Jak ugotowac sypki ryz

napisał/a: Itzal 2009-11-22 13:33
Byc moze dla innych jest to oczywista oczywistosc, niemniej jednak ja dzis wlasnie, metodą prób i błedów, odkrylam, jak nalezy ugotowac idealny ryz na sypko
Otóz, najpierw trzeba ten ryz usmazyc - nie ma śmiacia, powaga W garnku, w ktorym docelowo mial sie gotowac, najpierw rozgrzalam oliwę z oliwek (tyle jej wlałam, zeby zakryla dno), po czym jak juz byla rozgrzana, wrzucilam kubek ryzu, i podsmażalam, mieszając, az caly ryz przybral kolor prażonego ryzu(bylo kiedys takie cos do kupienia w sklepach, pamietam ), po czym zalałam to wodą- na jeden kubek ryzu 1,5 kubka wody- , posoliłam, i zostawilam do zagotowania. Jak sie zagotowalo, przez kilka pierwszych minut gotowalam na duzym ogniu (z bąbelkami ),mieszając od czasu do czasu, a jak zauwazylam, ze wody juz malo, zmniejszylam ognien na najmniejszy, na tym mini-ogniu pogotowalo sie ok. 3 minut, po czym zestawilam z ognia, nakrylam pokrywką coby resztę wody ryz wypil - i tadam!!!!! Mamy pyszny ryz na sypko
napisał/a: szprycha1 2009-11-22 13:37
Ciekawe pierwszy raz slysze zeby najpierw podsmazyc ale warto sprobowac :)
napisał/a: kasia_b 2009-11-22 13:43
Pelliroja, super metoda - najważniejsze że się udało eksperymenty w kuchni to jest najlepsza rzecz
ryż można też gotować w dużej ilości wody i na cedzak i tez wyjdzie na sypko

ale najważniejsza sprawa to gatunek ryżu - sama to niedawno odkryłam - najlepiej na sypko wychodzi paraboliczny, a do dan na słodka super pasuje jaśminowy, no i do risotto tylko i wyłącznie arborio
napisał/a: Itzal 2009-11-22 13:47
kasia_a napisal(a):eksperymenty w kuchni to jest najlepsza rzecz

e, ten jest pierwszy, ktory wyszedl mi jadalnie ale jestem z siebie dumna
napisał/a: kasia_b 2009-11-22 13:53
Pelliroja napisal(a):ale jestem z siebie dumna

ja z Ciebie też
napisał/a: Itzal 2009-11-22 13:56
kasia_a napisal(a):ja z Ciebie też

napisał/a: ~gość 2010-01-12 21:50
Gdy ryż się przypalił i przywarł do dna garnka, trzeba go rozgarnąć, włożyć do środka kromkę pieczywa i poczekać 5 minut. Chleb wchłonie spaleniznę. Ryż, który się nie przypalił, ostrożnie wyjąć, a gdy jest jeszcze surowy, przełożyć do innego garnka, zalać odrobiną wody i dogotować.

Ryż będzie sypki i nie rozklei się, jeśli w czasie gotowania kilkakrotnie dolejemy do niego trochę zimnego mleka.

Ryż ugotuje się szybciej, jeśli wcześnie zalejemy go na 30 minut zimną wodą.
napisał/a: espe1 2017-01-15 10:33
Dziewczyny a jak gotujecie ryż bez torebki to dajecie więcej wody czy czekacie aż wchłonie?
aga_0987
napisał/a: aga_0987 2017-09-08 11:37
kasia_b napisal(a): Pelliroja, super metoda - najważniejsze że się udało eksperymenty w kuchni to jest najlepsza rzecz
ryż można też gotować w dużej ilości wody i na cedzak i tez wyjdzie na sypko

ale najważniejsza sprawa to gatunek ryżu - sama to niedawno odkryłam - najlepiej na sypko wychodzi paraboliczny, a do dan na słodka super pasuje jaśminowy, no i do risotto tylko i wyłącznie arborio


Dokładnie tak! Ja jak używam ryżu do risotto z krewetkami to właśnie ryż arborio i też go podsmażam. Ale nie daję wody potem tylko bulion. A ryż parboiled (w torebkach) zawsze mam sypki - 15 minut gotuję i nigdy się nie skleja:) Jaśminowego ryżu używam do sushi;) bo ryż do sushi musi się kleić, a ten jaśminowy właśnie fajnie się klei:)