Włoska sałatka z gorgonzolą

Możesz zrezygnować z dodatku czosnku do sosu. Wtedy wystarczy sałatkę jedynie skropić octem i oliwą, a zioła dodać osobno.
/ 20.07.2010 10:44

Przygotowanie: 15 min 
Porcja: 280 kcal

Składniki na 4 porcje:
- puszka białej fasoli
- 30 dag pomidorków czereśniowych
- spora garść rukoli 
- 25 dag sera gorgonzola lub rokpol
- 20 dag mortadeli
- 5 kromek tostów pszennych
- kilka gałązek bazylii
- 2 gałązki tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 6–8 łyżek oliwy
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Rukolę opłucz, odwiruj, odetnij twardawe ogonki. Fasolę z puszki przełóż na sito, przepłucz, osącz. Mortadelę pokrój w słupki, pomidorki na połówki, a tosty w większą kostkę.

2. Na 2–3 łyżkach oliwy zrumień tosty. W dużej salaterce wymieszaj wszystkie przygotowane składniki.

3. Przyrządź sos: czosnek przeciśnięty przez praskę utrzyj z octem winnym oraz odrobiną soli i pieprzu do smaku. Mieszając, połącz z pozostałą oliwą (dolewaj ją powoli cienkim strumieniem). Na koniec do sosu dodaj posiekane listki natki i tymianku.

4. Sosem polej sałatkę, natychmiast podawaj, aby grzanki nie rozmiękły.

Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)