Ciasteczka-przepisy
napisał/a:
~gość
2008-12-20 15:10
Ciastka orzechowe:
SKŁADNIKI:
- 28 dag mąki
- 8 dag cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 15 dag orzechów
- 1 i 1/4 kostki masła
- olejek waniliowy do aromatu
WYKONANIE:
Ucieramy masło i cukier, dalej wrzucamy wszystko co jest w składnikach. Wstawiamy do lodówki żeby było zimne (dużo masła= niewygodne formowanie). Formujemy jak chcemy- ja robie talarki takie małe. No i pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku partiami- przez ok.12 min jedną blache na złoty kolor
Ściągamy z blachy jak wystygną.
Posypujemy cukrem pudrem!!!!!!!
mniam!
SKŁADNIKI:
- 28 dag mąki
- 8 dag cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 15 dag orzechów
- 1 i 1/4 kostki masła
- olejek waniliowy do aromatu
WYKONANIE:
Ucieramy masło i cukier, dalej wrzucamy wszystko co jest w składnikach. Wstawiamy do lodówki żeby było zimne (dużo masła= niewygodne formowanie). Formujemy jak chcemy- ja robie talarki takie małe. No i pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku partiami- przez ok.12 min jedną blache na złoty kolor
Ściągamy z blachy jak wystygną.
Posypujemy cukrem pudrem!!!!!!!
mniam!
napisał/a:
Dorota225
2010-06-03 21:00
kokosowe ule
Składniki:
Ciasto:
200 g cukru pudru
200 g wiórków kokosowych
1 duże białko
Masa:
100 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki spirytusu
wafle do zamknięcia uli
Wiórki kokosowe wymieszać dobrze z cukrem pudrem i białkiem. Przygotować kremową masę, ucierając żółtka z masłem, cukrem pudrem i spirytusem. Foremki wylepić ciastem, mocno dociskając do brzegów. Końcem drewnianej łyżki zrobić wgłębienie, do którego nałożyć maślaną masę. Ciasteczko zakleić krążkiem wafla. Delikatnie otworzyć foremkę i wyjąć gotowy ul. Ciasteczka smakują najlepiej po krótkim schłodzeniu.
przepis pochodzi z http://knedlik.pl/blog/index.php/2010/05/10/pasjonauci-cieszynskie-ciasteczka/
Składniki:
Ciasto:
200 g cukru pudru
200 g wiórków kokosowych
1 duże białko
Masa:
100 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki spirytusu
wafle do zamknięcia uli
Wiórki kokosowe wymieszać dobrze z cukrem pudrem i białkiem. Przygotować kremową masę, ucierając żółtka z masłem, cukrem pudrem i spirytusem. Foremki wylepić ciastem, mocno dociskając do brzegów. Końcem drewnianej łyżki zrobić wgłębienie, do którego nałożyć maślaną masę. Ciasteczko zakleić krążkiem wafla. Delikatnie otworzyć foremkę i wyjąć gotowy ul. Ciasteczka smakują najlepiej po krótkim schłodzeniu.
przepis pochodzi z http://knedlik.pl/blog/index.php/2010/05/10/pasjonauci-cieszynskie-ciasteczka/
napisał/a:
~gość
2010-12-02 19:54
Ciasteczka cynamonowe
Podaję podwójną porcję, na ok. 110 ciasteczek, można zrobić z połowy
1 kostka masła
4 szklanki mąki
2 szklanki cukru pudru
4 jajka
2-4 łyżki cynamonu (opcjonalnie przyprawa do piernika)
Wyrobić ciasto, rozwałkować (grubość ok.5 mm), wyciąć ciasteczka (mogą być foremki, może być zwykła szklanka).
Do rozgrzanego piekarnika, 150 stopni, ok. 15-20 minut. Nie przejmujcie się jak będą lekko miękkie po wyjęciu, bo po paru minutach stwardnieją.
Smacznego
Podaję podwójną porcję, na ok. 110 ciasteczek, można zrobić z połowy
1 kostka masła
4 szklanki mąki
2 szklanki cukru pudru
4 jajka
2-4 łyżki cynamonu (opcjonalnie przyprawa do piernika)
Wyrobić ciasto, rozwałkować (grubość ok.5 mm), wyciąć ciasteczka (mogą być foremki, może być zwykła szklanka).
