Włoskie klimaty

Orzeźwiające wina, frutti di mare, makarony to specjały z restauracji St Antonio. Śpiew ptaków gratis.
/ 22.08.2007 09:13
W Pałacu Błękitnym od strony Ogrodu Saskiego tonie w zieleni restauracja St Antonio.
Wnętrze przypomina dekorację teatralną – barokowy włoski pałac z pozłacanymi kolumienkami,
schodkami z ozdobną poręczą i drzwiami, które prowadzą donikąd.

W tym czarującym wnętrzu mogłoby się odbyć wesele Figara, zwłaszcza że kuchnia wykwintna i znakomita. Podają tu aromatyczne fetuccine z borowikami, tagliolini z owocami morza, ravioli z delikatną ricottą, ośmiorniczki na szpinaku, kolorowe sałaty, tiramisu, sorbet cytrynowy, lody waniliowe z gorącymi malinami i włoskie wina – rubinowe o delikatnym bukiecie Bardolino oraz białe, lekkie, orzeźwiające Pinot Grigio. Verena i Artur Jarczyńscy, właściciele St Antonio, stworzyli urocze, niezwykłe miejsce, gdzie w historycznych dekoracjach można rozkoszować się tym, co najlepsze w kuchni współczesnej.

Talerz ryb i krewetek
Śledź matias, krewetki koktajlowe i królewskie, łosoś marynowany na sposób szwedzki w koprze, łosoś wędzony, różne sałaty.
Ułożyć na sałatach płaty łososia, sparzone w lekko osolonej wodzie krewetki oraz śledzia. Podawać z sosami.
Sos koktajlowy: wymieszać 3 łyżki majonezu z 1 łyżką keczupu z kroplą tabasco, odrobiną soli i koniaku.
Sos musztardowo-koperkowy: 2 łyżki musztardy sarepskiej, łyżeczka miodu, dużo siekanego kopru, szczypta soli. Dobrze wymieszać.

Tekst i stylizacja: Mucha Ihnatowicz
Źródło: Viva
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)