Zapiekane łódeczki

Efektowna przekąska
/ 30.05.2008 16:43
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 20 dag żółtego sera w plastrach
- 3 duże pomidory
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- ulubione świeże zioła
- tłuszcz do posmarowania folii lub blachy
- kilka liści sałaty
- natka pietruszki do dekoracji

Ziemniaki dokładnie wyszorować, osuszyć, nie obierać, przekroić na pół. Starannie opłukane i ususzone pomidory pokroić na ćwiartki. Na posmarowanej tłuszczem blasze ułożyć połówki ziemniaków, posypać pieprzem i ziołami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, piec ok. 15 minut, wyjąć. Na każdej porcji położyć plasterek sera i ćwiartkę pomidora, piec jeszcze 10-15 minut. Wyjąć, ułożyć na liściach sałaty, posolić, posypać natką. Tak przygotowane ziemniaki można też upiec na grillu na tackach lub w folii.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)