Zioła w doniczce. Lebiodka pospolita, czyli oregano

Jako roślina lecznicza była już znana starożytnym Grekom. W Średniowiczu wierzono, że zapobiega czarom. Jej nasiona wysiewa się w kwietniu, a w maju rozsadę oregano wystawia się na zewnątrz. Roślina wyrasta do 30-80 cm wyskości.
/ 17.05.2019 16:12

 

 

Mało zasobna, ale lekka. Może to być mieszanka ziemi uniwersalnej, pisaku i kompostu w proporcji 1:1:1. Wymaga ziemi odkwaszonej.

Lubią dużo światła. Wyniesiona na zewnątrz - po zahartowaniu - mając dużo powietrza, ciepła i światła szybko się rozrasta. Może zimować na balkonie. Dobrze pielęgnowanay okaz może nam służyć przez zwiele lat, bo jest to roślina wieloletnia.

W okresie wiosenno-letnim trzeba lebiodkę zasilać co 2-3 tygodnie nawozem wieloskładnikowym.

Zrywa się liścier i wierzchołki pędów z kwiatami a co jakiś czas pędy, które można suszyć.

Używa się zarówno świeżych liści i pędów lebiodki jak i suszonych. Jest niezastąpiona przy doprawianiu pizzy. Można ją dodawac do wszelkiego rodzaju potraw mięsncyh, do gulaszu, flaków, tłustych zawiesistych sosów, potraw z pomidorów, słodkiej papryki, dyni, roślin strączkowych oraz zup: ziemniaczanej i jarzynowej.

. Na wiosnę można jeść surowe liście lebiodki, bo ma bardzo dużo witaminy C. Nie zrażajmy się lekką goryczką i mocnym aromatem liści. Ziele lebiodki jest pomocne w lekkich zaburzeniach żołądkowych. Działa także napotnie i moczopędnie. W medycynie ludowej lebiodka była znana jako środek wzmacniający nerwy, pomagała przy wszelkiego rodzaju skurczach, służyła jako środek ułatwiający trawienie i pobudzający apetyt.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)