Ciasteczka-przepisy
napisał/a:
patrysia3
2007-05-18 14:35
Kobietki macie może przepisy na jakieś dobre ciasteczka...w miarę proste do wykonania ?
napisał/a:
samsam
2007-05-18 17:25
Ja znam fajne przepisy na kruche ciasteczka, ale za nic w świecie nie chce mi się iść do kuchni po zeszyt z przepisami
Ale jak już tam kiedyś dotrę, to napiszę
Ale jak już tam kiedyś dotrę, to napiszę
napisał/a:
patrysia3
2007-05-18 17:30
o to super ...
napisał/a:
samsam
2007-05-19 20:25
GWIAZDECZKI:
1/2 kg mąki,
25 dag cukru,
25 dag masła,
2 jaja,
1 paczka proszku do pieczenia,
1/2 dag cynamonu,
10 dag migdałów,
otarta skórka z pół cytryny.
Masło utrzeć do białości, dodać cukier, jaja, i na koniec mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, pokrajane migdały, tłuczony cynamon i skórkę cytrynową.
Rozwałkować ciasto na stolnicy na grubość ok. 3 mm (w razie potrzeby dodać jeszcze mąki) i małymi foremkami wycinać gwiazdeczki.
Piec na wysmarowanej masłem blasze na złoty kolor. Ostudzone ciasteczka przechowywać w puszce blaszanej.
1/2 kg mąki,
25 dag cukru,
25 dag masła,
2 jaja,
1 paczka proszku do pieczenia,
1/2 dag cynamonu,
10 dag migdałów,
otarta skórka z pół cytryny.
Masło utrzeć do białości, dodać cukier, jaja, i na koniec mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, pokrajane migdały, tłuczony cynamon i skórkę cytrynową.
Rozwałkować ciasto na stolnicy na grubość ok. 3 mm (w razie potrzeby dodać jeszcze mąki) i małymi foremkami wycinać gwiazdeczki.
Piec na wysmarowanej masłem blasze na złoty kolor. Ostudzone ciasteczka przechowywać w puszce blaszanej.
napisał/a:
Butterfly1
2007-05-19 23:34
hmmmm pychotka sie wydaje. mIGDAŁY I CYNAMON ahhhh mniam, Sylwusia muszę wypróbować,
a w jakiej temperaturze piec??
a w jakiej temperaturze piec??
napisał/a:
samsam
2007-05-20 11:57
Najlpieiej w 175 (przy piekarniku elektrycznym z termoobiegiem), lub w 200 (w zwykłym gazowym piekarniku).
Wiecie co, ja tych ciasteczek jeszcze nie piekłam i nie wiem, jak smakują. Ale zaraz napiszę moje wypróbowane przepisy.
napisał/a:
samsam
2007-05-20 12:19
CIASTECZKA KOKOSANKI
4 białka
1 szklanka cukru
30 dag wiórek kokosowych
skórka z cytryny
Białka ubić. Dodać cukier, od koniec kokos i skórkę startą z cytryny. Delikatnie wymieszać. Na natłuszczoną blaszkę nakładać łyżeczką ciasto i formować stożki. Piec około 20 minut (aż sie zrumienią) w 175 stopniach.
KRUCHE CIASTECZKA
4 szklanki mąki
1,5 kostki margaryny
1,5 szklanki cukru
3 żółtka
szczypta soli
Margarynę posiekać z mąką i solą. Dodać cukier i żółtka. Ciasto zagnieść i wstawić na 30 minut do zamrażalnika. (jeżeli ciasto jest zbyt suche i nie chce się zagnieść ja dodaję odrobinę kwaśnej śmietany). Po wyjęciu ciasto rozwałkować na placek grubości 1,5 cm i wycinać foremkami ciasteczka. Można je udekorować np. makiem, kolorową posypką, orzechami. piec ok. 10 minut w 200 stopniach.
PIEROŻKI Z JABŁKAMI
2 szklanki mąki
margaryna
7 łyżek cukru
3 łyżki gęstej śmietany
jabłka lub mus jabłkowy
cukier puder
Na stolnicy margarynę posiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki. Ciasto wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Po schłodzeniu rozwałkować na 1/2 cm placek. Szklanką wykrajać krążki. Cząstki jabłek układać na krążkach (jeżeli jabłka są kwaśne posypać odrobiną cukru) i formować pierożki. piec około 15 minut w 175 stopniach. Gotowe pierożki posypać cukrem pudrem.