Do rozgrzanego piekarnika, 150 stopni, ok. 15-20 minut. Nie przejmujcie się jak będą lekko miękkie po wyjęciu, bo po paru minutach stwardnieją.
Smacznego
napisał/a:
igmu
2011-02-09 11:25
Nie wiem czy to nie będzie zmoderowane jako reklama, ale spróbuję ;)
Buszując po necie wpadłam na zarąbisty blog ze słodkościami :D Mnóstwo przepisów na ciasteczka i nie tylko... są pyszne, pare przepisów już wypróbowałam :D oto link: http://bookmeacookie.blogspot.com
Polecam :D
Buszując po necie wpadłam na zarąbisty blog ze słodkościami :D Mnóstwo przepisów na ciasteczka i nie tylko... są pyszne, pare przepisów już wypróbowałam :D oto link: http://bookmeacookie.blogspot.com
Polecam :D
napisał/a:
Kamiska1
2011-02-24 15:45
Ciasteczka ryżowe
- paczka kleiku ryżowego
(najlepiej z Nestle i dobrze by było trafić na taki "grubszy" bo jak jest drobny kleik to już całkiem inaczej smakują - przynajmniej dla mnie)
- kostka margaryny
- 3 całe jaja
- szklanka cukru
- 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dżem (najlepiej z czarnej porzeczki) lub można przygotować roztopioną czekoladę w kąpieli na parze/wodnej
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć luźno na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. W każdej kulce palcem zrobić małe wgłębienie. Upiec ciasteczka na jasnozłoty kolor. Wyjąć z piekarnika i do każdego wgłębienia włożyć trochę dżemu lub polać "w zygzaki" czekoladą.
Smacznego :)
- paczka kleiku ryżowego
(najlepiej z Nestle i dobrze by było trafić na taki "grubszy" bo jak jest drobny kleik to już całkiem inaczej smakują - przynajmniej dla mnie)
- kostka margaryny
- 3 całe jaja
- szklanka cukru
- 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dżem (najlepiej z czarnej porzeczki) lub można przygotować roztopioną czekoladę w kąpieli na parze/wodnej
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć luźno na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. W każdej kulce palcem zrobić małe wgłębienie. Upiec ciasteczka na jasnozłoty kolor. Wyjąć z piekarnika i do każdego wgłębienia włożyć trochę dżemu lub polać "w zygzaki" czekoladą.
Smacznego :)
napisał/a:
Myszkoczka22
2012-02-17 06:56
Nugatowe talarki (naprawde pyszne) :
250 g maki,
200 g masla,
1 jajko,
100 g cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
pol lyzeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
200 g zmielonych orzechow.
Wszystkie skladniki zmiksowac albo wymieszac i wyrobic ciasto. Jak sie klei to podsypac maka.
Ciasto cienko rozwalkowac i wycinac kolka (talarki). Piec na papierze do pieczenia w 180 stopniach ok 10 minut.
Jak ostygna, posmarowac 1 talarek masa nugatowa ( kremem orzechowym lub nutella- co kto lubi) i przykryc drugim talarkiem. Polac polewa orzechowa lub mleczna i wlozyc so lodowki.
PYCHA!!!!!!!!!!!! Polecam!
250 g maki,
200 g masla,
1 jajko,
100 g cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
pol lyzeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
200 g zmielonych orzechow.
Wszystkie skladniki zmiksowac albo wymieszac i wyrobic ciasto. Jak sie klei to podsypac maka.
Ciasto cienko rozwalkowac i wycinac kolka (talarki). Piec na papierze do pieczenia w 180 stopniach ok 10 minut.
Jak ostygna, posmarowac 1 talarek masa nugatowa ( kremem orzechowym lub nutella- co kto lubi) i przykryc drugim talarkiem. Polac polewa orzechowa lub mleczna i wlozyc so lodowki.
PYCHA!!!!!!!!!!!! Polecam!
napisał/a:
~gość
2012-02-24 16:16
Właśnie upieczone francuskie ze śliwkami i cynamonem
napisał/a:
kasiulka10
2012-02-24 16:25
Dżastuś, wyglądają smakowicie
napisał/a:
bubamag
2012-02-25 14:23
Grzebyki piekłam w czwartek są przepyszne;) i szybkie;)
50 dkg mąkki
3 jaja (żółtka, białka zostawić do smarowania)
40 dkg margaryny
2 dkg drożdży
4 łyżki śmietany
Twarda marmolada
Do mąki dodać margarynę, żółtka, pokruszone drożdże, śmietanę, wyrobić ciasto. Wałkować, kroić na paseczki, wykładać marmoladę i formować grzebyki:) Piec.
50 dkg mąkki
3 jaja (żółtka, białka zostawić do smarowania)
40 dkg margaryny
2 dkg drożdży
4 łyżki śmietany
Twarda marmolada
Do mąki dodać margarynę, żółtka, pokruszone drożdże, śmietanę, wyrobić ciasto. Wałkować, kroić na paseczki, wykładać marmoladę i formować grzebyki:) Piec.
napisał/a:
0sweetness0
2012-10-06 13:51
Wydaje mi się ,ze ten [reklama usunięta] na ciasteczka owsiane jest bardzo prosty ,a wychodzą naprawdę smaczne a i przy okazji są zdrowe :)
napisał/a:
bachatera
2012-10-09 12:52
ja ostatnio poprawiłam sobie humor ciasteczkami czekoladowymi:) przepis znalazłam u mojej "słodkiej mistrzyni"- pani Tereski, wrzucam składniki:
Składniki:
250 g miękkiego masła
1 szklanka białego cukru
1 szklanka brązowego cukru
1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
2 jajka
2 szklanki mąki
½ szklanki kakao (50g)
szczypta soli
2 tabliczki gorzkiej czekolady (68%)
szczegółowy opis ze zdjęciami znajdziecie na blogu (pierwszy link w googlach po wpisaniu pani tereska :) )
Składniki:
250 g miękkiego masła
1 szklanka białego cukru
1 szklanka brązowego cukru
1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
2 jajka
2 szklanki mąki
½ szklanki kakao (50g)
szczypta soli
2 tabliczki gorzkiej czekolady (68%)
szczegółowy opis ze zdjęciami znajdziecie na blogu (pierwszy link w googlach po wpisaniu pani tereska :) )
napisał/a:
Gunia.a
2012-11-07 17:54
To ja dodam swój przepis :)
To taka dosyć duża porcja, jeśli chodzi o guziki, bo z nimi trochę zabawy jest, ale można inne kształty zrobić :)
0,5 kg mąki
kostka masła (na maśle lepsze niż na margarynie)
180g cukru pudru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
Ja wszystko wrzuciłam do miski i zagniotłam. Do części ciasta dodałam cynamon (daję 2 łyżeczki na 250g mąki). Ciasto rozwałkowałam na grubość ok 3-4mm. Większym kieliszkiem wycinałam kółeczka, później słomką do napojów robiłam dziurki i jak przełożyłam na blaszkę to mniejszym kieliszkiem robiłam kółeczko. Dosyć mocno je odciskałam, żeby nie "zarosło" przy wypiekaniu, bo ciasto troszeczkę rośnie. Można dodać kakao lub więcej wanilii :)
Podane było, że piec w temp 190 st C przez 10 minut, ale ja piekłam w 175 st C aż do momentu, jak się troszkę zarumieniły. Jak są ciepłe to sprawiają wrażenie trochę niedopieczonych, bo miękkie są ale jak stygną to twardnieją bardziej i są fajne kruche :)
To taka dosyć duża porcja, jeśli chodzi o guziki, bo z nimi trochę zabawy jest, ale można inne kształty zrobić :)
0,5 kg mąki
kostka masła (na maśle lepsze niż na margarynie)
180g cukru pudru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
Ja wszystko wrzuciłam do miski i zagniotłam. Do części ciasta dodałam cynamon (daję 2 łyżeczki na 250g mąki). Ciasto rozwałkowałam na grubość ok 3-4mm. Większym kieliszkiem wycinałam kółeczka, później słomką do napojów robiłam dziurki i jak przełożyłam na blaszkę to mniejszym kieliszkiem robiłam kółeczko. Dosyć mocno je odciskałam, żeby nie "zarosło" przy wypiekaniu, bo ciasto troszeczkę rośnie. Można dodać kakao lub więcej wanilii :)
Podane było, że piec w temp 190 st C przez 10 minut, ale ja piekłam w 175 st C aż do momentu, jak się troszkę zarumieniły. Jak są ciepłe to sprawiają wrażenie trochę niedopieczonych, bo miękkie są ale jak stygną to twardnieją bardziej i są fajne kruche :)