Ciasta bez PIECZENIA.
napisał/a:
iza19821
2007-02-14 12:23
[glow=blue:a6845a2394]BANANOWIEC[/glow:a6845a2394]
20 dag biszkoptów
1 opakowanie galaretki owocowej
1 kostka masła
1 żółtko
pół szklanki cukru
3 banany
4 łyżeczki żelatyny
mleko
Biszkopty umoczyć w rozpuszczonej galaretce, ułożyć w tortownicy. Utrzeć masło z cukrem i żółtkiem. Żelatynę rozpuścić w odrobienie gorącego mleka. Utartą masę połączyć ze startymi na tarce bananami, dodać żelatynę. Wyłożyć na tortownicę, ozdobić plasterkami bananów i zalać resztą galaretki. Włożyć do lodówki i... smacznego
_________________
[glow=red:a6845a2394]CIASTO KOKOSOWE[/glow:a6845a2394]
składniki:
3,5 szklanki mleka
1 margaryna
1 żółtko
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 opakowania krakersów (długie Lajkonik)
2 op.wiorków kokosowych
ew.aromat smietankowy
wykonanie
2,5 szklanki mleka zagotować z kostką margaryny;
W pozostałej części mleka (1 szkl) rozmieszac mąkę, żółtko i cukier - dodać do gotującego się mleka z margaryną; zacznie gęstnieć- gdy stanie się gęste - zdjąc z ognia i wsypać 2 op. wiórków- wymieszać.
krakersy układamy w prostokątnej lub kwadratowej blaszcze (1 wartstwa)- na to masa- potem znowu krakersy - i znowu masa (masa powinna być na wierzchu)
20 dag biszkoptów
1 opakowanie galaretki owocowej
1 kostka masła
1 żółtko
pół szklanki cukru
3 banany
4 łyżeczki żelatyny
mleko
Biszkopty umoczyć w rozpuszczonej galaretce, ułożyć w tortownicy. Utrzeć masło z cukrem i żółtkiem. Żelatynę rozpuścić w odrobienie gorącego mleka. Utartą masę połączyć ze startymi na tarce bananami, dodać żelatynę. Wyłożyć na tortownicę, ozdobić plasterkami bananów i zalać resztą galaretki. Włożyć do lodówki i... smacznego
_________________
[glow=red:a6845a2394]CIASTO KOKOSOWE[/glow:a6845a2394]
składniki:
3,5 szklanki mleka
1 margaryna
1 żółtko
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 opakowania krakersów (długie Lajkonik)
2 op.wiorków kokosowych
ew.aromat smietankowy
wykonanie
2,5 szklanki mleka zagotować z kostką margaryny;
W pozostałej części mleka (1 szkl) rozmieszac mąkę, żółtko i cukier - dodać do gotującego się mleka z margaryną; zacznie gęstnieć- gdy stanie się gęste - zdjąc z ognia i wsypać 2 op. wiórków- wymieszać.
krakersy układamy w prostokątnej lub kwadratowej blaszcze (1 wartstwa)- na to masa- potem znowu krakersy - i znowu masa (masa powinna być na wierzchu)
napisał/a:
samsam
2007-02-14 14:49
izabela1982, a czy możemy Twoje przepisy umieścić w bazie przepisów we-dwoje???
Oczywiście pod każdym przepisem będzie widniało twój nick, jako autora
Oczywiście pod każdym przepisem będzie widniało twój nick, jako autora
napisał/a:
iza19821
2007-02-14 17:21
Czy ja wiem....jezeli chcecie...tylko ze te przepisy znalazalam w internecie lub w ksiazkach kucharskich
napisał/a:
samsam
2007-02-14 17:35
A może masz jaieś własne przepisy???
Przypuszczam, ze jestes dobra kuchareczką
Przypuszczam, ze jestes dobra kuchareczką
napisał/a:
Kaira86
2007-02-14 22:23
Odjazdowy, bajecznie smietankowy sernik na zimno
2 serki waniliowe Maćkowy lub 3 danio
2 opakowania śmietanki słodkiej 30% (2x250ml)
1 opakowanie żelatyny dr. Oetkera
2/3 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 galaretka
dowolne ulubione owoce
biszkopty do wylozenia dolu
Śmietanke ubic na sztywno, dodac serki i wymieszac mikserem an jendolita mase. Zelatyne rozpuscic w goracej wodzie, malej ilosci (/1/3 szklanki) musi sie rozpuscic i dodac do kubka z zelatyna 1 lyzke masy smietanowej- wymieszac. Mikserem na szybkich obrotach wmiksowac stopniowo zelatyne w mase. Tortownice o srednicy 26cm wylozyc często gęsto biszkoptami, zalać masą, na wierzch położyć ulubione owoce, wsadzic do lodowki. Galaretkę przygotować z 1 i 1/2 szklanki wody. Gdy zaczyna tezec, zalac delikatnie góre sernika, wstawic do lodowki, postoi sobie dluzej w lodowce to biszkopty zwilgotnieją, masa szybko tężeje.
Bardzo orzezwiający torcik, szybki, bezproblemowy, trzeba uwazac jedynie na zelatynę w masie.
2 serki waniliowe Maćkowy lub 3 danio
2 opakowania śmietanki słodkiej 30% (2x250ml)
1 opakowanie żelatyny dr. Oetkera
2/3 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 galaretka
dowolne ulubione owoce
biszkopty do wylozenia dolu
Śmietanke ubic na sztywno, dodac serki i wymieszac mikserem an jendolita mase. Zelatyne rozpuscic w goracej wodzie, malej ilosci (/1/3 szklanki) musi sie rozpuscic i dodac do kubka z zelatyna 1 lyzke masy smietanowej- wymieszac. Mikserem na szybkich obrotach wmiksowac stopniowo zelatyne w mase. Tortownice o srednicy 26cm wylozyc często gęsto biszkoptami, zalać masą, na wierzch położyć ulubione owoce, wsadzic do lodowki. Galaretkę przygotować z 1 i 1/2 szklanki wody. Gdy zaczyna tezec, zalac delikatnie góre sernika, wstawic do lodowki, postoi sobie dluzej w lodowce to biszkopty zwilgotnieją, masa szybko tężeje.
Bardzo orzezwiający torcik, szybki, bezproblemowy, trzeba uwazac jedynie na zelatynę w masie.