KULKI RUMOWE
1/2 paczki herbatników (najlepiej kakaowych)
10 łyżek cukru pudru
4 łyżki kakao
3/4 małej butelki rumu (czyli około 200 ml)
6 łyżek roztopionego masła
3/4 roztopionej czekolady
Herbatniki drobno pokruszyć. Wszystkie składniki wymieszać. Jeśli się nie łączą dodać odrobinę wody, a jeśli ciasto jest zbyt wodniste - więcej herbatników. Formować kulki i obtaczać w kokosie. Wstawić na godzinę do lodówki.
Wszystkie powyższe przepisy są wypróbowane. Są łate w wykonaniu i bardzo smaczne.
Miłego pieczenia
4 białka
1 szklanka cukru
30 dag wiórek kokosowych
skórka z cytryny
Białka ubić. Dodać cukier, od koniec kokos i skórkę startą z cytryny. Delikatnie wymieszać. Na natłuszczoną blaszkę nakładać łyżeczką ciasto i formować stożki. Piec około 20 minut (aż sie zrumienią) w 175 stopniach.
KRUCHE CIASTECZKA
4 szklanki mąki
1,5 kostki margaryny
1,5 szklanki cukru
3 żółtka
szczypta soli
Margarynę posiekać z mąką i solą. Dodać cukier i żółtka. Ciasto zagnieść i wstawić na 30 minut do zamrażalnika. (jeżeli ciasto jest zbyt suche i nie chce się zagnieść ja dodaję odrobinę kwaśnej śmietany). Po wyjęciu ciasto rozwałkować na placek grubości 1,5 cm i wycinać foremkami ciasteczka. Można je udekorować np. makiem, kolorową posypką, orzechami. piec ok. 10 minut w 200 stopniach.
PIEROŻKI Z JABŁKAMI
2 szklanki mąki
margaryna
7 łyżek cukru
3 łyżki gęstej śmietany
jabłka lub mus jabłkowy
cukier puder
Na stolnicy margarynę posiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki. Ciasto wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Po schłodzeniu rozwałkować na 1/2 cm placek. Szklanką wykrajać krążki. Cząstki jabłek układać na krążkach (jeżeli jabłka są kwaśne posypać odrobiną cukru) i formować pierożki. piec około 15 minut w 175 stopniach. Gotowe pierożki posypać cukrem pudrem.
KULKI RUMOWE
1/2 paczki herbatników (najlepiej kakaowych)
10 łyżek cukru pudru
4 łyżki kakao
3/4 małej butelki rumu (czyli około 200 ml)
6 łyżek roztopionego masła
3/4 roztopionej czekolady
Herbatniki drobno pokruszyć. Wszystkie składniki wymieszać. Jeśli się nie łączą dodać odrobinę wody, a jeśli ciasto jest zbyt wodniste - więcej herbatników. Formować kulki i obtaczać w kokosie. Wstawić na godzinę do lodówki.
Wszystkie powyższe przepisy są wypróbowane. Są łate w wykonaniu i bardzo smaczne.
Miłego pieczenia
napisał/a:
Klusia
2007-05-20 16:09
sylwia, świetne te przepisy na ciacha...
jak tylko lepiej się poczuję to zabieram się za pieczenie...dostałam "smaka" na takie pyszności
jak tylko lepiej się poczuję to zabieram się za pieczenie...dostałam "smaka" na takie pyszności
napisał/a:
reni123
2007-05-21 12:22
sylwia, super przepisy, mam szczególnie ochotę na ciasteczka z przepisu trzeciego i czwartego
mą ślinka leci gdy się to czyta
mą ślinka leci gdy się to czyta
napisał/a:
samsam
2007-05-21 12:24
Mam nadzieję, ze będą Wam smakowały
napisał/a:
patrysia3
2007-05-21 12:43
KRUCHE CIASTECZKA - zaraz upieke :D ....
[ Dodano: 2007-05-21, 12:44 ]
4 szklanki maki hmmm to duzo wyjdzie tych ciastek :D
[ Dodano: 2007-05-21, 12:44 ]
4 szklanki maki hmmm to duzo wyjdzie tych ciastek :D
napisał/a:
samsam
2007-05-21 12:46
No tak, żeby dla całej rodziny starczyło
Możesz zmniejszyć proporcje, ale gdy są jeszcze ciepłe są rewelacyjne. Ja je uwielbiam