Grzybek, czyli omlet biszkoptowy na słodko

napisał/a: dark_salve 2008-09-04 23:27
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 5 łyżek wody
- masło do smażenia (oliwa)
- sól, cukier

Przygotowanie:
Jajka w temperaturze pokojowej dzielimy na białka i żółtka. Żółtka ucieramy z mąką i kilkoma łyżkami wody (temp. pokojowa) na jednolitą, dość gęstą masę. Dodajemy szczyptę soli i szczyptę cukru. Masa powinna być pulchna, o konsystencji nieco gęstszej niż kogiel-mogiel. Białka ubijamy na sztywną pianę. Na patelni rozpuszczamy masło i rozprowadzamy je na całej powierzchni. Patelnia musi być bardzo dobrze nagrzana, ale nie paląca masła. Na pianę kładziemy utarte żółtka i delikatnie, ale dokładnie mieszkamy całość. Ciasto wykładamy na patelnię o rozpościeramy równo na całej powierzchni. Przykrywamy pokrywką na kilka minut. Podnosząc lekko brzeg ciasta, sprawdzamy przyrumienienia. Jeśli jest apetycznie przyrumienione przekładamy na drugą stronę. To może przysporzyć nieco kłopotu. Grzybek jest duży i trzeba to zrobić jednym zdecydowanym ruchem (mama nigdy tego nie robi, bo twierdzi że mi to lepiej wychodzi). Grzybek potrafi się przy tej operacji trochę połamać, co na szczęście nie ma wpływu na smak. Po kilku minutach smażenia na drugiej stronie wykładamy na duży talerz.

Uwaga: tak jak przy cieście do naleśników, tak samo i w tym przypadku można dodać trochę cukru pudru. I nie róbcie za dużo tego bo bardzo zapycha.

Smacznego

napisał/a: samsam 2008-09-04 23:28
mniam, mniam

A znasz jakieś dobre przepisy na omlety?
napisał/a: dark_salve 2008-09-04 23:32
sylwia napisal(a):A znasz jakieś dobre przepisy na omlety?

nie znam :P Ja po prostu z każdego typu coś znam lub poznaję, ale jeśli to jest np. makaron to robię go na jeden sposób. Jak to jest ogórkowa to robię ją na jeden sposób... itd itd. Nie znam kilku wersji jednego dania. A te co znam i zapamiętuje to sprawdzone które mi i rodzinie czy znajomym smakują.

napisał/a: samsam 2008-09-04 23:35
Muszę wypróbować tego grzybka
napisał/a: iwa_ch 2008-09-05 11:14
też wypróbuję
napisał/a: dark_salve 2008-09-05 12:12
No to czekam na relacje czy wyszło i czy smakowało.

napisał/a: ~gość 2009-02-11 22:57
dark Twój przepis jest również moim "starodawnym" i sprawdzonym- rewelacja, na wszystkie okazje i jest łatwy, tani i szybki
Ja tylko dodaje zamiast wody mleko.
No i można go przyrządzac nie tylko na słodko (przepis w temacie OMLETY)