Krewetki w winie - przepis
Krewetki ze względu na smak zaliczane są do najpopularniejszych owoców morza. Najczęściej podaje się je na przystawkę lub jako danie jednogarnkowe.

- Gotujmy.pl
Krewetki oczyścić pozostawiając pancerzyki nienaruszone. Spiczastym nożem zrobić lekkie nacięcie wzdłuż grzbietu i wyciągnąć kiszkę; przepłukać pod zimną wodą. Szalotki pokroić na cienkie plasterki i zeszklić na maśle na wolnym ogniu. Dodać krewetki, tymianek, kilka razy obrócić, posolić, a na koniec wlać wino. Dusić pod przykryciem co najmniej 2–3 min., potem wyjąć krewetki łyżką durszlakową i trzymać w ciepłym miejscu. Pomidorki pokroić w kostkę, przesmażyć w sosie spod krewetek, dodać zmielone migdały, szczyptę peperoncino, a jeśli trzeba, kilka łyżek wody. Pokruszyć czekoladę, rozpuścić ją w sosie i zdjąć z ognia. Do garnka wlać 2 szklanki wody, rozpuścić w niej szafran i sól i wsypać 1 szklankę ryżu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem; ryż jest ugotowany,
kiedy całkowicie wchłonie wodę. Przemieszać go z łyżeczką masła i odstawić. Na każdy talerz wlać warstwę sosu, położyć na nim 4–5 krewetek, a obok ryż w szafranie, któremu można nadać kształt babeczki,
posługując się foremką budyniową nasmarowaną lekko masłem. Udekorować kawałkami czekolady i posypać szczyptą peperoncino.