Naleśniki z parówkami

Parówki natnij kilka razy wzdłuż. Pokrój w grube plasterki. Po obsmażeniu będą miały kształt gwiazdek
/ 01.07.2013 08:30
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 8 parówek

Na ciasto naleśnikowe:

  • szklanka mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Na sos do naleśników z parówkami:

  • szklanka śmietany 18-proc.
  • 1/2 szklanki śmietany 30-proc.
  • serek topiony śmietankowy lub ziołowy
  • cebula
  • 4 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Przygotuj sos śmietanowy. Cebulę posiekaj i delikatnie podduś na połowie masła. Zalej śmietaną, gotuj na małym ogniu 5 minut. Dodaj serek i ogrzewaj aż się rozpuści. Dopraw sos gałką, solą, pieprzem i papryką.
  2. Zrób naleśniki. Z mąki, mleka, jajek oraz przypraw przygotuj ciasto. Usmaż na oleju 12 cienkich naleśników. Trzymaj w cieple.
  3. Parówki obierz z osłonek, pokrój w krążki. Obsmaż na pozostałym maśle. Złożone naleśniki ułóż na talerzu, polej sosem i posyp podsmażonymi parówkami.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA