Warzywne szaszłyki dla dzieci - przepis

Z delikatną szynką drobiową i ementalerem

Przygotowanie:  ok. 20 min
Porcja (2 szaszłyki): ok. 250 kcal

Przepis na 6 porcji:
- 2 pęczki rzodkiewek
- ogórek
- 10–12 pomidorków koktajlowych
- 6–8 zielonych szparagów
- awokado
- 20 dag szynki drobiowej
- 15 dag ementalera
- 3–4 gałązki bazylii
- garść rukoli
- sok z cytryny
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Warzywa umyj, oczyść, osusz. Szparagi obierz, włóż do osolonego wrzątku, gotuj 8 min, odcedź, przelej zimną wodą, osącz i pokrój na kawałki długości 3 cm. Rzodkiewki i ogórek pokrój na grubsze plasterki. Pomidorki przekrój na pół. Awokado przekrój, wyjmij pestkę, obierz, miąższ pokrój w grubszą kostkę, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Szynkę i ser pokrój w kostkę. Z gałązek bazylii oderwij listki. Składniki nabij na bambusowe patyczki (odetnij ostre końce patyków).

2. Na dno wysokiej miski wsyp rukolę. Włóż pionowo szaszłyki i podawaj. Dodatkowo możesz podać dip jogurtowy z gęstego jogurtu naturalnego wymieszanego z serkiem homogenizowanym, posiekanym szczypiorkiem i doprawionym do smaku szczyptą soli.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)