Dżem z dyni i jabłek na 3 sposoby - przepis na dżem, konfiturę i marmoladę

dżem z dyni i jabłek fot. Fotolia
Dżem z dyni i jabłek najlepiej przygotować z dyni zwyczajnej, hokkaido lub muszkatołowej. Jeśli chodzi o jabłka, warto wykorzystać kwaskowate odmiany, takie jak Jonagold lub Golster.
Robert Grotkowski / 07.10.2020 11:13
dżem z dyni i jabłek fot. Fotolia

Dżem z dyni i jabłek pasuje nie tylko do kanapek czy naleśników lub pancakesów, ale również jako dodatkowa warstwa w przekładanych ciastach.

Dżem z dyni i jabłek

Składniki:

  • 1/2 kg jabłek,
  • 1/2 miąższu dyni,
  • cytryna,
  • 150 ml nieklarowanego soku jabłkowego,
  • 2 dag świeżego imbiru,
  • laska wanilii,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/2 kg cukru żelującego 2:1.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne.

  2. Dynię obierz i usuń pestki.

  3. Jabłka i dynię zetrzyj na grubej tarce, wymieszaj z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

  4. Dodaj sok jabłkowy, zmiksuj blenderem na mus.

  5. Imbir zetrzyj na tarce.

  6. Laskę wanilii rozetnij, wyskrob miąższ.

  7. Teraz do dżemu z dyni i jabłek dodaj imbir, wanilię razem z laską, cynamon i cukier żelujący.

  8. Całość odstaw na 2 godziny.

  9. Następnie zagotuj, gotuj na małym ogniu, aż dżem z dyni i jabłek zgęstnieje.

  10. Wyjmij laskę wanilii, gorący dżem nałóż od razu do wyparzonych słoików.

  11. Szybko zakręć, odwróć do góry dnem, odstaw do ostudzenia.

dżem z dyni i jabłek przepis

fot. Adobe Stock

Konfitura dyniowo-jabłkowa

Składniki:

  • 70 dag miąższu dyni,
  • 30 dag jabłek,
  • 400 ml soku jabłkowego nieklarowanego,
  • 1 kg cukru,
  • sok i miąższ z 1 pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Miąższ dyni pokrój w małą kostkę.

  2. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój na kawałki.

  3. Ugotuj do miękkości z sokiem jabłkowym i niewielką ilością wody.

  4. Przestudź i zmiksuj ręcznym blenderem na mus.

  5. Mus gotuj ok. 20 minut z cukrem i sokiem oraz miąższem z pomarańczy.

  6. Gorącą konfiturę z dyni i jabłek nałóż do wyparzonych słoików.

  7. Dokładnie zakręć wszystkie słoiki, odstaw, ostudź.

Marmolada dyniowa z sokiem jabłkowym

Składniki:

  • 700 ml nieklarowanego ekologicznego soku jabłkowego lub soku świeżo wyciśniętego z jabłek,
  • 30 dag ugotowanego i zmiksowanego miąższu dyni,
  • 50 dag cukru żelującego 2:1.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki włóż do garnka, zagotuj, gotuj powoli, zbierając łyżką wazową pianę. Stosuj się przy tym do wskazówek na opakowaniu cukru żelującego.

  2. Garnek zdejmij z ognia, jeszcze gorącą marmoladę z dyni i jabłek nałóż do przygotowanych słoików, zamknij.

  3. Słoiki odwróć do góry dnem i odstaw na ok. 30 minut na bawełnianą ściereczkę.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.10.2018

Zobacz więcej przepisów z dynią w roli głównej:

Chipsy z dyni - przepis na zdrową przekąskę
Chipsy z dyni - przepis na zdrową przekąskę
Chipsy z dyni najlepiej przygotować z odmiany hokkaido. Ciekawy smak będą miały również wtedy, gdy przyrządzisz je z dyni piżmowej. Przyprawy dobierz według własnych upodobań.
Pasta z dyni do chleba - sprawdzony przepis
Pasta z dyni do chleba - sprawdzony przepis
Pastę z dyni najlepiej przygotować z odmiany hokkaido. Wzbogać pastę ulubionymi przyprawami, które mogą zupełnie zmienić jej smak.
Kompot z dyni - przepis na jesienny napój
Kompot z dyni - przepis na jesienny napój
Kompot z dyni świetnie smakuje zarówno podawany na zimno, jak i na ciepło. Dodaj do niego cynamon i goździki. Jeśli lubisz, możesz wzbogacić jego smak kardamonem.
Nalewka z dyni, czyli smaczna dyniówka na wódce z dodatkiem imbiru
Nalewka z dyni, czyli smaczna dyniówka na wódce z dodatkiem imbiru
Przepis na nalewkę z dyni opiera się na właściwych proporcjach dyni, wódki i cukru. Aby dyniówka nie była mdła, warto uzupełnić ją o imbir i goździki. Idealny smak uzyskuje po 6 miesiącach leżakowania.
Dyniowe kopytka. Przepis na prosty dodatek do obiadu
Dyniowe kopytka. Przepis na prosty dodatek do obiadu
Nie masz pomysłu na danie z dyni? Zrób dyniowe kopytka. Przepis na nie jest banalnie prosty, a smakują wybornie – szczególnie z dodatkiem parmezanu.
Krem z dyni - kremowy i pyszny. Zobacz najlepszy przepis
Krem z dyni - kremowy i pyszny. Zobacz najlepszy przepis
Krem z dyni to łatwa, zdrowa i smaczna zupa. Jej smak można wzbogacić korzennymi przyprawami. Oto przepis, który wszystkim przypadnie do gustu.
Zupa z dyni jest smaczna i zdrowa. Łatwy przepis
Zupa z dyni jest smaczna i zdrowa. Łatwy przepis
Zupa z dyni z ziemniakami to rozgrzewające danie na jesień i zimę. Podajemy prosty i sprawdzony przepis, który warto wypróbować.
Bruschetta z dynią - przepis składniki i przygotowanie
Bruschetta z dynią - przepis składniki i przygotowanie
Apetyczna przekąska prosto z Włoch: bruschetta z dynią!
Dyniowe gnocchi - przepis składniki i przygotowanie
Dyniowe gnocchi - przepis składniki i przygotowanie
Lubisz dynię i kuchnię włoską? Dyniowe gnocchi to przepis dla ciebie!
Potrawka z dynią i kurczakiem - przepis składniki i przygotowanie
Potrawka z dynią i kurczakiem - przepis składniki i przygotowanie
Jesienne danie obiadowe, które przygotujesz naprawdę szybko? Wypróbuj potrawkę z dynią i kurczakiem!