POLECAMY

Zaalouk

Zmieszać wszystkie składniki na patelni z grubym dnem i gotować na małym ogniu przez 30 minut, mieszając.

Składniki
1 duży posiekany w kostkę bakłażan,
4 duże pomidory, wydrążone z pestek i pokrojone w kostkę,
3 ząbki czosnku zmiażdżonego w prasce,
1/3 szkl. świeżej kolendry i pietruszki,
1 łyżka papryki w proszku,
1 łyżka kminu rzymskiego mielonego,
1 1/2 łyżeczki soli,
1/8 łyżeczki pieprzu cayenne,
1/4 szkl. oliwy,
1/3 szkl. wody

Sposób przygotowania
Zmieszać wszystkie składniki na patelni z grubym dnem i gotować na małym ogniu przez 30 minut, mieszając. Po tym czasie ugnieść pomidory i bakłażany łyżką lub ugniataczem do kartofli i gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu, aż zaalouk zrobi się gęsty. Podawać na ciepło lub zimno ze świeżym chlebem lub pitą.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)