Ziemniaki ze szpinakiem i boczkiem

Ze szpinakiem i z boczkiem
/ 25.09.2013 12:50

Przygotowanie: 60 min

Składniki na 4 porcje:

  • 75 dag mączystych ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 8 jajek
  • 50 dag listków szpinaku lub botwinki
  • 15 dag chudego boczku
  • gałka muszkatołowa
  • słodka mielona papryka
  • sól

Sposób wykonania:


  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Odcedź, jeszcze ciepłe obierz z łupinek, przeciśnij przez prasę. Dodaj 2 żółtka i masło. Całość utrzyj na gładką masę. Przypraw gałką muszkatołową.
  2. Szpinak przebierz, umyj. Mokre listki włóż do garnka i podgrzej chwilę, aż opadną.
  3. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni bez tłuszczu. Odlej wytopiony tłuszcz, a boczek wymieszaj ze szpinakiem. Dopraw solą, papryką oraz gałką muszkatołową.
  4. Masę ziemniaczaną umieść w rękawie cukierniczym. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciśnij 8 gniazdek (o średnicy około 8 cm) z masy ziemniaczanej. Napełnij je szpinakiem z boczkiem, pośrodku każdego gniazdka wyciśnij spore zagłębienie. Wbij w nie jajko. Zapiekaj 20 min w temp. 200 st.

Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>