napisal(a):Jeśli masz ochotę na tartę to mam cudny przepis, każdemu posmakuje i wychodzi idealnie, kiedyś go wynalazłam i teraz jest to jedno z moich ulubionych ciast:

Tarta Jabłkowa na spodzie z muesli

Składniki:

25 dag muesli
10 dag mielonych orzechów laskowych
3 łyżki mąki
1 kostka masła
pół szklanki cukru
3 żółtka
sól

Na nadzienie
1 kg kwaśnych jabłek
10 dag rodzynek
3 łyżki masła
cytryna
1 szklanka cukru trzcinowego
50 ml rumu
cynamon
polewa czekoladowa i orzechy do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. muesli rozgnieść wałkiem, wymieszaj z orzechami i mąką, a następnie dodaj posiekane masło, cukier, żółtka i szczyptę soli. szybko zagnieć ciasto.

2. Formę do tarty ( ja robię w tortownicy) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wylep ciastem. Spód ponakuwaj widelcem. Piecz ok 20 min ( ja piekę 25) w temp. 180st.

3 Rodzynki namocz w rumie. Jabłka obierz,oczyśc,pokrój w plastry,skrop sokiem z cytryny. jabłka podsmaż na maśle. Wymieszaj z cukrem i z cynamonem. Część podsmażonych jabłek odłóż do dekoracji, a pozostałe podlej odrobiną wody, przykryj i duś, aż się rozpadną. Dodaj rodzynki. tuż przed podaniem nałuż do tarty masę jabłkową. Udekaruj polewą jabłkami i orzechami.

ja jabłka biorę takie ze słoiczka z domowych przetworów (i nie dodaje rodzynek bo nie przepadam) więc nie wiem dokładnie jak to nadzienie smakuje, ale z samymi jabłkami jest i tak przepyszna.

Smacznego!!!!


Te muesli mnie intrygują ;pp
napisał/a: paniwesola 2015-01-29 22:41
tarta porzeczkowa

Składniki:
Ciasto:

• 250 g mąki pszennej
• 50 g cukru
• szczypta soli
• 150 g masła (zimnego)
• ok. 3 łyżek lodowatej wody

Nadzienie:

• 1/2 szklanki wiórków kokosowych (lub mielonych migdałów)
• 4 łyżki cukru
• 2 łyżki mąki
• 4 łyżki roztopionego masła
• 500 g porzeczek + 5 łyżek cukru


Przygotowanie:
Ciasto:
Do misy wsypać mąkę, dodać cukier, sól oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z mąką jak na tradycyjne kruche lub miksować mieszadłem miksera planetarnego aż powstanie drobna kruszonka. Dodawać stopniowo lodowatą wodę (nie musimy wykorzystać całej ilości) i połączyć składniki w gładką kulę, nie wygniatać za długo. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć na około 45-60 minut do lodówki.
Nadzienie:
Porzeczki opłukać i osuszyć, oderwać szypułki. W misce wymieszać wiórki kokosowe z cukrem, mąką i roztopionym masłem.
Formę na tartę o średnicy 23-24 cm wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Ciasto podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej. Pierwszą większą część ciasta rozwałkować na stolnicy podsypując mąką i wyłożyć nim spód oraz boki formy. Wstawić do lodówki. Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć paski.
Na spód wyłożyć mieszankę wiórków kokosowych. Na wierzch wysypać porzeczki wymieszane z 5 łyżkami cukru. Ułożyć paski z ciasta. Posmarować je żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka i posypać łyżką cukru. Wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut. Pod koniec pieczenia można zmniejszyć temp. do 180 stopni C aby tarta za bardzo się nie zrumieniła.
napisał/a: grazynamasza 2015-02-01 13:33
Przepis na Migdałowa tarta z gruszkami w winie
czas: 2 godzinyliczba porcji: forma 27–29 cm
Składniki
kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
50–60 g wody
4 łyżki cukru pudru
gruszki:
4 gruszki
100 g cukru
250 ml wina czerwonego półwytrawnego
100 ml wody
2 laski cynamonu
1 laska wanilii
1 łyżka cukru z wanilią
krem migdałowy:
200 g migdałów
130 g masła
130 g cukru pudru
2 jajka
1 łyżka mąki
płatki migdałowe
Moje porady

wszystko co musicie wiedzieć o tarcie i kruchym cieście
cukier waniliowy jak zrobić
można też dać tutaj gruszki w occie
formy do tarty jaką kupić
Przepis na tartę z gruszkami
KROK 1
Mąkę, cukier puder i masło siekam razem, gdy masło jest w małych kawałkach, to dodaję żółtko i wodę i zagniatam. Za to gruszki obieram, kroję na ćwiartki, wkładam do garnka z dodatkami i gotuję, aż będą bordowe.
Przepis na tartę z gruszkami
KROK 2
Zagniecione, gładkie ciasto wałkuję na blacie, nawijam na wałek i ostrożnie przekładam do formy. Odcinam brzegi, spód lekko nakłuwam i chowam do lodówki, by się schłodziło. Potem wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15–20 minut.
Przepis na tartę z gruszkami
KROK 3
Teraz wypełnienie. Masło ucieram z pudrem na puch, dodaję zmielone migdały, jajka, mąkę i miksuję.
Przepis na tartę z gruszkami
KROK 4
Takim kremem smaruję zapieczoną tartę.
Przepis na tartę z gruszkami
KROK 5
Na wierzch kładę ugotowane w syropie gruszki. Gruszki odsączam i kroję na 3–5 mm paski. Układam na tarcie.
Przepis na tartę z gruszkami
KROK 6
Posypuję migdałami i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę 35–45 minut, sprawdzam patyczkiem
napisał/a: uwielmsa 2015-03-15 19:48
Tarta kokosowa z karmelizowanym ananasem

Tarta kokosowa z karmelizowanym ananasem czarrna
Dodane przez: czarrna
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki
ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
100 g margaryny
1 żółtko
nadzienie:
1,5 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka orzechów
1/2 kostki margaryny
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
karmelizowany ananas:
1 średni ananas
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
przyprawa do dań słodkich (młynek)

Etapy przygotowania

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim formę na tarte o średnicy 26 cm. Odstawić do lodówki.

Margarynę utrzeć z jajkami, dodać wiórki i starte lub posiekany orzechy. Wymieszać. Wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut.

Wodę z cukrem zagotować, dodać obranego i pokrojonego ananasa i gotować na niewielkim ogniu aż płyn odparuje. Doprawić mieszanką przypraw do dań słodkich. Wystudzoną tartę podawać z ananasem. Smacznego :)
napisał/a: californiasu 2015-10-15 14:06
Nic trudnego :), wystarczy tylko porządny przepis i trzymanie się go :p. Jeśli jednak się boisz, że ta tradycyjna Ci nie wyjdzie i dużo jedzonka pójdzie na marne to polecam coś na rozgrzewkę :). Bardzo zachwalam sobie ten przepis http://www.polomarket.pl/pl/kolacje/male-tarty-srodziemnomorskie.html. Małe, smaczne, proste do zrobienia i btw idealnie nadaje się do przekąsek imprezowych.
napisał/a: ms-k4r0line_ 2016-02-29 11:31
Jeśli nie macie dużo czasu to najlepszym dodatkiem do tarty są według mnie prażone jabłka Stovit. Jak ktoś lubi jest też wersja z cynamonem, ale mi zupełności wystarcza smak samych jabłek. Podoba mi się, że nie są przesłodzone. Lubię te jabłuszka podawać na ciepło z lodami. :)