Dietetyczne przepisy
napisał/a:
daffodil1
2014-01-15 18:55
Ponieważ wiele osób na forum dba o zgrabną sylwetkę i katuje się dietami proponuję temat o dietetycznych, zdrowych posiłkach. Chodzi zarówno o propozycje na śniadania, obiad, kolację jak i przekąski. Ja od jakiegoś czasu wyszukuję takie potrawy...nie chodzi o to żeby były zupełnie pozbawione tłuszczu czy cukry, a żeby wartości były zmniejszone lub zastąpione zdrowymi zamiennikami :)
My z Mężem już od dawna to co mogliśmy to zastąpiliśmy i zawsze korzystamy z brązowego ryżu, pełnoziarnistego makaronu i mąki razowej, czy akurat dietujemy czy też nie. Nie widzimy wielkiej różnicy w smaku :)
No to ja wrzucę parę..
Propozycja na śniadanie, II śniadanie
(wypróbowane, z bloga hpba.pl)
Ciasto bananowe:
Przepis
Suche składniki:
-1,5 szklanki mąki razowej lub orkiszowej
-szczypta soli morskiej
-szczypta proszku do pieczenia
-1 łyżka cukru trzcinowego lub Xylitol lub syrop klonowy
-szczypta cynamonu
-posiekane orzechy laskowe
- szczypta imbiru
Mokre składniki:
-0,5 szklanki masła lub oleju (ja dodaję roztopione masło klarowane i lekko ostudzone
lub olej rzepakowy, natomiast smak jest specyficzny)
-1 jajko
-3 banany (rozgniecione widelcem)
-odrobina wody
Wymieszaj w jednym naczyniu wszystkie suche składniki, w drugim mokre miksując blenderem: banany, jajko, masło/olej, woda.
Dodaj składniki mokre do suchych, a następnie wszystko wymieszaj.
Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem.
Piec w temperaturze 175 st. C przez ok 45-50 minut
***
Propozycja na deser (hpba.pl)
Pieczone jabłka:
Płatki żytnie, orkiszowe, gryczane lub komosa ryżowa – gotuję na wodzie. Mieszam ze startymi jabłkami. Dodaję moje ulubione nasiona chia, które dają mi kopa na cały dzień i zdrowe różności: orzechy włoskie, pestki dyni lub słonecznika, jagody goji, żurawinę, kardamon, imbir i cynamon. Dosmaczam odrobiną syropu z agawy.
***
Propozycja na śniadanie:
Placuszki z jabłkiem: (hpba.pl)
Składniki:
- 2 jabłka (najlepiej ze sklepu bio, oczywiście)
- 300 g mąki pszennej typu 1050
- 2 jajka (od zdrowej kury :) )
- 250 g mleka migdałowego lub sojowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego lub xylitolu
- cynamon
- kardamon
- szczypta soli morskiej
- masło kokosowe lub klarowane
Jabłka starłam na dużych oczkach. W misce zmieszałam pozostałe składniki i zmiksowałam. Masę dodałam do jabłek, wymieszałam. Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam małe placuszki aż się zarumieniły. Gotowe posypałam cynamonem.
***
Propozycja na deser:
Kruszonka z płatków owsianych, jabłek i malin (hpba.pl)
Składniki:
-jabłka prażone ok 400 g
-pół szklanki malin (mogą być mrożone), można dodać też jagody lub żurawinę :)
-cukier brązowy (ewentualnie łyżkę cukru pudru)
-pół szklanki płatków np. orkiszowe
- łyżka syropu klonowego
-migdały sparzone
- szczypta cynamonu i kardamonu
Przepis:
Naczynia żaroodpornego natłuść masłem klarowanym, wymieszaj jabłka z malinami i cukrem brązowym. Włóż wszystko do naczynia.
Do osobnego naczynia włóż płatki, migdały, cynamon i kardamon oraz syrop klonowy- wszystko wymieszaj. Następnie dodaj wszystko na masę z jabłek i malin. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 40 min
***
Moja propozycja na II śniadanie:
Koktajl owocowy:
- mleko
- banan
- garść truskawek
- ew łyżka miodu
***
Moja propozycja na szybką kolację
Sałatka
- mix sałat
- grillowane kawałki kurczaka
- jajko na twardo
- sos: jogurt naturalny+czosnek
(ja jem bez sosu)
***
Propozycja na śniadanie (fb - Jedzenie, od którego nie przytyjesz)
Placuszki owsiane !
