Gotowanie na parze

napisał/a: malinka20 2008-06-18 12:41
Czy któraś z Was gotuje na parze?? Słyszałam, że tak jest zdrowiej i smaczniej i może bym spróbowała. Jak na razie znam tylko smak ziemniaków na parze i te są fatalne, ale to były gotowane w garnku i bez soli w ogóle. A jak to jest ze smakiem potraw z parowara??
napisał/a: Anika_111 2008-07-07 09:44
Ja bardzo czesto uzywam parowara, glownie do warzyw i ryby. Ziemniaki tez nieraz gotuje. I wcale nie musza byc bez soli bo mozna po nich posypac-nic nie stoi na przeszkodzie. A co do smaku? Nigdy nie lubialam tradycyjnie gotowanych warzyw a gotowane na parze o wiele bardziej mi smakuja.
napisał/a: palika 2008-07-07 10:36
Odkąd podwędziłam mamie garnek do gotowania na parze, to ciagle w nim coś gotuję. Uwielbiam tak przygotowywane warzywa. Ja robię tak, że wodę mocno solę i dzieki niej jarzyny są bardziej jadalne . Oprócz warzyw gotuje w ten sposób wszystko, ale tylko dla siebie, bo menż musi mieć smażone miecho. Ja gotuję ryby, mięsko, mielone bitki nawet
napisał/a: Butterfly1 2008-07-07 11:55
mirabelka, jedzonko z parowara jest pyszniutkie!!!!! Polecam

napisal(a):Anika_111
jak robisz rybkę w parowarze? bo chciałabym zrobic
napisał/a: H2O 2008-07-07 12:00
Butterfly napisal(a):jedzonko z parowara jest pyszniutkie!!!!! Polecam
Zgadzam sie!!! Ja rowniez polecam!!!!

Butterfly napisal(a):jak robisz rybkę w parowarze? bo chciałabym zrobic
Kupujesz filety i juz.. gotujes zi gotowe do jedzenia... ale uwaga .Gotowalam rybe 2 razy... najpierw lososia- wyszedl pyszny i nie bylo problemu..Drugi raz robialm jakas inna rybke, jzu nei pamiatam..ale zapach w domu trzymal sie przez parwie tydzien!!! Cos okropnego!!!!
A ryz gotujecie??? pyszniutki prawda???

[ Dodano: 2008-07-07, 12:01 ]
palika napisal(a):, mielone bitki nawet
a co to??
napisał/a: Anika_111 2008-07-07 14:20
Co do ryby, to przewaznie robie filety z morszczuka. Przyprawiam je troche i gotowe. A co do zapachu? Nigdy nie mialam nieprzyjemnego. A ryz to gotowalam tylko raz, jak przez 1,5godz nie chcial sie zrobic miekki to stracilam cierpliwosc i dogotowalam "tradycyjnie". Nie wiem, moze cos zle zrobilam...
Tez nie raz sole wode ale wole lekko posolic warzywa.
Smacznego!
napisał/a: Asieńka 2008-07-07 14:55
mirabelka napisal(a):tylko smak ziemniaków na parze i te są fatalne,
mi ntomiast smakują jak każde ziemniaczki mimo tego, że nie posolone, ale moja mami się krzywiła
palika napisal(a):wodę mocno solę i dzieki niej jarzyny są bardziej jadalne
oooo tego nie próbowałam ... może dzisiaj
palika napisal(a):Ja gotuję ryby, mięsko, mielone bitki nawet

ja do tej pory gotowałam:
z mrożonek: fasolka, kalarepka, kalafior, brokuł
mrożona panga
filecik z kurczaka świeży i mrożony
świeże warzywka: kalafiorek, kalarepka, marcheweczka
i uwaga ciekawostka: mrożona fasolka szparagowa paruje się bardzo szybko natomiast przyświeżej straciłam cierpliwość \
Butterfly napisal(a):jak robisz rybkę w parowarze
ja zarówno rybkę jak i mięsko posypuję trochę wegetą, żeby było smaczniejsze lub mięsko obkładam pokrojonym w płateczki czosnkiem ...
Anika_111 napisal(a):A co do zapachu? Nigdy nie mialam nieprzyjemnego
ja tez nie .... szczególnie, że parowar zawsze stoi na płycie grzewczej pod pochłaniaczem i włączam pochłaniacz, bo gdzie indziej paruje mi na szafki, a to raczej nie jest dla nich "zdrowe"
napisał/a: Nomik 2009-03-26 15:38
Ja narazie czekam na "prawdziwe" warzywka i wyciagam swoje Philipiaki i mam zamiar tsac sie prawdziwa kuchara
napisał/a: klara01 2009-03-28 15:53
Nomik napisal(a):Ja narazie czekam na "prawdziwe" warzywka i wyciagam swoje Philipiaki i mam zamiar tsac sie prawdziwa kuchara



A ja mam do Ciebie pytanie ,jak sie sprawdzaja Philipiaki ?
Masz cały zestaw czy poszczególne sztuki ?
napisał/a: Marika801 2009-04-14 18:15
ja mam caly zestaw "philipiaka" i dla mnie jest po prostu idealny, pyszne warzywka z tego wychodza, polecam ;)
napisał/a: po-kryjomu 2009-04-15 14:48
popieram Was dziewczyny, też gotuję na parze, jak mi się chce wyciągnąć urządzenie Tez gotowałam rybki, warzywa ( w tym też szpinak), ziemniaki, a nawet jaja. Mięsa raczej nie jadam, więc nie wiem jak się sprawdza. Niestety większość mojej rodziny woli smażone i gotowane normalnie
napisał/a: jente8 2009-09-03 18:18
Podbijam temat :) Będę wdzięczna za wszelkie porady związane z gotowaniem na parze, a przede wszystkim: jak długo się tak gotuje poszczególne rzeczy? Jutro chcę tak przyrządzić rybkę i nie wiem, czego się spodziewać - 10 minut? Czy godzina? ;)