Ziemniaczana sałatka z sosem majonezowym

Sos majonezowy możesz zastąpić sosem winegret doprawionym musztardą
/ 14.03.2018 12:58

Przygotowanie: 2 godz. 
Porcja: 195 kcal

Składniki na 6–8 porcji:
- 10 ziemniaków podobnej wielkości
- 10 dag grubszych plastrów salami (najlepiej rogal)
- 10 przepiórczych jajek
- czerwona cebula
- pęczek rzodkiewek
- 1/2 pęczka szczypiorku
- łyżeczka musztardy ziarnistej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 gałązki koperku
- łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- łyżka musztardy ziarnistej do dekoracji


Sposób wykonania:
1. Ziemniaki wyszoruj. Zalej posolonym wrzątkiem i ugotuj w mundurkach. Odcedź, przelej zimną wodą, dobrze osącz i jeszcze ciepłe obierz z łupinek. Ostudź. Pokrój w grubsze plastry.


2. Jajka ugotuj na twardo (7 minut). Ostudź, obierz, pokrój na połówki. Cebulę potnij w talarki, rzodkiewki na grubsze plasterki, a salami w cienkie paski. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj z ziemniakami.

3. Przygotuj sos: musztardę wymieszaj z majonezem i śmietaną. Przypraw solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekanym koperkiem. Sosem polej salatkę. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Udekoruj maleńkimi kleksami musztardy ziarnistej.

Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)