Możemy usmażyć cienkie placki w formie naleśników , jednak mi najbardziej smakują właśnie tak podane.
*3/4 - 1 szklanki płatków owsianych
*ok 1/2 szklanki wody (możemy dodać więcej, im rzadsza konsystencja tym cieńsze placki po prostu)
*1 łyżka mąki pełnoziarnistej
*1 jajko
Płatki blendujemy na wiór. Niekoniecznie aż do uzyskania konsystencji mąki. Dodajemy resztę składników i mieszamy trzepaczką. Nakładamy porcje na gorącą patelnię do naleśników lub zwykłą spryskaną najlepiej olejem kokosowym; pamiętajmy, że nie wszystkie tłuszcze nadają się do smażenia, oleju sojowego, słonecznikowego czy z orzeszków ziemnych nie należy podgrzewać do wysokich temperatur.
Sos:
zblendowane 100g truskawek z łyżką jogurtu naturalnego.
Możemy zastąpić domową konfiturą, twarogiem, bananem czy podać ze świeżymi owocami.
***
My z Mężem już od dawna to co mogliśmy to zastąpiliśmy i zawsze korzystamy z brązowego ryżu, pełnoziarnistego makaronu i mąki razowej, czy akurat dietujemy czy też nie. Nie widzimy wielkiej różnicy w smaku :)
No to ja wrzucę parę..
Propozycja na śniadanie, II śniadanie
(wypróbowane, z bloga hpba.pl)
Ciasto bananowe:
Przepis
Suche składniki:
-1,5 szklanki mąki razowej lub orkiszowej
-szczypta soli morskiej
-szczypta proszku do pieczenia
-1 łyżka cukru trzcinowego lub Xylitol lub syrop klonowy
-szczypta cynamonu
-posiekane orzechy laskowe
- szczypta imbiru
Mokre składniki:
-0,5 szklanki masła lub oleju (ja dodaję roztopione masło klarowane i lekko ostudzone
lub olej rzepakowy, natomiast smak jest specyficzny)
-1 jajko
-3 banany (rozgniecione widelcem)
-odrobina wody
Wymieszaj w jednym naczyniu wszystkie suche składniki, w drugim mokre miksując blenderem: banany, jajko, masło/olej, woda.
Dodaj składniki mokre do suchych, a następnie wszystko wymieszaj.
Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem.
Piec w temperaturze 175 st. C przez ok 45-50 minut
***
Propozycja na deser (hpba.pl)
Pieczone jabłka:
Płatki żytnie, orkiszowe, gryczane lub komosa ryżowa – gotuję na wodzie. Mieszam ze startymi jabłkami. Dodaję moje ulubione nasiona chia, które dają mi kopa na cały dzień i zdrowe różności: orzechy włoskie, pestki dyni lub słonecznika, jagody goji, żurawinę, kardamon, imbir i cynamon. Dosmaczam odrobiną syropu z agawy.
***
Propozycja na śniadanie:
Placuszki z jabłkiem: (hpba.pl)
Składniki:
- 2 jabłka (najlepiej ze sklepu bio, oczywiście)
- 300 g mąki pszennej typu 1050
- 2 jajka (od zdrowej kury :) )
- 250 g mleka migdałowego lub sojowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego lub xylitolu
- cynamon
- kardamon
- szczypta soli morskiej
- masło kokosowe lub klarowane
Jabłka starłam na dużych oczkach. W misce zmieszałam pozostałe składniki i zmiksowałam. Masę dodałam do jabłek, wymieszałam. Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam małe placuszki aż się zarumieniły. Gotowe posypałam cynamonem.
***
Propozycja na deser:
Kruszonka z płatków owsianych, jabłek i malin (hpba.pl)
Składniki:
-jabłka prażone ok 400 g
-pół szklanki malin (mogą być mrożone), można dodać też jagody lub żurawinę :)
-cukier brązowy (ewentualnie łyżkę cukru pudru)
-pół szklanki płatków np. orkiszowe
- łyżka syropu klonowego
-migdały sparzone
- szczypta cynamonu i kardamonu
Przepis:
Naczynia żaroodpornego natłuść masłem klarowanym, wymieszaj jabłka z malinami i cukrem brązowym. Włóż wszystko do naczynia.
Do osobnego naczynia włóż płatki, migdały, cynamon i kardamon oraz syrop klonowy- wszystko wymieszaj. Następnie dodaj wszystko na masę z jabłek i malin. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 40 min
***
Moja propozycja na II śniadanie:
Koktajl owocowy:
- mleko
- banan
- garść truskawek
- ew łyżka miodu
***
Moja propozycja na szybką kolację
Sałatka
- mix sałat
- grillowane kawałki kurczaka
- jajko na twardo
- sos: jogurt naturalny+czosnek
(ja jem bez sosu)
***
Propozycja na śniadanie (fb - Jedzenie, od którego nie przytyjesz)
Placuszki owsiane !
Możemy usmażyć cienkie placki w formie naleśników , jednak mi najbardziej smakują właśnie tak podane.
*3/4 - 1 szklanki płatków owsianych
*ok 1/2 szklanki wody (możemy dodać więcej, im rzadsza konsystencja tym cieńsze placki po prostu)
*1 łyżka mąki pełnoziarnistej
*1 jajko
Płatki blendujemy na wiór. Niekoniecznie aż do uzyskania konsystencji mąki. Dodajemy resztę składników i mieszamy trzepaczką. Nakładamy porcje na gorącą patelnię do naleśników lub zwykłą spryskaną najlepiej olejem kokosowym; pamiętajmy, że nie wszystkie tłuszcze nadają się do smażenia, oleju sojowego, słonecznikowego czy z orzeszków ziemnych nie należy podgrzewać do wysokich temperatur.
Sos:
zblendowane 100g truskawek z łyżką jogurtu naturalnego.
Możemy zastąpić domową konfiturą, twarogiem, bananem czy podać ze świeżymi owocami.
***
napisał/a:
Blanka:)
2014-01-16 16:36
napisał/a:
~gość
2014-01-16 17:43
a czy prażone płatki migdałowe i ser feta można zaliczyć do dietetycznych? bo mam fajną sałatkę ale nie wiem czy dietetyczna
napisał/a:
Blanka:)
2014-01-16 20:03
vanilla, czyżby z brokułami?
napisał/a:
mała_czarna
2014-01-16 20:10
w sezonie letnim, gdy pełno owoców - często robię :) albo domowy jogurt- dając jogurt naturalny zamiast mleka
napisał/a:
~gość
2014-01-16 20:15
tak tak jest zarąbista, uwielbiam ją :D
napisał/a:
Blanka:)
2014-01-16 21:01
ja też
napisał/a:
daffodil1
2014-01-19 22:41
ja też :D
u nas jutro na kolację coś mniej więcej :)
dzisiaj robiłam, ale nie wiem czy wyszły ;)
PEŁNOZIARNISTE BAGIETKI Z ROZMARYNEM I CZOSNKIEM
składniki:
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej (3,5 szklanki)
380 ml wody
1 opakowanie suchych drożdży
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki rozmarynu
jajko
2 łyżki mleka
3 ząbki czosnku
przygotowanie:
Mąkę, ciepłą wodę, sól, drożdże oraz 1 łyżkę suszonego rozmarynu zagniatamy na ciasto, które następnie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy we względnie ciepłe miejsce.
Powinno wyrastać około 1,5 godziny, po 60 minutach odgazowujemy je wbijając w nie palce.
Ciasto dzielimy na 2 porcje, z tworzymy wałki, (lekko) spłaszczamy i nadkrawamy nożem, po czym kładziemy na blaszce z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozwalamy wyrastać kolejne 30 minut.
Przed włożeniem blaszki do piekarnika, w miseczce roztrzepujemy jajko z odrobiną mleka i dodajemy 2-3 rozgniecione ząbki czosnku, po czym mieszanką smarujemy ciasto (nie zużyjemy całego jajka) i posypujemy resztą rozmarynu.
Bagietki pieczemy w temperaturze 190'C przez 30 minut.
