Gofry

napisał/a: Itzal 2007-09-12 07:35
ja robie ciasto na oko:mleko, mąka, cukier, szczypta soli, jajo, trochę oleju, aromat cytrynowy, proszku do pieczenia odrobina, troche wody - mieszam i próbuję, jak juz ciasto mi smakuje, to pieke i zawsze wychodzą dobre gdzies mialam przepis dokladniejszy, ale teraz to go nie znajde, moze wieczorem sprawdze.
napisał/a: NiceGuy 2007-09-12 14:36
no a jak zrobic taka bita smietane jak w budkach?? bo ja mam nie na gofra tak wielka ochote jak na ta bita smietane?
napisał/a: orka2 2007-09-12 15:35
NiceGuy, taka bita smietane to ciezko chyba zrobic w domowych warunkach :) nie wiem czy nie najlepsza do tego celu bedzie juz taka gotowa bita smietana :)
napisał/a: outsiderka 2007-10-15 15:56
Wydaje mi się, że ani te ze sklepu, ani domowe nie będą tak chrupiące jak te z budek Przynajmniej wiem to po sobie.

Uwielbiam kołobrzeskie gofry z bitą śmietaną i czekoladą- są najlepsze.
napisał/a: renia801 2007-11-14 14:38
A czy gofry można piec w piekarniku?
napisał/a: ~gość 2007-11-14 15:16
nam wychodzą chrupiące a mamie Ł. to jak kupowane!!!pychota a zależy to głównie od gofrownicy. My kupiliśmy w tesco najtańsza gofrownice byle miała 1000 wat, daliśmy za nią nie więcej niż 130 zł. Nie pamiętam dokładnie. Ale gofry zawsze nam wychodzą chrupiące.
napisał/a: tasek 2007-11-15 23:50
renia80 napisal(a):A czy gofry można piec w piekarniku?


Można, sprawdziłem.
Ogólnie to wiele diwnych rzeczy sprawdziłem, których bym się nie spodziewał że można upiec. Oczywiście stało się tak ponieważ mam nowy piekranik [Mod: reklama usunięta], więc totalnie ześwirowałem na punkcie pieczenia.
napisał/a: malinka20 2008-01-29 09:53
A ja ostatnio napalilam sie na gofry na sniadanie stad moje pytania:
1. Jaki macie sprzet do robienia gofrow? Mozecie cos polecic? (oczywiscie liczy sie rozsadna cena :))
2. Przepis na ciasto do gofrow. Slyszalam ze ma byc podobne do nalesnikowego ale gestsze, hmm?

Pomozcie!!
napisał/a: Itzal 2008-01-29 12:10
Hm, co do sprzetu to powiem ci tylko tyle, ze im ciezsza, tym lepsza- testowalismy juz mnostwo, i te ciezsze lepiej grzeją, i gofry wychodzą takie gofrowate
A ciasto tu masz: 7dkg oleju, 3jajka,15dkg cukru, 30 dkg mąki,1/4litra mleka, aromat cytrynowy, troche soli, 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia.
napisał/a: basia1125 2008-01-29 19:56
Oooo, najlepsze gofry w Tarnowie na ul Walowej, mniam, mniam
napisał/a: MonikaDaria 2008-01-29 20:18
To jakie wyjdą gofry zalezy od gofrownicy. Sprzedawałam sprzęt AGD to coś o tym wiem. Nie kupuj byle jakiej np 700Watowej tylko zainwestuj parę groszy w taką która ma ich ponad 1000


Najlepsze są gofry wg przpisu Kuronia. Jak znajde to wstawię ;)
napisał/a: malinka20 2008-01-30 18:25
Tyle, ze te ponad 1000 to juz troszke kosztuja
Zastanawiam sie nad ta: http://www.agito.pl/gofrownice/cloer_classic_120.1204.323288.html
Ma 1300 i wyglada solidnie.

Pelliroja, dzieki za przepis! w zyciu bym nie pomyslala, ze trzeba dodac oleju.