[ Dodano: 2014-01-22, 10:26 ]
Nasz dzisiejsze śniadanie..przepis podpatrzony i zmieniony przeze mnie :)
Placuszki owsiano-bananowe:
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 125ml wody
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 1 rozgnieciony banan
- szczypta brązowego cukru (następnym razem nie dam, bo i tak słodkie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
Wszystko mieszamy i formujemy placuszki na patelni :)
u nas jutro na kolację coś mniej więcej :)
dzisiaj robiłam, ale nie wiem czy wyszły ;)
PEŁNOZIARNISTE BAGIETKI Z ROZMARYNEM I CZOSNKIEM
składniki:
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej (3,5 szklanki)
380 ml wody
1 opakowanie suchych drożdży
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki rozmarynu
jajko
2 łyżki mleka
3 ząbki czosnku
przygotowanie:
Mąkę, ciepłą wodę, sól, drożdże oraz 1 łyżkę suszonego rozmarynu zagniatamy na ciasto, które następnie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy we względnie ciepłe miejsce.
Powinno wyrastać około 1,5 godziny, po 60 minutach odgazowujemy je wbijając w nie palce.
Ciasto dzielimy na 2 porcje, z tworzymy wałki, (lekko) spłaszczamy i nadkrawamy nożem, po czym kładziemy na blaszce z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozwalamy wyrastać kolejne 30 minut.
Przed włożeniem blaszki do piekarnika, w miseczce roztrzepujemy jajko z odrobiną mleka i dodajemy 2-3 rozgniecione ząbki czosnku, po czym mieszanką smarujemy ciasto (nie zużyjemy całego jajka) i posypujemy resztą rozmarynu.
Bagietki pieczemy w temperaturze 190'C przez 30 minut.
[ Dodano: 2014-01-22, 10:26 ]
Nasz dzisiejsze śniadanie..przepis podpatrzony i zmieniony przeze mnie :)
Placuszki owsiano-bananowe:
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 125ml wody
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 1 rozgnieciony banan
- szczypta brązowego cukru (następnym razem nie dam, bo i tak słodkie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
Wszystko mieszamy i formujemy placuszki na patelni :)
napisał/a:
Mrs.M
2014-01-22 11:31
może jakies zdjęcia dodasz ?:) zebym wiedziała co i jak (bagietki )
napisał/a:
daffodil1
2014-01-22 16:28
bagietki już zjedzone, także niestety nie mam ;) ale chodzi Ci o poszczególne punkty robienia czy o efekt końcowy?
Dzisiaj wieczorem zrobię sobie na jutro te placuszki jeszcze raz :)
Dzisiaj wieczorem zrobię sobie na jutro te placuszki jeszcze raz :)
napisał/a:
shattered
2014-01-23 15:00
Placki, "na ostro" :
*3 łyżki otrębów owsianych
*1 łyżka jogurtu naturalnego
*1 jajko
*pół małej cebuli (pokrojona w drobniutką kostkę)
*przyprawy do smaku (czosnek,bazylia,papryka ostra,zioła prowansalskie.. wg uznania)
Wszystko mieszamy ze sobą i zostawiamy na chwilę, żeby otręby wchłonęły nadmiar płynu. Smażymy na patelni spryskanej olejem kokosowym po około 2 minuty na każdą stronę (wyjdą 3). Po usmażeniu zostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Na wierzch kładziemy sałatę, szynkę z indyka, pokrojonego pomidora i troszkę cebulki (albo dowolne warzywa -jakie kto lubi)
*3 łyżki otrębów owsianych
*1 łyżka jogurtu naturalnego
*1 jajko
*pół małej cebuli (pokrojona w drobniutką kostkę)
*przyprawy do smaku (czosnek,bazylia,papryka ostra,zioła prowansalskie.. wg uznania)
Wszystko mieszamy ze sobą i zostawiamy na chwilę, żeby otręby wchłonęły nadmiar płynu. Smażymy na patelni spryskanej olejem kokosowym po około 2 minuty na każdą stronę (wyjdą 3). Po usmażeniu zostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Na wierzch kładziemy sałatę, szynkę z indyka, pokrojonego pomidora i troszkę cebulki (albo dowolne warzywa -jakie kto lubi)
napisał/a:
daffodil1
2014-01-23 15:18
shattered, super